Hej då Berlusconi

Det ser trots allt ut som om Prodis valallians blir den slutliga segraren i det minst sagt jämna italienska valet.
Ännu har inte alla utlandsrösterna räknats. I kväll lär vi få veta det exakta resultatet.
Det är en skör majoritet som Prodi har att hantera framöver.
Det känns ändå underbart att Berlusconi röstats bort.
Nu drar jag på påsksemester.
Till Rom!


Deppigt italienskt val

Italienska valet blev en besvikelse för alla oss som trott att Berlusconis högerallians skulle bli den stora förloraren. Han kommer med all säkerhet inte att bli landets president men frågan är vem som kommer att kunna styra?
Centrum-vänsteralliansen har vunnit ena kammaren med minsta möjliga marginal. De hoppas nu på utlandsrösterna som kan ge dem segern också i den andra kammaren. Det blir hur som helst ett skakigt styre i Italien framöver.
Läs Aftonbladets ledare i dag.

Vilken rysare

Italienska valet ser ut att bli en riktig valrysare. Det som för några timmar sedan såg ut som en självklar seger åt center-vänsterkoalitionen med Prodi i spetsen har förvandlats till en högst osäker valutgång. Berlusconi-gänget har knappat in och ser ut att vinna åtminstone ena kammaren.
Läget är milt sagt svårtydbart. Många talar om nyval.
Jag håller fortfarande tummarna för Prodi. Måtte Italien befrias från Berlusconi.
Mer om detta på Aftonbladets ledarsida i morgon.
Min medarbetare Olle Svenning är på plats i Rom.


Kvinnokamp i Eskilstuna

I lördags var jag i Eskilstuna och talade på S-kvinnors distriktsårsmöte.
Riksdagsledamoten Laila Bjurling hade bjudit in mig.
Jag talade över temat: folkrörelsedemokratin som tillitsskapare.
Det uppskattades.
Jag har redan fått mejl med glada tillrop från kvinnor som var på mötet.

"Hej Helle
Tack för ett fantastiskt tal på Kvinnodistriktets årsstämma i Eskilstuna i
lördags.
Du borde kandidera till statsminister!!!
Vänliga hälsningar S-kvinna
", skriver exempelvis Monica.

Jag är ute rätt mycket och talar i olika sammanhang. Just talekonsten tycks vara en bristvara inom folkrörelse-Sverige i dag. Inte minst inom politiken, där allt färre politiker bemödar sig om att skriva sina egna tal och verkligen jobba med talandet och samtalandet som demokratiskt verktyg. Det är synd.

Det är dags att återuppta Kata Dahlströms och de andra agitatorernas folkbildningsideal.
Demokratin behöver samtal inte bara politiska utspel, opinionsmätningar och kampanjer.

Nazi-attack mot demokratin

När några ungdomar från socialistiska partiet hade samlats till studiecirkel i LO:s lokaler i Vimmerby bröt sig plötsligt några nazister in. De slog och misshandlade ungdomarna. Några fick föras till sjukhus.
Det är inte klokt.
Attacken är ett angrepp på vår demokrati.

- Det är djupt tragiskt att sånt här ska behöva hända i Sverige 2006. När ungdomar inte kan träffas för att studera politisk historia har det verkligen gått för långt, säger socialdemokraternas gruppledare i Vimmerby, Inge Schultz.



I morgon blir det debatt

I morgon kväll möts statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt i TV-debatt.
Efter mycket om och men. Bråket om programledaren hör till politikens pinsamheter. Självklart ska inte partierna regissera TV:s utfrågningar.
Ändå håller jag med bloggaren Chadie som skriver att hon har hört Lars Adaktusson ställa sina frågor till politikerna i många år nu. Det hade varit mer spännande med frågor från någon annan. Varför inte två utfrågare, en kille och en tjej, båda under 30 år, skriver Chadie.
Risken för förgubbning är uppenbar i både politik och media.

Arenor för idédebatt

En ny arena för borgerlig idédebatt har lanserats - Captus.
Tanken är att leta upp aktuella borgerliga tänkare, nya böcker och intressant forskning och lyfta fram dessa på sajten.
"Vi sammanställer det bästa materialet från de stora amerikanska och europeiska tankesmedjorna och länkar till ursprungsartiklarna. Vi läser också dagligen de stora svenska tidningarnas debattsidor och länkar till borgerliga artiklar som är nytänkande och inspirerande", skriver redaktionen.
Det är väl dags att borgerligheten försöker utmana den ledande frihetliga vänster-think-tanken, Arena-gruppen. Timbro tycks ha överlevt sig självt så det är bara att önska Captus lycka till.


Hot mot demokratin

Kommunalrådet Ilmar Reepalus bostad i Malmö besköts i helgen. Det är ännu ett otäckt exempel på ett brutalare politiskt klimat. Hot hör numera till vardagen för landets politiker. Enligt den parlamentariska kommitté som utreder hot och våld mot förtroendevalda överväger nio av tio politiker att sluta. Av riksdagsledamöterna har 80 procent av kvinnorna utsatts för trakasserier, hot eller våld. Bland de manliga ledamöterna har 69 procent utsatts.
Jag noterar att det bara är Aftonbladet av de fyra stora rikstidningarna (DN, Expressen o Svenska Dagbladet) som brytt sig om att på ledarplats kommentera skotten i Malmö. Var finns det liberala värnandet om demokratin?


SSU tappar medlemmar

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, förlorar nästan en tredjedel av sin medlemskår. Efter en tids debatt om eventuellt fusk i medlemsregistren bestämde sig SSU:s ledning för att skicka ut ett brev till alla medlemmar med frågan om man vill kvarstå som medlem.
Jag själv hör till dem som fick ett sådant brev. I min ungdom på 1980-talet gick jag med i SSU Frihet i Lund. Har inte betalat någon medlemsavgift under de senaste femton åren. Ändå visade det sig att jag var medlem. Nu i Stockholms stad där jag aldrig har varit aktiv.
Att det finns märkligheter i medlemsregistren är ingen nyhet. För några år sedan var det det moderata ungdomsförbundet som avslöjades ha konstiga medlemmar i sitt register. Även vänsterns ungdomsförbund har klara problem med sin medlemsredovisning. Det är bra att SSU nu gör en genomgripande revision.
Jag tror det mesta handlar om slarv och kanske om ett ointresse för själva medlemskapet. Formen för samhällets pengastöd till ungdomsförbunden bör dock ses över.
Det bekymmersamma med SSU:s dramatiska medlemstapp är att det bekräftar bilden av att dagens ungdomar inte väljer partipolitiken för sitt samhällsengagemang. På sikt hotar det vårt partisystem och den parlamentariska demokratin.

Bloggandet och demokratin

Hade önskat att jag kunde vara i New York. Inte bara för att det är världens mest underbara stad utan för att det just nu pågår en intressant konferens - Personal Democracy Forum.
Där huvudtemat tycks handla om just det politiska bloggandets betydelse för demokratin.
Jag läste i Dan Gillmor´s blogg att det på konferensen skulle presenteras en ny studie om bloggarnas betydelse i det amerikanska valet, "Buzz, Blogs, and Beyond: A Study of The Internet and the National Agenda During the Fall of 2004".
För den som är intresserad av den nya medievärlden där internet-tekniken skapat en sorts gräsrotsjournalistik som utmanar etablerade medier kan med fördel kolla in den amerikanska samlingsbloggen Bayosphere. Dan Gillmor är värd (han använder det uttrycket i stället för att kalla sig redaktör) för denna sajt.
Det är tisdag kväll och dags att dra ögonen ifrån bloggvärlden. Även om det är svårt. Förstår varför min konkurrent på Expressen, PM Nilsson, inte skriver särskilt ofta i sin blogg. (Förra veckan inget alls, i går ett inlägg, i dag två). Bloggandet hotar att bli ännu en stressfaktor för redan pressade redaktörer.
En promenad längs Mälarens strand gör dock susen för själen.
På återseende.

hits