Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 4 FEBRUARI 2000
 
  

– Vi har kläderna att tacka för mycket

Benny och Björn Björn och Benny – stolta vinnare av Rockbjörnen.
Foto: SARA RINGSTRÖM
ABBA är århundradets grupp enligt Puls läsare. Björn Ulvaeus och Benny Andersson tackar 70-talets scenkostymerna för framgångarna.
”The winner takes it all.”
  ABBA är Sveriges överlägset bästa band någonsin. Enligt Puls läsare.
  Och Benny Andersson vet varför.
  – Vi har kläderna att tacka för mycket, säger han.

  Ja, vem minns väl inte ABBA:s scenkläder från 70-talet. Otroligt färgglada och minst sagt fantasifulla. ”Waterloo”-kläderna stod en kvinna vid namn Inger Svenneke för. Senare blev Owe Sandström ansvarig för alla ABBA:s scenkläder.

Paljetter och mantlar
  – Vi har kläderna att tacka för mycket. De första kläderna som vi hade i Brighton, de var jättefina. Men sedan blev det... ja. Jag var ju ganska avspänd, men Björn hade mycket paljetter och mantlar, säger Benny Andersson.
  – Ett tag tyckte jag att the more outrageous, the better. En del av de grejerna, de jag hade 1974 och 1975, är inte kloka. Det är så jävla fult att ingen någonsin varit så fult klädd på en scen, säger Björn Ulvaeus.
  – Men man kan ju inte ta bort det jobbet som de gjorde, Owe och de andra. De gjorde ju vad vi bad dem. Och det var ju fler som klädde sig så. Gary Glitter och Sweet såg ju inte kloka ut de heller, säger Benny Andersson.
Hur är det att höra de gamla låtarna på radio?
  – Jag måste erkänna att jag brukar byta kanal. Speciellt om det är på tv. Då byter man direkt, säger Björn Ulvaeus.
  Men det finns en del låtar som fortfarande duger även i Björn och Bennys öron. Som ”Dancing Queen”, ”Take a chance on me” och ”Knowing me knowing you”.
Crazy, sexy, cool.
  – Våra inspelningar låter inte så farligt mossiga. Vi jobbade mycket med dem i studion. men det finns en del man hade kunnat vara utan. Som ”Hey, hey Helen”. Men samtidigt, då tyckte man ju att de funkade, så man får väl leva med dem, säger Benny Andersson.
Hade ABBA kunnat slå igenom i dag?
  – Det borde ju kunna gå med tanke på att det går så bra just nu. Frågan är ju om man varit beredd att jobba lika mycket som man måste nu jämfört med vad man behövde då. Vi låg ju i som remmar på 70-talet med promotion och så, men det är värre idag. Därför är det härligt det som sker nu. Vi har sålt 16 miljoner ”ABBA Gold” och har inte gjort någon promotion alls. Absolut ingenting, säger Benny.

Nya fans på udda sätt
  Och många av de nya unga fansen hittar till ABBA på de mest konstiga sätt.
  – Jag läste i ett engelskt popmagasin där en unge skrivit en insändare. ”If you like Steps, check out ABBA”. Så det är på den vägen de fått upp ögonen för ABBA. De visste ju inte att vi existerade innan. Vansinnigt kul, säger Björn Ulvaeus.

malin.hendriksen@aftonbladet.se


arkiv ABBA
Medlemmar: Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson. Bildades: 1970 turnerade de ihop som Festfolket. 1973 tog de namnet ABBA. Genombrott: Internationellt när de vann Eurovisions-schlagern med ”Waterloo” 1974. Splittrades: 1982.
På Nordiska Museet visas några av kläderna i "ABBA - the exhibition", som pågår fram till januari 2001. Läs mer på hemsidan http://www.nordm.se.

Abba Abba

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson