Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 17 MARS 2000
 
  

Snubben i reklamen
Johan Brännström har rotat reda på Sveriges okändaste kändisar

317 Här är brudarna.
Reklamfilm: OLW Ostbågar.
Roll: Tönten som äter ostbågar och får telefonsamtal från mc-gänget som vill höra om det är någon fest.
Klassiskt citat: ”Du, var är brudarna?”
Skådespelare: Per Munter.
Ålder: 37.
Vem är du: ”En vanlig kille som var på fel plats vid fel tidpunkt. Jag är egentligen företagare i snickeribranschen.”
Hur fick du rollen: ”Jag gick en teaterutbildning vid den tidpunkten och kontaktades av produktionsbolag som tyckte jag skulle passa som nörd. De hade sett en kortfilm med mig från RMI Berghs.”
Andra roller: Ligger och snarkar i reklamen för Hästen-sängar, reklam i City-bilagan. ”Jag trodde reklamfilmen skulle ge mer roller, det var därför jag gick med på den, men det har inte lossnat.”
Reaktioner: ”Väldigt få, nästan ingen känner igen mig. Jag är väl lite kameoleont-aktig, ingen känner igen mig privat. Om kompisar ska stila kan det hända att jag får höra repliken ”Du, var är brudarna?”


276 Starkt jobbat.
Foto: TOMMY MADELL

Reklamfilm: Oddset.
Roll: PG, den maniske tipparen som råkar ut för diverse missöden med sin tipskupong – och försöker dölja det för sambon Kickan. Klassiskt citat: ”Starkt jobbat, P.G”
Skådespelare: PG Hylén.
Ålder: 39.
Vem är du: ”Varit skådespelare sedan 1989. Började med egen teater i mitten på 1980-talet. Undervisat som teaterlärare också”.
Hur fick du rollen: ”Via en regissör jag jobbat med tidigare, Petter Davidsson.”
Andra roller: Spelade farsen ”Fullpackat” mot Ulf Brunnberg nästan hela förra året. Filmroller i ”Sökarna”, ”Polis polis potatismos”, ”Brandbilen som försvann” och tv-serien ”Rapport till himlen”. Har precis spelat in ”Sökarna 2”. Var även programledare för TV 3-frågesporten ”Super rebus”.
Reaktioner: ”De flesta känner igen mig på stan. Så länge folk är trevliga är det ingen fara. Men rollen har i viss mån också hämmat mig som skådespelare. Regissörer förknippar mig starkt med den rollen.”


Ipren Han är Ipren...
Reklamfilm: Ipren värktablett.
Roll: Den intelligenta värktabletten gestaltad av en irriterande trubadur som fick Läkemedelsverket att se rött – på grund av att de ansåg att reklamen var osaklig.
Skådespelare: Johan Neumann.
Ålder: 50.
Vem är du: Österrikisk skådespelare som flyttade till Sverige för 30 år sedan.
Hur fick du rollen: Johan är blott 150 centimeter lång. ”Det var väl därför jag fick rollen, man var ju tvungen att få plats i tabletten.” Låten skrevs av en copywriter som satte sig ner och tonsatte en lapp där tillverkaren beskriver tabletten.
Andra roller: ”Korpens skugga”, Dramatens uppsättning av Strindbergs ”Karl XII”. ”Jönssonligan på Mallorca”. Kommer också i Marie-Louise Ekmans nya film ”Puder”. Turnerar just nu i Indien som skådespelare.
Reaktioner: Låten blev en landsplåga och figuren kult. ”Det var väldigt kul att göra” sade han till Aftonbladet, men tillade: ”Men det är inte jag som sjunger”.


113 Har han problem?
Foto: SARA RINGSTRÖM

Reklamfilm: Lotto.
Roll: Åke, den hunsade kontorsarbetaren som vinner på Lotto och gör uppror mot chefen – genom att härma allt han säger.
Skådespelare: Pär Lindblom.
Ålder: 47.
Vem är du: Skådespelare, musiker, tecknare, barnboksförfattare, komiker. Har gett ut skivan ”Har du problem?” och barnböckerna om ”AnnaMia”. Började karriären på teater i Härnösand 1980. Senaste åren på musikteater-gruppen Oktober i Södertälje.
Hur fick du rollen: ”Jag blev uppringd efter att de sett mig i Artistkatalogen, jag var väl rätt typ, sedan fick jag provfilma”.
Andra roller: Liten roll i sjukhusserien ”St Mikael”.
Reaktioner: ”Jag blir inte så igenkänd ute, jag är inte så lik mig på filmen. Men visst är det lite lättare att leva. Jag får mer jobb.”

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson