Börja om från början SSU
Ser att s-bloggaren Maryam Yazdanfar skriver inför SSU-kongressen som börjar i morgon. Hon hoppas på den nya SSU-ledningen som förhoppningsvis väljs nu i veckan. Och så skriver hon fint om den avgående ordföranden, Ardalan Shekarabi.
"Ardalan är en lysande socialdemokratisk politiker, retoriker och praktiker. Jag tycker att det är för jävligt att han har blivit symbolen för allt som inte är bra med SSU... Som jag ser det är det han som på ett ansvarsfullt sätt pushat oss SSUare på de stapplande stegen mot dialog och enande. Jag vill inte att Ardalan försvinner från den politiska kartan. Svensk politik behöver nämligen Ardalan", skriver hon.
Det kan jag hålla med om.
Jag tror det är nödvändigt att ungdomsförbundet börjar om från noll nu och försöker återupprätta sin folkrörelsesjäl. Läs min måndagskrönika på ledarsidan i morgon så får du veta mer.
Och så börjar Pridefestivalen i Stockholm i morgon. Jättekul!
Självklart ägnar vi huvudledaren i morgon åt den viktiga kampen mot hatbrotten och homofobin.
På återseende.
Weiderud ny broderskapsordförande
Min bloggnotis om valet av ny broderskapsordförande som jag skrev sent i går kväll (se här nedan) kom visst aldrig ut på nätet. Nu hoppas jag det ska fungera. Här följer bloggnotisen:
I dag (nåja det är en timme kvar på fredagsdygnet) valdes Peter Weiderud till ny ordförande för broderskapsrörelsen - de kristna socialdemokraterna. Ett utmärkt val!
Jag minns Peter från vår tid i Kyrkans Ungdom. Jag var 15 år och deltog på kongresserna, som kallades representantskap. Varje gång Peter gick upp i talarstolen började han: Kamrater...
I Kyrkans Ungdom var det radikalt. Halva kongressalen blev upprörd, inte minst de konservativa ombuden från Växjö stift.
Sen har Peter Weiderud jobbat med internationella frågor inom både svenska kyrkan och regeringskansliet som sakkunnig till Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh. Nu senast kommer han från ett jobb som kyrkornas världsråds utrikeschef.
Broderskapsrörelsen får i Peter en spännande profil som brinner för den internationella solidariteten.
Förhoppningsvis kan han sätta fart på det stora moderpartiet, inte minst i mellanösternfråga.
Och så måste han se till att tidningen Broderskap kommer på fötter och blir läsvärd igen. Den behövs i samhällsdebatten.
Jobbångest?
Just nu kan du chatta med stressdoktorn Tomas Danielsson på Aftonbladets nättidning. Han ger olika tips för dig som känner dig stressad inför att komma tillbaka till jobbet efter sommarledigheten.
"Du SKA känna dig trött och undra om du har vilat. Det är en normal reaktion", säger Danielsson.
Skönt att veta. Efter en vecka på jobbet känner jag mig mer död än levande, fniss.
I dag har det dock varit lugnt och skönt. Kollegan Åsa Petersen och jag har hållit ställningarna.
Den enda stress jag kände var i personalmatsalen: vilken lunchrätt ska jag välja?
Åsa är likadan. Vi kan aldrig bestämma oss. Kocken brukar skratta åt oss.
Om politiken och världsläget har vi ganska bestämda uppfattningar.
Men lunchen, herregud lunchen... vad vill vi äta i dag?
Kocken bara fnissar.
Ljus i mörkret
Lagom till firandet av 100 årsminnet av fredsmäklaren Dag Hammarskjölds födelse förklarar IRA att de lägger ned vapnen för gott. (Läs mer här) Det är verkligen ett ljus i terrormörkret. Fredsavtalet 1998 gav nytt hopp i den blodiga konflikten. Våldet har minskat kraftigt sedan dess även om avväpningen av IRA har dragit ut på tiden.
Kanske spelade London-bombningarna en roll? IRA inser att de inte har något att vinna på att kopplas samman med al Qaida-terrorismen. Det folkliga stödet för IRA har minskat. Alltfler inser att den politiska grenen Sinn Féins fredsstrategi långsiktigt är bättre.
Förhoppningsvis innebär IRA-ledningens deklaration att en snabb avväpning nu äntligen kommer till stånd och att de politiska förhandlingarna får ersätta våldet.
Och så håller jag tummarna för att det inte regnar i Backåkra i dag där det stora Hammarskjöldsfirandet pågår. Birgitta Dahl, som jag träffade i går, förklarade att hon tagit med både regnkappa och paraply för alla festligheter ska visst vara utomhus.
Själv sitter jag i Globen och tittar ut över ett gråmulet Stockholm.
Skänker en tanke till Dag Hammarskjöld, vars visioner om FN är högaktuella ännu i dag.
Hammarskjöld ansåg exempelvis att ekonomisk och social utveckling hörde ihop med arbetet för fred och säkerhet. FN:s råd för detta (ECOSOC) borde ha samma tyngd som säkerhetsrådet, menade Hammarskjöld.
Just det!
Läs gärna dagens huvudledare i Aftonbladet.
Läs också Mats Engströms krönika om riskerna med den folkpartistiska utrikespolitiken.
På återseende!
Angeläget samtal i Söndrum
Har precis kommit hem från Halmstad. Tillbringade dagen i Söndrums folkets hus - Sveriges äldsta folkets hus-förening. Söndrums stenarbetare bestämde sig för att skapa en mötesplats där de fick rätta att tänka fritt. 1898 byggde de huset.
I dag höll Ernst Wigforss-föreningen sitt årliga seminarium. Temat var "Kan demokraitn utveckla framtiden?".
Förra miljöministern och talmannen Birgitta Dahl, riksdagsledamoten Luciano Astudillo och jag själv var inbjudna talare. Det blev ett spännande samtal om allt från folkrörelsedemokratin, utanförskapet, sambandet fred-demokrati samt den globala solidariteten.
Ernst Wigforss hör till de verkligt stora socialdemokratiska ideologerna. Jag är avundsjuk på Birgitta Dahl som hade möjlighet att träffa honom när han levde.
Jag kommer med all säkerhet att återkomma i en krönika i Aftonbladet om denna spännande dag i Söndrums Folkets hus.
Änglar finns dom?
Sitter och försöker komma på ett bra inledningsanförande till Wigforsseminariet i Söndrums Folkets hus i morgon. Ska handla om demokrati.
Börjar kolla in bloggar i stället.
Upptäcker att bloggaren Chadie skriver om Wim Wenders film Himmel över Berlin (Wings of Desire).
Jag håller med om att filmen är ett mästerverk. Jag har sett om den tre eller fyra gånger. De två änglarna Damiel och Cassiel som vandrar runt på gatorna i Berlin och lyssnar på människornas existentiella ångest är för mig en fantastisk hyllning till det mänskliga. Änglarna får oss att upptäcka storheten i livet - bara att knyta ett skosnöre eller att dricka en kopp kaffe kan innebära livsmening.
Många gånger, inte minst i reklamens värld, försöker vi bli som änglar dvs längta bort från det vanliga livet och bli någon sorts övermänniskor. Men i Wim Wenders film vill änglarna bli människor.
Tack Chadie för att du påminde mig om denna underbara film!
Ängeln är förresten ett starkt motiv hos poeten Willy Granqvist. Bokförlaget Lejd har med redaktörerna Krister Gustavsson och Magnus Ringgren beslutat sig för att ge ut Granqvists samlade dikter. Nyligen kom del 1 ut med hans tidiga diktsamlingar.
Jag älskar Willy Granqvists poesi. I sommar har jag ägnat mig åt att läsa hans dikter från 1974-1976. Särskilt hans långa diktsvit "En ängel i vår tid" som består av 98 strofer har drabbat mig på djupet.
Här är några utdrag:
"vår tid
fryser
vår tid har
en klädnad av
avstånd"
* * *
"ängelens tinning
i sakligt ljus
ängelen skådar
också med sin tinning
där är den vackra ådern
ängelens sköra avstånd
i vår samvaros
kaos"
* * *
"vår tid
svindlar
den nöjer sig inte
med stumma träd
vår tid
faller kall ner
pladdrande med sitt
övergivna gap"
* * *
"ängelen i
vår tid,
ängelen i varje
bristning, i
varje spricka
hos vår samhörighet
och smärtan
har sin väktare
ja ängelen är väktare
och boning"
Broderskapsrörelsen behövs
I morgon börjar broderskaparna - de kristna socialdemokraterna - att kongressa i Nyköping.
Det skriver vi förstås om på morgondagens ledarsida.
Ser i programmet att justitieminister Thomas Bodström ska hålla inledningstalet. Hoppas att han den här gången kan problematisera "kriget mot terrorismen" och värna rättssäkerheten.
Broderskapsrörelsen är annars ett salt i socialdemokratin. Framförallt håller rörelsen den internationella solidaritetens fana högt vilket är oändligt viktigt i en tid av nynationalism och terrorkrig.
Förhoppningsvis gör de ett radikalt uttalande i Mellanösternfrågan under sin kongress.
Göran Persson väljer visst bort sidoorganisationerna i år. Han deltar varken i Broderskaparnas kongress eller i SSU:s som börjar nästa vecka.
Lite märkligt. Inte minst de unga SSU:arna hade behövt känna partiordförandens stöd i en svår tid för ungdomsförbundet.
Bush har svårt med klimatet
TT och Reuter rapporterar om att USA kringår FN:s miljöarbete och bildar en klimatpakt tillsammans med bland andra Australien, Indien, Kina och Sydkorea.
"I stället för att lägga fokus på att sätta mål för minskade utsläpp vill de fem länderna prioritera utvecklingen av ny teknik.
Kanske finns här fröet till en mer konstruktiv och dynamisk syn på uppvärmningsfrågan", skriver Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder i sin blogg.
Högern har aldrig gillat kraven på minskade utsläpp. Teknikutveckling finns dock i högsta grad med i det internationella samfundets arbete med hållbar utveckling och minskande av växthusgaserna. Det hade varit betydligt bättre om USA ställde upp bakom Kyoto-avtalet. Det har regeringarna för över 150 länder gjort.
Men Bush vågar väl inte för sina vänner oljemagnaterna?
Skulle Wigforss heja på Bajen?
Har upptäckt några nya politiska bloggare sedan jag återvände till bloggvärlden.
Marta Axner heter en tjej som pluggar teologi i Uppsala. Jag träffade henne på den socialdemokratiska studentklubben Laboremus i våras. Hon hade ordnat en diskussionskväll mellan mig och ärkebiskop KG Hammar. Ser nu att hon har en blogg som verkar klart läsvärd.
Det behövs fler vänstertänkare, särskilt tjejer, i bloggvärlden, skrev jag i våras. Nu har visst bloggen Rebella startats. Några unga s-kvinnor i Stockholm startade för några år sedan nätverket Rebella. Kul att de kommit ut i bloggrymden!
En annan bloggare kallar sig "Wigforsska tankar". Det låter spännande. Fredrik Jansson står bakom bloggen. Han är redaktör för nättidskriften Socialistiskt Forum.
Möjligen kan jag undra om verkligen Ernst Wigforss skulle ha hejat på Bajen.
Det var nog snarare HBK.
I morgon ska jag för övrigt till Halmstad, eller rättare sagt till Söndrums folkets hus - landets äldsta folkets hus - där det årliga Wigforsseminariet hålls. Tillsammans med Birgitta Dahl och Luciano Astudillo ska jag filosofera över demokratin i framtiden.
Mer om detta senare.
Bekämpa fattigdomen med Bono
På fredag kommer mitt favoritband U2 till Ullevi. Tyvärr har jag ingen möjlighet att se dem i år. Soundrack of our Lives är förband. Båda banden ställer upp bakom den internationella rörelsen mot världsfattigdomen - "Global Call to Action Against Poverty". Ni minns väl sommarens gigantiska konserter, Live8-galorna runtom i världen, där artisterna ställde upp för kampanjen?
Kampanjen pågår i ett 90-tal länder och i Sverige heter den "Utrota fattigdomen NU". Kännetecknet för är ett vitt band.
Nu uppmanar Bono och U2 alla svenska fans att komma vitklädda och med vita band till Ullevi på fredag.
Häftigt.
Själv bär jag självklart ett vitt band om armleden så länge denna angelägna kampanj pågår. (Sådana band kan beställas från den svenska hemsidan, Utrotafattigdomen.nu. Se länken här ovan.)
Unga israeler kämpar för rättvis fred
Jag läser en av mina favoritskribenter, Cordelia Edvardson i Svenska Dagbladet i dag. Hon skriver om det planerade israeliska uttåget ur Gaza och om de fanatiska bosättarnas motstånd.
"Vanligt folk, inte minst de israeler som arbetslösa sitter i undertröjorna och svettas i små, illa planerade lägenheter i de så kallade "utvecklingsstäderna", kan nu storögda begapa "pionjärernas" livsstil i Gaza. Välkända journalister och politiker håller brasan vid liv genom att igen och igen, i närbild, visa upp bosättarnas vackra, vita småhus med röda tegeltak, välskötta trädgårdar, och inte sällan havsutsikt.
Här finns en underbar sandstrand, som palestinska barn, för att inte tala om vuxna, förstås inte har tillträde till. Vilket andningshål den kunde vara för palestinierna i flyktinglägrets tryckkokare, bara ett stenkast iväg! Stenkast var det; kanske fattar nu en och annan varför så många palestinska ungar kastar sten med sådan entusiasm. ", skriver hon från sin Jerusalem-horisont.
Jag fick ett intressant mejl från chefredaktör Avi Zillberberg i Tel Aviv. Zillberberg är en välkänd publicist i den israeliska pressen. Han har bland annat arbetat för Ma`ariv, Israels näst största dagstidning där han var med och startade dess helgbilaga och skrev för en särskild politisk bilaga.
Nu har Zillberberg tillsammans med några andra etablerade israeliska journalister startat en webbtidning och nyhetsbyrå som de kallar Inside-Out. Tanken är att där försöka ge andra bilder av situationen i mellanöstern än vad mainstream-media i Israel ger.
Här finns många intressanta artiklar att läsa. Jag fastnar bland annat för en (War zone Woodstock, hittar tyvärr ingen permalink till den men kolla på förstasidan och klicka på artikelns rubrik) om det växande engagemanget bland israeliska ungdomar mot muren och ockupationen av Palestina. Det är hoppfullt.
Inside-Out bådar gott för framtiden.
Tillbaka till verkligheten
Sådär ja, nu är jag tillbaka efter några veckors skön ledighet. Den här gången lyckades jag pricka in rena medelhavssommaren. När det är 25 grader varmt i havet utanför Västervik är det bara att tacksamt le åt vädergudarnas nåd.
Och nu regnar det. Precis som det ska när man jobbar. Fast jag tycker lite synd om kollegor som valde sen semester.
Ser att gänget på den andra tidningen kör på i sin iver att förklara krig mot terrorismen. PM Nilsson kallar oss som försöker bevara det kritiska tänkandet och ifrågasätta klokskapen i detta "krig" för Jihad-vänstern.
I denna vänster ingår i så fall några av Nilssons egna kollegor på Expressens kultursidor, exempelvis Anders Ehnmark som i dag skriver en utmärkt kolumn i ämnet (tyvärr har webb-redaktionen gått på semester så det ligger inget nytt kulturmaterial på nätet sen 11/7). Ungefär med samma vinkel som jag själv skriver i dag.
Vi ses i spalterna och bloggnotiserna framöver!