Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 3 DECEMBER 1999
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Sahlins affärer inget
mot Sundströms

Sila mygg och svälja kameler. Varför finns det inga proportioner när det gäller pengar och politiker? tänker jag när jag läser om Mona Sahlins stackars p-böter. Slarvigt, javisst. Som hon själv uttryckte det: Pinsamt. Håller med.
   Men alltså – var finns proportionen? Relevansen? Rimligheten i den massmediala indignationen?
  Jag ser ett tydligt mönster: det gäller att göra av med tillräckligt mycket pengar (skattemedel) för att man, som politiker, ska slippa undan.
  Ta regionalpolitiken. För ett par veckor sedan beskrev jag innehållet i en ESO-rapport som kommit fram till att regionalpolitiken inte skapar utveckling, bara kostnader. Företag som får stöd konkurrerar ut dem som inte får stöd. Produktiviteten minskar och sysselsättningseffekterna uteblir.

Nu är det inte jag som hittat på detta. Jag önskar att jag haft kompetensen att dra sådana slutsatser med hjälp av egen bildning och analysförmåga, men så är det inte. Det jag citerade var utredaren Helene Norbergs egna ställningstaganden i rapporten till ESO.
  Vadå ESO, tänker du kanske nu, är det nåt jävla Timbro? Högerlobbyister eller ultraliberaler?
  Nix. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO, alltså) är en kommitté som lyder under finansdepartementet. Dess huvuduppgift är att ”bredda och fördjupa underlaget för budgetpolitiska och samhällsekonomiska avgöranden”.
  Jag utgår från att finansdepartementet vet vad det håller på med.
  OM nu Helene Norberg har rätt så står vi inför en gigantisk skandal, ett fruktansvärt slöseri: 73 miljarder per år. Mina pengar. Dina pengar. Jämför med ett gäng p-böter.
  Vad? Kan man inte tänka så? Måste man jämföra med en enskild människa, en ensam politiker?

Nå, ta då min argaste kritiker efter regionalpolitik-kolumnen, förre näringsministern Anders Sundström. Låt mig få berätta om Tetron, ett kommunalt aktiebolag som skulle främja företag och utveckling i Norrbotten.
  Anders Sundström, då kommunalråd i Piteå, drog igång företaget i november 1984. Piteborna satsade 60 miljoner skattekronor i bolaget, plus samtliga fastigheter i Piteås stadskärna.
  Knappt ett år senare privatiserades bolaget. Två bilhandlare och en kommunal tjänsteman, som var kompis med Sundström, köpte loss Tetron – och gav sig in i rallybranschen (!). Man satsade hejvilt i företag över hela Sverige.
  I mars 1987 sålde Tetron hela Piteå stad till Hans Thulins Consolidator, vilket ledde till att Thulin höjde hyrorna i Piteå med upp till 107 procent över en natt. Först då lämnade Sundström bolagets styrelse.
  För pengarna man fått för Piteå köpte Tetron en guldgruva i Brasilien, Varzea Grande intill Cuiabà i västra delen av landet.
  Tänk efter, visst låter det som en riktigt dålig skröna:
  Sundströms smarta skapelse, det kommunala investmentbolaget Tetron, sålde Piteå till Hans Thulin och köpte en guldgruva i Brasilien för pengarna – en värdelös guldgruva, skulle det visa sig.
  
Företagarförbundet konstaterade i en rapport att Piteborna förlorat mellan 40 och 60 miljoner på äventyret med Tetron. Tre personer hade tjänat något på företaget: de lokala bilhandlarna och den kommunale tjänstemannen, Sundströms kompis.
Anders Sundström är urless på den här historien. När jag frågade honom om Tetron för ett par år sedan svarade han (skriftligt, via fax, han ville inte bli intervjuad): ”Den där affären känns, milt uttryckt, utagerad...”
   Ändå drar jag upp den igen, för att få perspektiv. Efter Tetronskandalen valdes Anders Sundström nämligen in i socialdemokratins innersta rum, det verkställande utskottet. Ett par år senare var han minister.
  Nuförtiden är Anders Sundström bankdirektör och åker runt på lobbyistkonferenser och försvarar den statliga regionalpolitiken och bidragen till Norrland.
  Borde inte pengar och politik ses i sitt sammanhang? Vad är en Toblerone mot ett Tetron? P-böter mot guldgruvor? Slarv med ett privat enmansföretag mot experimenterandet med miljarders miljarder skattekronor?
  Sila mygg och svälja kameler.
  Och jag har inte ens nämnt ordet ”Sydafrika”.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER