God jul och gott nytt år

Det fortsätter att välla in kommentarer om Migrationsverket.
Nu är det dock hög tid för mig att säga hej på ett tag. Jag och bloggen tar lite julledigt och återkommer efter Nyår. Det innebär att det inte kommer att publiceras några kommentarer heller under denna tid.
Läs Aftonbladets ledarsida istället. Jag lovar att den kommer att bli innehållsrik.
Kolla in den kända tecknerskan Joanna Rubin Drangers julbild på Julafton, läs Olle Svennings betraktelse om Jesus på juldagen och begrunda Åsa Petersens vackra text om sorgen 1 år efter Tsunamin på Annandagen.
I mellandagarna kan du läsa min intervju med ärkebiskop K G Hammar och på Nyårsafton publiceras traditionsenligt ledarsidans nyårstävling - Vad minns du av året som gått? Bara för att nämna några exempel.

Ha nu en riktigt skön jul och ett gott nytt år så ses vi i bloggosfären snart igen.
Frid.


Mediemagasinet orsakade bloggkrasch

Jag har visserligen varit ute och julhandlat med maken och vännerna, men de senaste timmarna har jag faktiskt försökt komma in i bloggen. Efter SVT:s Mediemagastinets reportage om bloggandet, där jag och andra bloggare intervjuades, kraschade bloggservern.
Så kan det gå när TV får genomslag.
Av intervjun med mig blev någon minut om att jag ännu inte har så många kommentarer i bloggen, vilket jag delvis förklarade med att det beror ofta på att jag inte hinner gå igenom alla kommentarer och därför fördröjs publiceringen och då tröttnar nog en del.
Samtidigt är det tydligt att olika ämnen engagerar olika mycket. Pastor Green slår nog fortfarande rekordet i tryck på tyckandet. Men dagens Migrationsverket-debatt kommer strax därefter.
Mediemagasinets blogg-inslag var i övrigt ganska torftigt. Ingen riktig vinkel kändes det som. Men det skapade visst nyfikenhet och det är väl bra.



Ut i julstressen

Så där, nu börjar kollegorna lämna redaktionen. Vi har gjort färdigt det mesta inför julen nu.
Själv ska jag ge mig ut och handla de sista julklapparna snart.
Det rasar in kommentarer om mitt senate inlägg angående Migrationsverket och människosynen.
Tyvärr lär det dröja innan de kan bli publicerade för nu blir jag borta från datorn hela kvällen.
Men ha tålamod.



Migrationsverket och människovärdet

Avslöjandena om festandet inom Migrationsverket vid avvisningsbeslut är skrämmande.
Det vittnar om en förfärande människosyn. När byråkratin bara blir paragrafrytteri och att lyda order mister den sina etiska känselspröt.
Interiörerna inifrån myndigheten är en ruggig påminnelse om det mänskliga psykets mer mörka sidor. I går berättade en ung vältalig kvinna för Aktuellt om varför hon inte stod ut att arbeta på Migrationsverket. Hon beskrev hur avhumaniserad verksamheten tenderar att bli - mänskligt sett förståeligt som en försvarsreaktion av de ofta väldiga jobbiga besluten som måste tas.

"Människor blir bara siffror eller pinnar som vi kallade dem", berättade den före detta anställda vid Migrationsverket.

Det är hög tid att generaldirektören Janna Valik skapar en kultur där reflexionen över människovärdet ständigt hålls levande.
Sen handlar det i grunden om att politiskt värna en human flyktingpolitik.
Där finns det mycket att i övrigt önska.



JK har beslutat utreda Expressen

Skådespelaren Mikael Persbrandt låter sig inte blidkas av Expressens ursäkt i går. Han går vidare med sin stämningsansökan och vill få till en rättslig process.
Justitiekanslern har i dag beslutat att inleda en förundersökning om förtal alternativt grovt förtal när det gäller Expressens lögnaktiga artikel om Persbrandt förra veckan. Det är ganska ovanligt att JK väcker allmänt åtal om förtal.

"Vi finner att de uppgifter som publicerats på löpsedel och i artikeln är av sådan art att det kan klassas som detta", säger Daniel Kjellgren, byråchef hos Justitiekanslern, JK, till Svenska Dagbladet.

Läs också förre Expressen-chefredaktören Bo Strömstedts tänkvärda debattinlägg i DN i dag - "Djärvhet och eftertanke måste föra en dialog".

Israel och demokratin

Radio-ekot berättar att Israel förbjuder palestiner att delta i det palestinska parlamentvalet i januari.
Förbudet gäller de palestinier som bor i östra Jerusalem.
I de palestinska val som hållits tidigare har vallokaler tillåtits i postkontor i östra Jerusalem, men premiärminister Sharons kansli motiverar förbudet med att den palestinska islamistiska organisationen Hamas deltar i valet, uppger Ekot.

Den palestinska myndigheten hotar att ställa in parlamentsvalet den 25 januari om Israel inte tillåter röstning i östra Jerusalem.

Sanslös demokratisyn som Ariel Sharon ger uttryck för.


Nu vänder det

Det är en mörk vinterdag i Stockholm i dag.
Den 21 december är förresten den kortaste dagen på året - vintersolståndet. Solen orkar knappt upp.
En tröst i mörkret är att nu vänder det - från och med i morgon blir dagarna längre och ljusare.
Ha förtröstan.


Moderat kvinnosyn

Vellinges moderata kommunalråd, Göran Holm, har skickat julkort till vänner och motståndare i politiken.

Det föreställer en tomte med krökta mustascher, likt Göran Holms egna. Tomten dansar med tre kvinnor, alla med nakna bröst, iklädda trosor, nätstrumpor och högklackade svarta skor, berättar Sydsvenska dagbladet.
Tomten utbrister "Jämlikhet och låg kommunalskatt tycker jag om!" och kvinnorna sprätter med benen i luften, likt can can-dansöser.

Att moderaterna skulle ha moderniserats stämmer uppenbarligen inte - kvar finns den unkna kvinnosynen och patriarkalismen.


Göran Persson inte längre vegan

Jag minns för några jular sedan när statsminister Göran Persson uttalade sig om julbordets innehåll och förordade en mer vegeratisk jul. Han hade läst Magnus Lintons bok om veganerna och kampen mot djurindustrin.
Nu är det inte lika inne med veganismen. Åter till traditionen, tycks det. Åtminstone om man ska döma av Stockholms Citys intervju med Göran Persson. Fantastisk läsning. Man kan riktigt se hur det vattnas i munnen på statsministern när han drar sin favoritmat på julbordet:

"Revbensbjäll, med honung alternativt sirap, griljerat, ingefära, soja, gott", säger statsministern till reportern.
Sen går han över till att berömma sillsalladen. Den är "både vacker och god" fast det ska inte vara någon grädde till, enligt Persson.

Läs och njut här!

En bok om Yiddish

Har precis kommit hem från en liten julavslutning med en nära vän. Hon är judinna, uppväxt i New York, och vi brukar diskutera judisk kultur även om hon inte är särskilt religiös.
Jag brukar fråga min vän om olika uttryck på Yiddish.
I år fick jag en bok om detta märkliga men spännande språk i julklapp av henne - "Born to Kvetch - Yiddish language and culture in all of its moods".
Kvetch är visst ordet för att klaga.

Mitt hjärta klappar varmt för den judiska kulturen, filosofin och profettraditionen i Gamla testamentet.
Däremot kan jag aldrig förlika mig med Ariel Sharons och staten Israels ockupationspolitik mot palestinierna.
Denna kritik mot den israeliska politiken delar jag hoppfullt nog med många judar världen över liksom i Israel.

Nu ska jag lära mig mer om Yiddish.





Helt fel, Hanne Kjöller

Turerna kring Expressens lögner om Persbrandt går vidare.
Expressens egen journalistklubb är liksom kulturmedarbetarna Enquist och Ehnmark oroade över sin tidnings utveckling. Det är förståeligt.

Till de mer märkliga kommentarerna hör däremot Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöllers krönika i dag.
Först går hon hårt åt den allmänna journalistiken, sen går hon in på Expressen specifikt men så i slutet blandar hon in Aftonbladet. Hon påstår att chefredaktörerna på kvällstidningarna har för vana att inte ta debatten om etik och journalistik.

"Att försvara och förklara sina publicistiska beslut hör annars till jobbet. Men den biten har fegisarna Sjöberg och Gerdin valt bort", skriver Kjöller.

Jag kan visserligen beskyllas för att vara partisk, men det får finnas någon måtta på morgontidningens osaklighet. Min kollega Anders Gerdin ägnar, som enda chefredaktör, i rikspressen varje söndag åt att besvara läsarnas frågor om tidningens journalistik. Han och redaktionschefen Niklas Silow ställer nästan alltid upp i radio och tv för att diskutera publiceringsfrågor medan Expressen-folket mer sällan gör det.
Härom veckan deltog Aftonbladets Anders Gerdin i publicistklubbens debatt om pressetik.
En debatt som uppenbarligen inte Hanne Kjöller lyssnade på.



Nuder i Narnia

Jag skrev en bloggnotis i förra veckan om galapremiären av spelfilmen Narnia - Häxan och Lejonet.
Nu ser jag i dagens Aftonbladet att finansminister Pär Nuder har ett speciellt förhållande till Narnia.
För många år sedan (1980) gick en tecknad film "Landet Narnia" på TV. Den svenska rösten bakom äldste sonen Peter i filmen kom från då unge herr Nuder.

- Peter är storebror, påpekar Aftonbladets reporter.

- Som alltid visste bäst, fyller Nuder i.






KU måste bringa klarhet

Jag skrev i en krönika nyligen om Lars Danielssons mystiska minnesförlust när det gäller telefonerandet till personer inom UD, däribland kabinettsekr. Hans Dahlgren.
I dag meddelade radio-Ekot att regeringen tänker vänta med att offentliggöra Danielssons telefonlistor till efter nyår. Märkligt.
Varför inte så snabbt som möjligt bringa klarhet i denna för krishanteringen rätt centrala fråga?

I helgen hade Svenska Dagbladet en intressant artikel där det framkom att Lars Danielsson efter flera påstötningar från katastrofkommissionen ändå inte ville klargöra huruvida han hade ringt Dahlgren på annandagen eller inte.

I mars berättade Danielsson för utredarna att han första katastrofdagen tre gånger ringde Hans Dahlgren. Han skulle dessutom ha cyklat in till sitt arbete på stasrådsberedningen. När kommissionen i maj hörde Hans Dahlgren sade denne att han aldrig talat med Lars Danielsson och hänvisade till en lista från sin mobiloperatör.

Två gånger begärde kommissionen därefter in nya svar från Danielsson, enligt Svenska Dagbladet.
Den 11 augusti: Johan Hirschfeldt besöker Lars Danielsson på hans arbetsplats för att få klarhet i ärendet.

"Johan frågade efter kommentarer till att versionerna inte stämde överens", säger katastrofkommissionens informationssekreterare Annika Olofsdotter till Svenska Dagbladet.

Den 24 augusti: Hirschfeldt och Danielsson träffas åter i Rosenbad. Hirschfeldt påminner Danielsson om att han inte svarat.

Senare under hösten tog dessutom Johan Hirschfeldt upp frågan om de motstridiga uppgifterna och att kommissionen inte fått något svar av Danielsson med rättschefen i Statsrådsberedningen, alltså statsministerns kansli, Christina Weihe.

"Hirschfeldt nämnde att han inte fått något svar från Lars Danielsson. Han ville helt enkelt att hon skulle ha kännedom om de här förhållandena", säger Annika Olofsdotter till Svenska Dagbladet.

Märkligt nog nöjde sig kommissionen med att ord står mot ord. Dessutom gör kommissionen Lars Danielsson i det närmaste till hjälte medan Hans Dahlgren utmålas som skurk. Mot bakgrund av vad som senare framkommitt är detta inte helt logiskt.

Hur som helst är det av största vikt att KU kallar både Danielsson och Dahlgren och reder ut det hela. KU bör också begära ut telefonlistorna och listorna över vilka som passerat in på statsrådsberedningen under annandagen.
Ingen vet i dag om Lars Danielsson överhuvud taget var på sitt jobb under annandagen som han uppgivit till kommissionen. Fick verkligen statsministern riktig och relevant information?



Härligt julbord

Har just kommit tillbaka till tidningen efter att ha käkat en härlig jullunch tillsammans med ledarredaktionen på Stallmästaregården. Vi brukar har en årlig jullunch med gamle chefredaktören Gunnar Fredriksson. Han går då igenom med oss årets nyårstävling som han varje år snickrar ihop år oss.
Den blir superbra i år. Läs den på nyårsafton på ledarsidan.



Dumt av Solana

I dag skriver vi på ledarsidan om den senaste utvecklingen i Mellanöstern.
EU:s högste representant för utrikes- och säkerhetspolitiken, Javier Solana, har dumt nog lagt sig i de palestinska valen och hotat med att dra in EU:s alla bidrag om islamistiska Hamas vinner ytterligare terräng.

"EU:s och USA:s uttalanden är inte bara en extrem inblandning i vår valkampanj utan också idiotiska. De hjälper bara Hamas, folket kommer att rösta tvärtemot", säger Ali Jerbawi, professor i statskunskap vid universitetet i Bir Zeit på Västbanken och tidigare chef för den palestinska valkommissionen, till
Göteborgs-Posten.

"Hamas kommer inte att få absolut majoritet, däremot en ansenlig minoritet. Det innebär att vi äntligen får ett riktigt parlament till skillnad från i dag. Vi får en genuin opposition, parlamentariska spelregler, majoritet och minoritet, maktfördelning. Det kallas för demokrati", fortsätter Jerbawi som inte på något sätt är en islamist utan hör till det liberala partiet Tredje vägen.

Sveriges utrikesminister Laila Freivalds hör till dem som har förstått vikten av att världssamfundet håller dialogen igång med Hamas så att den politiska grenen kan vinna över våldsfalangen. Frågan är vad statsminister Göran Persson tycker?



Kris för Expressen

I dag ber Expressen skådespelaren Mikael Persbrandt om ursäkt för tidningens lögnaktiga skriverier om honom.
I söndags gick Persbrandt ut stort på DN debatt och kallade Expressens chefredaktör för oärlig.
Expressen har påstått att Persbrandt varit intagen på klinik för akut alkoholförgiftning. Det är inte sant.
Expressens fejkade artikel har inte bara skadat Persbrandt utan också vårdkliniken Alfagruppen som påståtts ha kommenterat sin patient. Något som VD Gunnar Berggren i dagens Expressen helt tar avstånd från.
Förra gången Persbrandt hårt kritiserade Expressens kändisjournalistik gjorde han det på Aftonbladets debattsidor.

På Expressens kultursidor skriver i dag några av tidningens mest namnkunniga medarbetare, PO Enquist och Anders Ehnmark, att de är djupt oroade över sin tidnings utveckling. De avslutar sin artikel med att kräva chefredaktör Otto Sjöbergs avgång.

Det här är sannerligen inte bra för Expressen.




.


Krimdebatt-blogg tillbaka

Jag ser till min glädje att Amir Sariaslan är tillbaka med sin blogg. Jag har tidigare skrivit om den för jag tyckte det var intressant med en s-student som ville diskutera kriminalpolitik.
Kul att Amir är tillbaka. Han har visst lämnat socialdemokratin under sin bloggtystnad - i protest mot dess kriminalpolitiska utveckling.
Synd för han hade behövts i det stora partiet som motvikt till Bodströms "bura-in-dem" och "bevaka-oss-alla"-politik.


Nu blir det ös i riksdagen

Jag läser i Maryam Yazdanfars blogg att hon från årsskiftet blir ersättare i riksdagen - hon ska sitta i arbetsmarknadsutskottet. Häftigt!
Det är bara att gratulera riksdagen. Yazdanfar är en politisk kraft att räkna med.
Jag hoppas att hon fortsätter att blogga och berättar om livet i riksdagen.


Palestinska bloggar

Här är förresten några palestinska bloggar också.
Jag har hittat dem på Global Voices, som jag tidigare har tipsat om (finns i min länklista).


Online journalistik om WTO

Jag läser med nöje bloggaren Dan Gillmor. Han brukar skriva om den nya tidens "citizen journalism" och online-journalistiken. Nu tipsar han om ett journalistiskt alternativ till mainstream-medias täckning av WTO-mötet i Hong Kong nyligen.
Journaliststudenter vid universitetet i Hong Kong har tillsammans med en dagstidning och en bloggare har startat Curbside@WTO, där de använder online-mediets snabbhet och internetpubliceringens möjligheter på ett intressant sätt.
Bloggosfären är fascinerande.

Palestinsk nyhetsbyrå

På vägen hem från Uppsala och ärkebiskopen (mycket intressant samtal som lär dyka upp i tryckt form på ledarsidan någon gång under julveckorna) passade jag på att samtala med en annan Hammar - Anna Karin Hammar, präst som arbetar med själavårdsfrågorna i Uppsala stift.
Hon är också mycket engagerad i mellanösternfrågan. Jag reste till Jerusalem för några år sedan tillsammans med Anna Karin.

"Jag har haft besök från Israel och Palestina", berättar hon. Den här gången var det representanter från en relativt nystartad palestinsk nyhetsbyrå - International Middle East Media Center.
Det är ett samarbete mellan palestinska journalister och journalister från väst i ett försök att förmedla nyheter från Mellanöstern utifrån journalistiska principer som opartiskhet och objektivitet.

Nyhetsbyrån drivs av "Palestinian Center for Rapproachment between people", som under 15 års tid verkat för dialog mellan israeler och palestinier.

Ett spännande mediaprojekt från ett område där modig och bra journalistik verkligen behövs.


Allas krig mot alla

Ariel Sharon åkte akut till sjukhuset i helgen, men lär vara på bättringsvägen. Det är verkligen ett dramatiskt skede i Mellanösternutvecklingen för närvarande. I januari ska palestinierna hålla parlamentsval. Islamistiska Hamas har redan vunnit stort i lokalvalen. Fatah-rörelsen håller på att splittras. Den karismatiske Barghouti bildar ett nytt parti. Den unga generationen finner sig inte längre i det korrupta ledarskapet inom Fatah.
Lika splittrat tycks det vara i israelisk politik. Sharon meddelade tidigare i höstas att han lämnar sitt Likud som han en gång var med och grundade. I stället bildar han ett nytt parti till vilket gamle labour-ledaren Peres har anslutit sig.
Allas krig mot alla, tycks det.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

Snart är det jul

Så går vi in på upploppet. Sista veckan före jul har påbörjats.
Det brukar bli intensiva dagar och nätter. Räkna inte med alltför mycket bloggande från min sida.
I morgon bitti ska jag till Uppsala för att träffa ärkebiskop K G Hammar.
Ska bli intressant. Han är en spännande tänkare.
Det behövs fler som Hammar i både kyrkan och politiken.



Rädda Willy Granqvist-utgivningen

Så här på söndagkvällen, fjärde advent, ser jag att jag fått ett mejl från Krister Gustavsson från Willy Granqvist-sällskapet. Jag har i tidigare bloggnotiser skrivit om min favoritpoet.
Nu är den fina utgivningen av Granqvists poesi hotad.

"Lagom till jul fårvi veta att redan kärva tider för lyriken blir ännu kärvare.
Förlaget Ordfront och Lyrikvännen har beslutat lägga ner Lyrikklubben. Att vara huvudbok med en ny volym av Willy Granqvists Samlade skrifter en gång per år i Lyrikklubben (totalt fyra år i rad för de fyra planerade volymerna), med den garanterade upplaga detta betydde, var den ekonomiska stommen i Lejds utgivningsprojekt. Nu försvinner det stödet och utgivningen hotas",
skriver Gustavsson.

Det är dubbelt trist - trist att Lyrikklubben inte ska finnas längre, trist att Granqvist-utgivningen hotas.
Men jag hoppas innerligt att redaktörerna Magnus Ringgren och Krister Gustavsson hittar en annan väg att få ut böckerna.
Kanske kan Granqvist-seminariet på ABF Stockholm 4 maj bli en stödmanifestation?


Mediemagasinet om bloggandet

Blev just intervjuad av Mediemagasinet om min blogg.
Antingen blir inslaget just redigerat och handlar om hur jag ser på vitsen med att ha en blogg och vad bloggandet kan tillföra den traditionella opinionsjournalistiken.
Eller så är det en taskig vinkel...
Vi får väl se.
Programmet sänds på torsdag i nästa vecka - i SVT.


RÅ inleder inte förundersökning

Kabinettssekreterare Hans Dahlgren och statssekreterare Lars Danielsson kommer inte att ställas till svars juridiskt för sitt agerande i samband med flodvågskatastrofen. Åklagarmyndigheten kommer inte att inleda förundersökning mot dem, skriver TT.

"Efter att ha granskat ärendet har jag inte kunnat finna att någon enskild tjänsteman skulle ha åsidosatt sina uppgifter", skriver chefsåklagare Jörgen Lindberg i ett skriftligt uttalande.

Krishanteringen handlar om politik inte juridik.
Nu gäller det att riksdagens konstitutionsutskott, KU, verkligen bringar klarhet i den märkliga telefonhistorien mellan Lars Danielsson och Hans Dahlgren.

Vilka personer ringde Danielsson egentligen på annandagen? På vilka grunder kunde han bedöma att läget var under kontroll som han meddelade statsministern?



Grattis, Sten Andersson

Förre utrikesministern Sten Andersson är nyligen hemkommen från en resa i Israel/Palestina.
Han fick där medalj av palestinske presidenten Abu Mazen som ett bevis för det palestinska folkets uppskattning för Anderssons roll i kampen för frihet, oberoende och värdighet.
Medaljen heter "Betlehem 2000" och är palestiniernas Illius Quorom.
Det är Sten Andersson verkligen värd för sitt stora och betydelsefulla engagemang i Mellanöstern sen många år tillbaka.
Grattis!


Bra markering, Ann Linde

Häromdagen avslöjade Svenska Dagbladet att EU stoppat en kritisk rapport om Israels ockupationspolitik.
Jag skrev en bloggnotis om detta.
Nu ser jag att socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde skrivit tillsammans med SSU:s internationelle sekreterare Faraj Abu-Iseifan ett debattinlägg om rapporten.

"Vi har båda sett med egna ögon hur både de bosättningar som redan finns, men framför allt de som planeras, skär rakt igenom palestinskt område. De kommer att omöjliggöra framkomst på vägar som nu förbinder Västbanken och Östra Jerusalem, och ringar in staden som ett framtida Väst-Berlin på israeliskt område, istället för en lättillgänglig kommande huvudstad i ett fritt Palestina", skriver de.

"Vad är det då som är så känsligt med rapporten? Jo, att den berättar sanningen rakt upp och ner om konsekvenserna av vad Israels bosättningspolitik blir. En av de viktigaste förutsättningarna för att det ska kunna bildas två stater, Israel och Palestina, inom säkra och erkända gränser, är att Jerusalem blir huvudstad i båda länderna", slår de fast.

Helt rätt. Det är skamligt att Javier Solana lyckades stoppa utrikesministrarna från att anta och offentliggöra rapporten.

"Vårt hopp är att fler och fler israeler ska reagera mot ockupationen, de illegala bosättningarna och byggandet av muren på ockuperad mark. Vårt hopp är att de israeler och palestinier som trots allt tror på en framtid i fred ska orka med att hålla igång en dialog, med hjälp av utländska vänner. Vårt hopp är att palestinierna ska vara starka nog att ta itu med korruption och de oacceptabla våldsdåden mot israeler. Men en sådan framtid gynnas inte av att man försöker mörklägga verkligheten så som den ser ut. Därför är det viktigt att EU:s utrikesministrar antar och offentliggör sin egen rapport om Östra Jerusalem", avslutar Linde och Abu-Iseifan.

Jag brukar klaga på att den svenska socialdemokratin är för tyst och tillbakalutad i mellanösterndebatten. Nu måste jag berömma den för en viktig markering.



Henrik Brors räknar om

Flera bloggare, däribland Urban Lindstedt och Ali Esbati, har pekat på hur DN:s politiske analytiker Henrik Brors gör allt för att räkna om SCB:s partisympatiundersökning. SCB presenterade sina opinionssiffror häromdagen. De visade att det är oerhört jämnt mellan blocken: 47,6 procent för de borgerliga och 46,9 procent för s,v och mp. Sedan mätningen i maj går moderaterna bakåt medan socialdemokraterna går fram.

Mätningen gjordes innan Katastrofkommissionen presenterade sin kritiska rapport. SCB:s opinionsmätningar hör till de mest trovärdiga - de frågar betydligt fler personer än vad Sifo och andra institut gör.
Men Henrik Brors är missnöjd med resultatet. I dag ägnar han sig åt att räkna om SCB-siffrorn till någon sorts DN-siffror. Då visar det sig att den borgerliga alliansen leder klart med 48,8 procent mot 45,7 procent för de röd-gröna.
Är någon förvånad?
Möjligen är det lite förvånande att DN i sin omräkning fått fram att kd får 3,7 procent. Ändå räknar tydligen Brors in partiet i ett regeringsunderlag. Hört talas om 4%-spärren?


Aftonbladet räcker

Har just kommit till Globen efter att ha deltagit i TV4:s fredagspanel. I dag bestod den av Jan Guillou, Johan Hakelius och mig - idel Aftonbladet-medarbetare.
Behövs det någon annan tidning? Fniss.
Vi diskuterade hur som helst väsentliga frågor som Bodström och EU:s beslut att bevaka våra telefonsamtal och mejl med mera, BRÅ-rapporten och så naturligtvis Danielssons dåliga telefonminne.
Här kan du förresten läsa ledarsidans åsikt om Brå-rapporten.
Dags att samla ihop ledarredaktionen.
På återseende.


Hemkommen från Narnia

Har just kommit hem från galapremiären på den nya stora Disney-satsningen - Narnia-filmen Häxan och Lejonet.
Riktigt kul att se. Plötsligt kom barndomens minnen tillbaka. Jag läste alla C S Lewis böcker i Narnia-sviten som ung. Jag älskade dem.

Såg att Polly Toynbee i engelska the Guardian skrev om Narnia häromdagen.

"Narnia represents everything that is most hateful about religion", skrev hon bland annat.

Visst kan Narnia-temat beskyllas för att både vara reaktionärt och kvasireligiöst, men jag har svårt att bli upprörd. Det är helt enkelt en väldigt bra och spännande saga. Fram till i dag har böckerna tryckts i 85 miljoner exemplar.
Inte illa.

Lejonet Aslan är oerhört skickligt gjort i filmen.
Han är såååå söt.





Ur dagens brevskörd

Jag har fått många mejl angående min kolumn om Danielsson-Dahlgren-affären i spåren av tsunamikatastrofen (se tidigare bloggnotis).

"Tack för analysen.
Dimmorna håller på att skingras och det obegripliga börjar bli begripligt.
Lasse Wallrup
"

"Helle,
Enastående kolumn idag. Har inte reflekterat över betydelsen av SB-UD-nexusen i detta sammanhang tidigare.
Max"

"Läste just din "Persson, är detta en ny "Sydafrika- affär"?"
Befriande att läsa en nyfiket undrande och analyserande artikel om vad som
kan ha gått snett under tsunamikrisen. Tonen som sådan känns befriande.
Non-partisan typ. Det har varit lite överskott dels på
brösttoner/indignation (även om sådant varit befogat) och dels på
snarstucket regeringsförsvar på sistone.

Tackar!
/JV"

Lyder några av de positiva.
Sen finns det läsare som inte orkar mer av ältandet om tsunamin och krishanteringen.

"Lägg ner det här ältandet om Tsunamin.
Alla vet att fel begåtts men inget blir bättre av detta ältande.
Varför inte fokusera på riktiga problem som tex arbetslösheten?
", skriver Henrik Carlström.

"Hej!
Borgarblocket utnyttjar medias bevakning av tsunaminkatasrofen.
I ett helt år har vi matats med åsikter om hur sittande regering skött katastrofhjälpen.
Finns någon som tror att borgarna hade fått det att fungera snabbare och bättre
", undrar Sven.

Slutligen vill jag nämna Göran Levin som efterlyser en djupare diskussion om hur ledandet av landet fungerar.

"Hej!

Intressant att du breddar debatten. Det vore intressant med en ytterligare fördjupning i frågan om hur landet egentligen styrs. Man har ju lite svårt att tro att Tsunamihistorien var ett enstaka olycksfall i arbetet. Persson har ju nästan konsekvent utsett "svaga" ministarar utan fackkunskap och utan förankring i partiet. Denna strategi tillsammans med hans eget behov av kontroll och hans "ledarstil" bäddar ju på nåt sätt för en centralisering som kan vara väldigt förlamande. Kort sagt, hur fungerar egentligen ledningen av lande
t", skriver Göran bland annat.



Fördöm Irans president

Nu har Irans president förnekat förintelsen igen.
Det var minst tredje gången inom kort tid som president Mahmoud Ahmadinejad förnekade att miljontals judar mördades av nazisterna under andra världskriget, skriver Svenska Dagbladet.
Sanslöst. Omvärlden måste fördöma presidentens klart antisemitiska hållning.


EU stoppar rapport om Israel

I dag skriver Svenska Dagbladets Bitte Hammargren intressant om hur EU beslutat att stoppa en rapport om Israels framfarter i Östra Jerusalem.
Det brittiska konsulatet i Jersusalem har skildrat ockupationen i en kritisk rapport. EU:s utrikesministrar beslutade i november att EU skulle formulera en gemensam hållning i frågan om Jerusalem. I början av december låg rapporten färdig och i förra veckan gav medlemsländernas ambassadörer sitt bifall.
Men så i måndags, när EU:s utrikesministrar träffades ingrep EU:s högste representant för utrikespolitiken Javier Solana. Han övertalade ministerrådet att lägga rapporten på is.
De nordiska utrikesministrarna, däribland Laila Freivalds, ville att rapporten skulle godtas och offentliggöras.

När jag var i London i början av december så skrev tidningarna där stort om den brittiska rapporten. Storbritannien har ju med sitt ordförandeskap velat flytta fram EU:s positioner i Mellanösternfrågan.
Det vore olyckligt om det nu sattes stopp för detta.
Här kan du läsa rapporten.


Danielssons telefonerande

God morgon kära bloggläsare.
I dag skriver jag en krönika om Danielsson-Dahlgren-affären.

Jag hörde katastrofkommissionens Anders Milton på radion i morse. Han kunde inte se att kommissionens slutsatser skulle ändras om det visar sig att Danielsson inte alls hade ringt Dahlgren som han uppgivit att han gjort.
Det är märkligt. Faktum är att telefonrabaldret kan visa sig helt centralt för slutsatserna om regeringens krishantering. Kanske är det en ny Sydafrika-affär vi ser? Statsministerns informella maktutövning som innebär att statsrådsberedningen bestämmer allt mer - också över sånt som UD borde sköta - kan visa sig ha skapat mer av förvirring och kortslutning i beslutsprocessen än vad som hittills kommit fram.
Detta blir en av KU:s viktigaste frågor att reda ut under vårens granskning.


Högintressant disputation

Jag läser att prästen och religionsforskaren Lars Gårdfeldt mordhotats i samband med sin disputation i dag vid Karlstad universitet. Ett stort antal poliser svarade för säkerheten vid Karlstads universitet på tisdagen, rapporterar Sveriges Radio Värmland.
Gårdfeldts avhandling heter "Hatar Gud bögar?".
Min kollega Åsa Petersen har just meddelat att disputationen gick bra och att avhandlingen är jätteintressant.
Hon är på väg hem från Karlstad.
Det lär bli en rapport på ledarsidan framöver.


Bravo Morgan Johansson

I dag samlade hälsominister Morgan Johansson representanter för alla riksdagspartierna. Diskussionen gällde fågelinfluensan.
Aftonbladets ledarsida har under en längre tid hårt kritiserat regeringen för att inte tillräckligt satsa på den svenska beredskapen vid en eventuell pandemi. I dag meddelade hälsominister Johansson att han vill att det byggs en svensk vaccinfabrik som klarar att producera vaccin år 2010.
Äntligen har ministern förstått att handla.
Utmärkt, Morgan Johansson!

Trots allt en kemikalielag

EU gav klartecken för den nya lag som ska få ordning på alla okända kemikalier. Nu går det inte längre att stoppa Reach-systemet. Bevisbördan flyttas från myndigheter till företag. De 30 000 kemiska ämnena runt omkring oss kommer äntligen att registreras.
Kompromissen har många brister. Miljörörelsens kritik mot dagens kompromiss har goda grunder. Bristerna bör ändå inte skymma en viktig framgång för svenskt miljöarbete.
Här kan du läsa vår ledarkommentar.

Telefonhistorien helt central

Jag tyckte det var märkligt redan när katastrofkommissionen konstaterade att "ord står mot ord", dvs att statssekreterare Danielssons uppgifter inte stämde med kabinettsekreterare Dahlgrens.
Varför nöjde sig kommissionen med det?
Jag har en känsla av att en nyckel till strulet med regeringens krishantering de första dygnen efter tsunamin handlar om just relationen mellan statsrådsberedningen och utrikesdepartementet.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.

Grattis Olle Svenning!

Nu ska jag alldeles strax gå till kulturredaktionens prisfest. I kväll delas det årliga Axel Liffner-priset ut och i år går det till min fantastiska medarbetare Olle Svenning.
Jättekul! Han är verkligen värd denna fina utmärkelse.
Bland tidigare pristagare finns exempelvis Madeleine Grive, Staffan Söderblom, Björn Nilsson, Torbjörn Schmidt, Gunnar Bergdahl, Joakim Pirinen, Arne Ruth, Göran Hägg, Mikael Löfgren, Anita Goldman, Gunnar
Fredriksson och Göran Rosenberg.

Dags för kulturfest!


Sverige förebild igen

Bloggaren Eric Sundström tipsar mig om att BBC tar upp den svenska hälsovården som ett föredöme. (De har gjort det även tidigare.)
Den svenska decentraliserade vården hyllas framför den centraliserade engelska.
Heja den svenska modellen!
Och vad säger den gnälliga högern?



Ekot en dag efter

Lyssnade just på lunchekot och kan konstatera att tidningskrönikan missat att det är måndag.
Expressens söndagsledare lästes upp.


MTG struntar i yttrandefriheten

I dag skriver jag i min krönika om den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Hon gästade Aftonbladets seminarium förra tisdagen i samband med tidningens 175 årsfirande. Politkovskaja hör till de modiga oberoende ryska journalister som kritiskt granskar Putins Ryssland. Det sker med risk för livet.
Västvärlden blundar och tycks mer intresserad av ryska naturgasen än demokrati och yttrandefrihet.

Veckans Affärer skrev i sitt förra nummer om hur Stenbecks MTG satsar på Ryssland. Att yttrandefriheten sitt trångt tycks dock inte bekymra medieföretaget. MTG-chefen tonar ned påståendena om att ryska journalister förföljs och till och med mördas.
"Vi har inte stött på några restriktioner från myndigheterna", säger han.

Det är pinsamt att ta del av Albrechts hållningslösa uttalanden. Måtte Stenbeckskonsulten Björn Rosengren, som också lyssnade till Anna Politkovskaja i förra veckan, få honom att inse sitt ansvar som mediemagnat i Ryssland.


Hökmark borde berätta vem som betalar

I helgen gjorde världens miljöministrar upp om att gå vidare med klimatpolitiken och Kyotoprotokollet.
Europa är ledande i förhandlingarna vilket oroar den amerikanska oljelobbyn.
I dag kan Aftonbladets ledarsida avslöja att moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark är involverad i oljekampanjen mot Kyotoavtalet.

"Gunnar Hökmark är moderaternas förstanamn i EU-parlamentet. Han är också vice ordförande för en mörkblå tankesmedja i Bryssel som motarbetar Kyotoprotokollet. Tankesmedjans expert får stöd av amerikanska oljebolag", skriver Aftonbladets ledarsida.

Det är brittiska tidningen the Independent som skrivit om amerikanske lobbyisten Chris Horner som nu försöker stoppa de europeiska ansträngningarna på klimatområdet. Denne Horner jobbar också för European Enterprise Institute där Gunnar Hökmark är vice ordförande.

Hökmark borde berätta vilka företag som finansierar kampanjandet.



Helgen går mot sitt slut

Tredje advent går mot sitt slut.
Såg The Constant Gardener på biografen Victoria på Söder.
Bra film om ett angeläget ämne. Den bygger på John Le Carrés thriller om de cyniska läkemedelsföretagens business i Afrika.
I morgon ska Aftonbladets kulturredaktion dela ut sitt sedvanliga kulturpris - Axel Liffner-priset - till en av Sveriges mest briljanta kultur- och opinionsjournalister.
Det ska bli kul.
På återseende.

Fint i Filadelfia

Har just kommit hem från en fin julkonsert i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan.
Härliga artister som min favorit-jazzmusiker Nils Landgren och soulsångerskan LaGaylia sjöng och spelade tillsammans med två gigantiska körer - Rönninge Show Chorus och The Entertainmen.
Vilket tryck!
Jag noterade att det fanns en punkare med tuppkam i manskören. Han sjöng vackra julpsalmer för full hals.
Sverige är verkligen ett kör-land.
Underbart!


Rädda rättssäkerheten

I dag klockan 15.00 ska Ahmed Yusuf, den tredje så kallade somaliesvensken som ännu är kvar på FN:s lista över terrorister vars tillgångar bör frysas, tala i Rinkeby Folkets hus. Ett fyrtiotal kända svenskar - före detta ministrar, fackföreningsledare, journalister med flera - samlar in till hans arvode - i protest mot förbudet att ge pengar till Yusuf. Läs deras debattinlägg i dagens Aftonbladet.
Läs också vår ledare - Rädda rättssäkerheten!



Läs Lena Askling

God förmiddag kära bloggläsare. Det är helg och jag borde inte alls blogga.
Vill bara uppmärksamma dig på min medarbetare Lena Asklings utmärkta krönika om LO-utredaren
Rudolf Meidner.


Rudolf Meidner är död

Den legendariska LO-ekonomen Rudolf Meidner har avlidit. Han blev 91 år gammal.
På 1970-talet blev han känd för sitt förslag om löntagarfonderna.
På morgondagens ledarsida skriver min medarbetare Lena Askling, som en gång i tiden arbetade med honom, en krönika till minnet av Meidner.



Lars Danielssons dåliga minne

I katastrofkommissionens rapport står att läsa att statsrådsberedningens statssekreterare Lars Danielsson uppger att han skulle ha ringt tre gånger till UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren under annandagen.
Hans Dahlgren å sin sida har sagt att han inte alls talade med Danielsson under annandagen utan först på måndagen. Dahlgren påstår också att han kollat Telias telefonlistor.
Ord står mot ord.
I dag säger plötsligt Lars Danielsson till Ekot att han inte längre är så säker på sin minnesbild och att han håller på att kontrollera sina uppgifter.
Det hade varit bra om han gjort det innan han talade med kommissionen i mars.
Telefonrabaldret mellan herrar Danielsson och Dahlgren är pinsamt.
Förmodligen är det dock en bra bild för förhållandet mellan UD och Statsrådsberedningen. Dragkampen dessa emellan har visat sig förr få förödande konsekvenser bland annat i Sydafrikaaffären.
Någonstans ligger nog nyckeln till problemen för krishanteringen det första dygnet här.


Borgerlig allians i upplösning?

Turerna kring den borgerliga oppositionens hantering av katastrofkommissionens rapport blir allt märkligare.
I morse fick moderatledaren Fredrik Reinfeldt samla sina alliansbröder- och syster till krismöte.

"Det är viktigt att vi som allians kan enas om den fortsatta hanteringen och det har vi gjort", sade Reinfeldt till TT när han kom ut från mötet.

Jaha, hur länge varar den enigheten?
Vi skriver förstås mer om den borgerliga oppositionens självmål på morgondagens ledarsida.

"Nu får oppositionen ge sig", skriver liberala ledarskribenten Håkan Jacobsson från UNT i sin blogg.

"Varför gör de på detta viset?", skriver Svenska dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder i sin blogg.



Grattis Tiina Rosenberg!

Tiina Rosenberg blir nästa professor i genusvetenskap vid Lunds Universitet. Det beslutade rektor Göran Bexell i dag och därmed tillsätts en professur som har varit vakant de senaste två åren.
Det är bra. Rosenberg behövs mer i forskarvärlden än i politiken.


Grå dag

Jag har svårt att förlika mig med vinterns gråhet. Jag vill ha vacker snö, gnistrande kallt och hög luft.
Mörkerslasket gör en bara trött.
Uppiggande är dock att läsa kollegan Jesper Bengtssons krönika om de hemliga CIA-flygningarna.
Jesper är expert på Burma-frågan och har här en helt egen vinkel på CIA-flygandet.
Läs också huvudledaren i dagens Aftonbladet - om kemikaliestriden i EU och Sveriges roll.

"Regeringen borde välja en tuffare linje och kräva förbättringar för att godkänna direktivet. Annars finns ingen motkraft till de tyska försöken att försämra REACH ytterligare", står det i ledaren.

Måtte näringsminister Thomas Östros hörsamma kraven och bli tuffare i kemikalieförhandlingarna.


Väljarna trötta på spelet

Medborgarna tycks börja tröttna på spelet runt katastrofkommissionens rapport. Jag har full förståelse för det.
När en allvarlig fråga om krishanteringen förvandlas till valtaktiska manövrar så ökar knappast medborgarnas förtroende för politiken.

Så här skriver läsaren Lars Löfgren i ett mejl:

"Hej
Jag är borgelig väljare men jag som de flesta av mina bekanta (också de borgeliga) är fed up på debatten om tsunamin i allmänhet och att använda det som poltiskt tillhygge i synnerhet. Det kan inte vara möjligt att denna fråga är den vikitigaste för Sverige just nu.
Vad hjälper det att få se minstrar eller tjänstemän avgå då det är ett systemfel eller kanske till och med så att med ett "rätt system" så hade resulatet varit detsamma
", skriver Lasse.

Han undrar också över hur en organisation ska se ut som ALLTID klarar ALLA katastrofer...
"För att vara ett krav från "mitt parti" så låter målet mycket socialistiskt...."Pappa staten tar alltid hand om dig", fortsätter Lasse.

Det är onekligen en paradox att höra hur den borgerliga oppositionen och de liberala ledarsidorna med sådan iver kräver mer av statligt ansvar.

"Jag har skrivit till m fp c och SvD om farhågorna för poltisk backlash....alla tycks gilla fighten.
Antingen har de eller jag missuppfatat deras uppdrag.
Lasse"

Vore roligt att få reda på vad de borgerliga partierna svarade dig, Lasse.


Centern vill fälla Freivalds

Jaha ja, centern har bestämt sig för att försöka få till stånd ett misstroendevotum mot utrikesminister Laila Freivalds. De vill göra det oavsett om de får majoritet för en misstroendeförklaring.
I går skrev jag en bloggnotis om centerns märkliga hållning i tsunamidebatten.

I dag skriver samhällsredaktionens Lena Mellin om det besynnerliga att ge utrikesminister Freivalds hela skulden när katastrofkommissionen pekar ut statsministern som den skyldige.

" Men allvarligt talat, är det Laila Freivalds som ska bära hundhuvudet? Enligt katastrofkommissionen begicks de största misstagen av Göran Persson och UD:s högsta tjänsteman, kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Laila Freivalds kommer däremot ganska lindrigt undan. Trots teaterbesök och uppseendeväckande litet, för att inte säga obefintligt, intresse för att själv informera sig om vad som hänt.
Det känns som om Laila Freivalds får bli bondeoffret. När riksdagen inte kunde fälla chefen får man ge sig på underhuggaren i stället",
skriver Mellin.

Läs hela hennes kommentar i Aftonbladet här.

Kämpa för bättre kemikalielag

I nästa vecka ska EU besluta om ny kemikalielag - REACH.
Aftonbladets ledarsida har länge krävt att Sverige tydligt måste driva kemikaliefrågan och se till att lagen inte blir så urvattnad som kemilobbyn håller på att få den till.
Greenpeace har i dag skickat ett brev till statsminister Göran Persson där de kräver att de nordiska statsministrarna borde göra en gemensam insats för att stärka REACH.

"Den insats som de nordiska statsministrarna hittills har gjort när det gäller EU:s nya kemikalielagstiftning, REACH, har i stort sett varit osynlig utanför Norden. Fram till det avgörande rådsmötet den 13:e december behövs det nu en kraftfull insats från de nordiska länderna, om REACH ska räddas från de tyska sabotageförsöken", skriver Greenpeace.

Du kan läsa mer om kemikaliestriden i EU på Aftonbladets ledarsida i morgon.

Politik är att spela eller vilja?

Har fått ett läsarmejl från Lasse Gustafsson.

"Helle,
På 60- talet skrev Olof Palme en bok som heter "Politik är att Vilja". I sin bok förklara OP för oss hur viktigt det är för politiken att formulera en vilja! Vad vill du skapa och hur ska det gå till!

Helle, i linje med den formuleringen kommer juridiken. Den kan bara betraktas som en klagan och ovilja att acceptera. Den visar ingen alternativ lösning på ett problem, utan talar bara om ett missnöje med det som skett. (Det spelar ingen roll om det gäller butikssnatteri eller naturkatastrof).

Moderaterna borde, istället för att klaga, formulera en klar vilja för en "katastrofhjälp mot främmande stat, för drabbade svenska invånare". Det skulle göra dem intressanta, idag är de endast "ett gäng politiska poliser" som vill finna och döma bovar"
, skriver Lasse.

Jag håller helt med dig. Det hade varit bättre om oppositionen använde sin demokratiska rättighet och ställde misstroendevotum mot statsministern. Så kunde vi kanske därefter få en debatt i själva sakfrågan: hur ska svensk krispolitik se ut framöver?



Hur tänker centern?

Centerns hållning i misstroendefrågan är också obegriplig. Det parti som en gång gjorde upp med socialdemokraterna om nuvarande krishanteringsorganisation - och därmed gick emot sin egen partikamrat Åke Pettersson som lagt en utredning i ämnet - men som nu försöker hävda att statsministern brutit mot överenskommelsen med centern - detta parti väljer att rikta sitt misstroende mot utrikesminister Laila Freivalds!?
Nej den borgerliga alliansen har än en gång visat att den inte duger som opposition - hur ska vi tro att den skulle vara regeringsduglig?



Oppositionens ovärdiga taktikspel

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt satt i Aktuellt på torsdagkvällen efter att katastrofkommissionen lämnat sin rapport. Reinfeldt hävdade att Göran Persson är slut som politiker. Folkpartiledaren Lars Leijonborg nickade instämmande i studion.
I går fick vi dock veta att den borgerliga alliansen inte tänker ställa något misstroendevotum mot Göran Persson och regeringen. Möjligen kan det komma ett misstroendevotum efter KU-förhören men i så fall mot utrikesminister Laila Freivalds.
Det är en pinsam uppvisning i politiskt spel och taktisk nit.
Här är ledarsidans kommentar i dag.


Aftonbladet 175 år

I morgon, 6 december, är det 175 år sedan liberalen och tidningsmannen Lars-Johan Hierta startade Aftonbladet.
Vi ska förstås fira ordentligt hela dagen, först med mediaseminarium för branschen och sedan en hejdundrande fest för hela personalen på kvällen.
Det blir inte mycket bloggande på ett tag från min sida av förståeliga skäl.


Splittrad opposition

Den borgerliga oppositionen är inte ense om hanteringen av katastrofkommissionens kritik mot regeringen.
Moderaterna och folkpartiet vill av taktiska och praktiska skäl inte ställa misstroendevotum.
Centern, som har gjort upp om nuvarande krishanteringsorganisation med socialdemokraterna, driver däremot misstroendeförklaringslinjen.
I dag har som sagt moderaterna valt att gå den juridiska vägen - till Riksåklagaren.
Jag noterar att tidningen Kristdemokratens chefredaktör Henrik Ehrenberg ifrågasätter moderaternas strategi.

"Det är visserligen politiskt tillsatta tjänstemän, men anmälan till riksåklagaren är ändå långt ifrån lika smidig som att begära en omröstning i riksdagen om förtroendet för regeringen. Istället för att handla om regeringens oförmåga att regera, blir det plötsligt en fråga om att jaga enskilda tjänstemän", skriver Ehrenberg i en bloggkommentar.

I morgon, tisdag, lär partiernas riksdagsgrupper diskutera vidare hur de ska göra.

Roligt så in i Norden

"It will be nice to be Nordic", skriver tidningen Economist i sitt specialnummer om det kommande året, uppger ekonominyhetssajten N24.
Den nordiska modellen blir en förebild för många europeiska politiker under 2006, enligt Economist. Tidningen exemplifierar med Danmark. Danska framgångar med att kombinera ekonomisk effektivitet med ett tätt socialt skyddsnät blir beviset på att Europa inte måste följa den anglosaxiska brutalkapitalistiska modellen, skriver tidningen.




Reinfeldt gör bort sig

Läsare har reagerat på moderatledarens uttalande i samband med katastrofkommissionen. Fredrik Reinfeldt antydde att Sverige inte skulle vara en anständig demokrati om inte statsministern avgick efter kritiken och att Göran Persson skulle vara slut som politiker.

" I mina ögon gjorde Fredrik Reinfeldt bort sig totalt genom sitt uttalande om "i en anständig demokrati..." Jag röstade faktiskt inte på socialdemokraterna (och definitivt inte på stödpartierna) MEN... Det svenska folket har röstat. Det svenska folket har utsett sina företrädare i demokratiska val.
Det är dessa valda företrädare som ska utse regering och eventuellt tvinga bort regeringen. Det är inte en statlig utredning som ska avgöra om regering eller minstrar ska avgå. Det är de folkvalda i Riksdagen
", skriver Jarl Sandberg från Luleå som tänkte rösta moderaterna och tidigare har röstat folkpartistiskt, enligt egen uppgift.

"Sverige är en anständig demokrati och man vinner inte min röst genom att antyda något annat. Tvärtom, Reinfeldt jagade bort mig med sitt uttalande och fick mig att bli hemlös i politiken", skriver Sandberg vidare.

Det som är mest märkligt är att Reinfeldt å ena sidan är väldigt hård i sin kritik mot regeringen men å andra sidan vill han inte ställa misstroendevotum i riksdagen. Han bryr sig uppenbarligen mest om det politiska spelet inför valet.




Ansvarsdebatten går vidare

Jag har fått flera kommentarer i bloggen om mitt senaste inlägg angående moderaternas anmälan till RÅ.
De som tolkar mitt motstånd till att låta juridiken överpröva politiken som att jag skulle anse att politiker ska få bryta mot lagen eller som försvar för regeringens misslyckade katastrofhantering har inte förstått mycket.
Frågan handlar i grunden om demokratisyn. Jag anser inte att Sverige bör införa författningsdomstol. Jurister ska inte avgöra om riksdag och regering bedriver riktig politik. Det ska medborgarna.

Regeringens misslyckade krishantering vid Tsunamikatastrofen är politiskt grundat, vilket också katastrofkommissionen pekar på. Att statsministern inte velat ha en särskild krishanteringsorganisation i statsrådsberedningen var ett medvetet beslut - och något som riksdagens majoritet godkänt inte minst med centerpartiets hjälp.
Detta kan kritiseras, vilket jag och Aftonbladets ledarsida gjort åtskilliga gånger.
Det är däremot inte en domstol som ska avgöra om regeringen handlat rätt eller fel utan riksdagen och medborgarna i val.


Moderaterna går den juridiska vägen

Den borgerliga alliansen har ännu inte enats om den ska ställa misstroendevotum mot regeringen med anledning av katastrofkommissionens kritik.
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mikael Odenberg, har nu skrivit till Riksåklagaren (RÅ) och bett om en prövning av om tjänstefel har begåtts av ledande befattningshavare i regeringskansliet.
Oklarheten om huruvida kabinettsekreterare Hans Dahlgren och statsrådsberedningens Lars Danielsson pratade med varandra på telefon under tsunamikatastrofens första dag måste redas ut, hävdar Odenberg.

Det sista håller jag med om, men det borde KU kunna bringa klarhet i. Bristerna i krishanteringen är trots allt en politisk fråga om prioriteringar och organisation. Det är i riksdagen och hos medborgarna via allmänna val som ansvarsutkrävandet ska ske.
Juridiken bör inte överpröva politiken.


Psykvården måste få resurser

I går gick ett fackeltåg genom Stockholmsförorten Huddinge. Hundratals människor hade samlats för att hedra minnet av komikern och skådespelaren Mikael "Svullo" Dubois. Hans tragiska självmord har satt igång en välbehövlig debatt om psykvården.
I morgon skriver vi mer i detta ämne på ledarsidan.
En sak är säker: psykvården fungerar inte - den måste få ökade resurser.

Statsvetare Möller och kungen

I Expressen i dag pläderar statsvetaren Tommy Möller för att kungamakten borde stärkas.
Den ena statsvetaren liknar statsministern vid Hitler (se föregående bloggnotis), den andra ropar på kungen.
Herregud! Är det inte dags för en kriskommission för statsvetenskapen?


Statsvetare Lewin och Hitler

I dag tar statsvetarprofessorn Leif Lewin till storsläggan mot statsministern och liknar honom indirekt vid Hitler. (Lewin skriver på Brännpunkt i Svenska Dagbladet) Visserligen skriver Lewin att socialdemokratin är "snövit ren från varje beblandelse" med nazismen och "socialdemokratins historiska insats har varit till demokratins värn och fördjupning".
Men ändå drar sig inte Lewin för att likna Göran Perssons hållning efter katastrofkommissionens kritik med Hitlers. Att avgå är att "fly från ansvar" menade Hitler, enligt Lewin och påpekar att Göran Persson resonerar likadant.
Det är en sanslös parallell.

Professor Lewin verkar inte kunna skilja på ansvarsutkrävande - som är medborgarnas rätt och plikt och görs genom allmänna val - och ministerns utövande av ansvaret. Att bara lämna det som gjorts fel behöver inte nödvändigtvis vara det bästa sättet att ta ansvar.
Däremot ska medborgarna kunna avsätta den politiska makten. Och om det finns fog för att fälla en regering mellan mandatperioderna kan oppositionen ställa misstroendevotum. Riksdagen granskar dessutom regeringen genom KU.

Jag ser att en annan statsvetare - Stig-Björn Ljunggren - är inne på samma linje som Aftonbladet.
Han skriver i sin blogg:

"Nu börjar ansvarsfrågan bli metafysik på riktigt. Det tycks finnas ett antagande i bakgrunden som alla fallar tillbaka på, nämligen att förtroendet för politiker och demokrati hänger på ansvarstagandet.
Kanske är det ett riktigt samband, att politiker som tar ansvar, läs avgår så fort det händer något, typ Tobloroneaffärer, också stärker förtroendet för demokratin.
Men är det säkert att ansvar tolkat som "jag avgår" eller "du är avsatt" verkligen stärker det demokratiska förtroendet?"

Det är viktigt att katastrofkommissionens rapport får konsekvenser, skriver Leif Lewin.
Ja, det bästa vore om det blir en ändrad krishanteringsorganisation i statsrådsberedningen och att politikerna börjar ta det sårbara samhället på allvar. Här finns mycket i övrigt att önska från både regering och opposition.

Don´t give up

Jag ser i bloggaren RS Kulturbloggen att det släpps en nyinspelning av Peter Gabriels sång "Don´t give up" på tisdag. Det är U2:s sångare Bono som sjunger med Alicia Keys.
Behållningen går till stöd för utvecklandet av mediciner mot Aids och till att hjälpa barn som drabbats av sjukdomen.
Spännande.

Söndagkväll

Helgen lider mot sitt slut. Har varit en riktigt grå vintersöndag i Stockholm i dag. Det blev aldrig ljust.
Man kan bli deppig för mindre.
Startade dagen med att delta i panelen i radions Godmorgon Världen. Alltid lika trevligt. I morse mötte jag DN:s Peter Wolodarski och ETC:s Johan Ehrenberg. Vi samtalade förstås om katastrofkommissionen och pastor Green-domen - två av förra veckans stora händelser.
Läs gärna min kollega Olle Svennings söndagskrönika i dagens Aftonbladet.
Såg Svenning i Dokument Inifrån på TV i kväll - om den svenska utnämningspolitiken. Klart intressant. Det finns all anledning att diskutera systemet att regeringen, oftast statsminister Göran Persson, sköter hela utnämningsproceduren utan insyn för medborgarna. I Norge och Storbritannien utlyser man tjänsterna inom statsförvaltningen som exempelvis generaldirektörsposterna och så sker ett öppet ansökningsförfarande, intervjuer och meritvärdering. Sverige har nog något att lära där.
Programmet går i repris nu på tisdag kväll. Se det om du har missat det!




Mångfaldens dag i Salem

Främlingsfientliga krafter har tyvärr gjort stockholms-förorten Salem till sin mötesplats.
Nu vill arbetarrörelsen bilda motkraft och inbjuder till mångfaldens dag i morgon, 3 december.
I Murgrönan, Salem centrum börjar evenemanget från lunch och framåt. Bland talarna finns chefen för Levande historia, Helene Lööf och integrationsminister Jens Orback.
Bra initiativ.




Släpp Dawit Isaak NU!

För några veckor sedan skrev jag en bloggnotis om det glädjande beskedet att den svenske journalisten Dawit Isaak hade släppts ut ur det eritreanska fängelset.
Sedan följde en del förvecklingar. Rykten spreds om att han inte alls var fri, men anhöriga och den svenske ambassadören bekräftade att han var det.
Nu visar det sig att han släpptes lördagen 19 november men fängslades igen måndag 21 november på väg till ett läkarbesök.
Protesterna vid Eritreas ambassad och utrikesdepartementets påtryckningar på Eritrea måste återupptas.


Hur ska det sårbara samhället bli säkrare?

Godmorgon! Diskussionen om katastrofkommissionens rapport går vidare. Jag hörde just moderatledaren Fredrik Reinfeldt upprört säga på radion att svensk demokrati inte fungerar om det inte finns något ansvarsutkrävande. Det är riktigt. Men det är ju faktiskt i allmänna val som medborgarna gör sitt ansvarsutkrävande.
Parallellerna till näringslivet håller inte alltid.
Här kan du läsa dagens ledare och ledarkrönika som båda behandlar krisberedskapen ur olika vinklar.

"Vad det handlar om är att göra krisberedskap till en prioriterad fråga innan det ohyggliga inträffar, även när det kostar pengar. Där brister samtliga partier", skriver min kollega Mats Engström i sin ledarkrönika.

Häri ligger problemet med politikens kortsiktighet. Det är ingen som vill driva förslag som kostar pengar om man inte genast kan uppvisa resultat - att värna säkerhet inför hot som man inte vet om de kommer eller hur de ser ut är inte så enkelt i ett "ekonomistiskt" och kortsiktigt samhällsklimat.
Förhoppningsvis kan vi nu få en vettig diskussion om hur det sårbara samhället ska kunna göras säkrare.


Störst intresse för pastor Green

Frågan om pastor Greens homofoba predikan engagerar läsarna betydligt mer än kritiken av regeringskansliets hantering av Tsunamikatastrofen.
I tisdags slog jag i det närmaste rekord i antalet bloggläsare - cirka 9500. Det var dagen då HD:s dom om pastor Green kom.
I dag har också många läst bloggen men bara hälften så många som i tisdags, något över 4000.
Frågan om yttrandefrihet och hets mot folkgrupp verkar hetare än frågan om katastrofberedskapen.




Medialiseringen av politiken

Jag skrev tidigare i dag om överste Bo Pellnäs intressanta reflexion över om det möjligen är så att regeringskansliet ägnar sig mer åt mediabilden än åt att bemästra verkligheten.
Ser nu att s-bloggaren Magnus också plockat upp Pellnäs resonemang.

"Jag har ju själv jobbat i regeringskansliet och jag delar inte Pellnäs uppfattning om att informationen till statsråden filtreras mest av de politiskt anställda - - - Att ungdomen skulle spela någon större roll tror jag inte heller. Men, jag är övertygad om att dagens politiska landskap, där politiker och journalister dansar pardans, lockar fram en känsla av att mediebilden är viktigare än verkligheten", skriver Magnus bland annat.

Medialiseringen av politiken är ett spännande ämne som jag med stor säkerhet kommer åter till i denna blogg.


Lyssna på Juholt

"Det är ett oerhört viktigt underlag som Katastrofkommissionen överlämnat, som vi nu måste dra slutsatser utifrån", säger Håkan Juholt, riksdagsledamot (s) och ordförande i Försvarsberedningen i en kommentar till Katastrofkommissionens betänkande.

Juholt hör till de politiker som under lång tid försökt få till en bättre beredskap inför hot som inte är militära.

"Nästa katastrof blir sannolikt inte en tsunami. Det är mer troligt att vi drabbas av en pandemi, ett allvarligt terroristattentat, eller en kollaps i vår infrastruktur. Men vi vet inte vad som väntar och måste ha en beredskap för alla typer av katastrofer", säger Juholt vidare i ett pressmeddelande.

Försvarsberedningen, som består av representanter för samtliga riksdagspartier, ska i början av nästa år lämna ett grundligt förslag om samhällets säkerhet.
Det är hög tid för en samlad strategi för säkerhetsarbetet.
Mer om katastrofkommissionens kritik och behovet av att höja beredskapen i det sårbara samhället på Aftonbladets ledarsida i morgon.




Kloka läsare

Många läsare hör av sig både via mejlen och här i bloggen. En del tycker att statsrådshuvuden borde rulla i och med den hårda kritiken från katastrofkommissionen. Men de flesta ser ingen mening med dessa avgångskrav.
Aftonbladets ledarsida har från första stund kritiserat regeringens usla krishantering (vi gjorde det dessutom långt innan Tsunamikatastrofen inträffade) men i stället för att enkelt bara kräva Laila Freivalds avgång har vi betonat den större frågan: statsministerns ovilja att införa en särskild krishanteringsorganisation i regeringskansliet.
Katastrofkommissionen intar precis samma hållning. De pekar på alla brister inom UD, socialdepartementet, socialstyrelsen och så vidare men huvudkritiken träffar avsaknaden av en central krishanteringsfunktion i statsrådsberedningen.
Inte ens oppositionen kräver några ministrars avgång - den borgerliga alliansen tänker visst inte heller ställa misstroendevotum mot regeringen. Klokt. Det är ju trots allt snart val.
Allt annat är bara ett spel för gallerierna och hjälper varken anhöriga eller Sveriges krisberedskap.


Statsministerns ansvar

"Statsminister Göran Persson hade då tsunamin inträffade innehaft sitt ämbete under mer än åtta år. Frågan om krisledning har aktualiserats i olika sammanhang, främst i samband med beredningen av Sårbarhets- och säkerhetsutredningens betänkande och de propositioner som regeringen presenterade med denna utredning
som underlag. Att Regeringskansliet saknade en krishanteringsfunktion vid tiden för tsunamin berodde alltså inte på att frågan inte hade aktualiserats utan på ett medvetet ställningstagande"
, skriver katastrofkommissionen i sin rapport.

Det är exakt samma kritik som Aftonbladets ledarsida fört fram. Statsrådsberedningen presenterade i tisdags ett förslag på en särskild krishanteringsorganisation inom statsrådsberedningen.
Sent ska syndaren vakna.

Den som vill läsa mer vad Katastrofkommissionen kommit fram till kan kolla in dess hemsida.


Bo Pellnäs resonerar intressant

Bo Pellnäs, ledamot av katastrofkommissionen, resonerade på presskonferensen om pressekreterarnas roll. Det är genom dessa som ministrarna i huvudsak kan nås. Pellnäs tyckte sig se ett dilemma i att det då blir mer fokus på de mediala utspelen från regeringskansliet än på hur själva regeringsarbetet, i det här fallet krishanteringen, ska skötas. Huvudfrågan blir ofta "vad ska vi säga till medierna", inte "vad ska vi göra för att få igång arbetet".
Intressant reflexion som det finns all anledning att fundera vidare på.


Berättigad kritik av kristhantering

Jag följer Katastrofkommissionens presskonferens. De presenterar sitt huvudbetänkande angående bristerna i regeringskansliets hantering av Tsunami-katastrofen.
Huvudkritiken gäller avsaknaden av särskild krisenhet i regeringskansliet som hade kunnat ta del av information och samordna insatserna mellan departementen. Det är precis vad Aftonbladets ledarsida åtskilliga gånger har påpekat. Statsministerns ovilja att lyssna till de statliga utredningar som under årens lopp föreslagit just en krisenhet är anmärkningsvärd.
Det är också uppenbart att kommunikationen inom UD inte alls fungerat. Kabinettsekreterare Hans Dahlgren får stark kritik för att han inte informerat sin minister och inte heller tagit ett tydligt operativt ansvar.
Grundproblemet är dock att UD gjordes ensamt ansvarig att leda krishanteringen vilket departementet varken hade kunskap eller organisation för.
Aftonbladets ledarsida återkommer förstås i detta ämne i morgon.

hits