Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 15 JANUARI 2000
  

Trendiga kryddor i nya smalmaten
kryddor
Chilifrukt ingår i det nya kryddiga smala köket

Foto: PER BJÖRN
Krydda maten och gå ned i vikt. De nya trendsmakerna hjälper dig att äta nyttigt. Sätt smak på maten och fart på kilona.

Örter i nya rätter
Återupptäck de färska örterna i nya spännande sammanhang.
Koriander:
Guacamole, yoghurtdressing till fisk och kyckling, böngrytor.
Rosmarin:
Tomatsåser, lammrätter, färspiroger.
Citrontimjan:
Omeletter och alla sorters fiskrätter.
Mynta:
Lammrätter, yoghurtdesserter, grönsakssoppor, böngrytor.
Basilika:
Tomatsåser, köttfärsrätter, piroger, pizzor.
Limebasilika:
Fiskrätter, skink- och kesosmörgås, pastasåser.
Körvel:
Potatisgratäng, kycklinggryta.
Kinesisk gräslök:
Salladsdressingar, grönsaksgratänger, potatisgrytor.
Citrongräs:
Kycklingsoppa, grönsaksgratänger, fiskrätter.
Libbsticka:
Tomatsåser, lasagne, fiskgrytor.

När du håller på att brinna upp

Här är livsmedel som kan dämpa elden i munnen när maten blivit alltför kryddstark:
socker
söta efterrätter
te
kokos
mjölk
yoghurtdrinkar
kokt ris
mjukt bröd
Salt och peppar i all ära, men nu är det kryddor från exotiska platser som gäller. Asiens koriander samsas med Indiens spiskummin i trendiga restaurangkök. Den nya matvågen är kryddstark. Här handlar det inte längre om några basilikablad på toppen utan heta röror som får det att brinna i munnen. Sambal oelek, currypasta och bananchili sätter smak på maten i de flesta av Sveriges toppkök.

Lång historia som medicin
  
Helt rätt ur smalmatssynpunkt. Kryddor innehåller i stort sett inga kalorier, men kan upphöja den tristaste sallad till en kulinarisk läckerhet.
  Även om kryddorna nu fått en renässans så finns det en lång historia bakom en bra kryddning. Sedan urminnes tider har vi kryddat maten. Inte bara för smakens skull utan också för den medicinska nyttan. På romartiden användes till exempel körvel mot magsmärtor medan mynta var botemedlet mot baksmälla.
  Och i dag tar den moderna vetenskapen upp den gamla medicinska tråden igen. Två amerikanska forskare vid Cornell University hävdar att flera pepparsorter och också vitlök innehåller ämnen som kan rädda liv. De kemiska substanser som ger kryddorna dess smak verkar nämligen kunna ta kål på farliga bakterier som annars kan gro i maten. Kryddorna fungerar alltså som ett slags penicillin.

Man behöver inte vara mästerkock
  
Forskningen fortsätter och under tiden väljer trendiga krogar nya och spännande smaker. Fler och fler vill äta nyttigt på krogen och det finns inget enklare sätt att få smal mat god än att krydda ordentligt. Kryddorna minskar behovet av fett i rätterna och resultatet blir fräsch och nyttig gourmetmat.
  
Varje kök med självaktning blandar självklart sina egna kryddor, men också köksnovisen kan nu laga kryddstark mat med klass.
  Tandooripasta, mangoketchup och Hoisinsås är exempel på färdigblandade smaksättare som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Och här kan du slösa så mycket du vill. Ös på med smaker och gör det lättare att äta smalt i vinter.

Trendiga smala recept