Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 27 NOVEMBER 1999
 

Nu stormar det kring Mona Sahlin igen.
Foto: EVA TEDESJÖ

Göran Persson: Jag vet inte vad som hänt
För första gången kommenterar nu statsminister Göran Persson affären med Mona Sahlins parkeringsböter.
  - Jag vet inte vad som har inträffat. Jag har ingen större lust att här skaffa mig en bild av vad som hänt.
   Det får vänta tills jag kommmer tillbaka till Sverige, sade statsministern till Aftonbladet under ett besök i det gigantiska naturreservatet Krugerparken i norra Sydafrika, på gränsen till Mocambique.
  Under besöket fick Persson se två lejon äta upp ett svin. Han fick också beskåda livs levande noshörningar och leoparder.

Fogden jagade Mona Sahlin
Ministern efter avslöjandet om p-böterna: Det är pinsamt
Småföretagarministern Mona Sahlins företag har dragit på sig 98 parkeringsböter.
  I 32 fall har böterna hamnat hos kronofogden och lett till betalningsanmärkningar.
  – Det är pinsamt, men inte en fråga som handlar om min roll som politiker, säger Sahlin.
  
Mona Sahlin tvingades avgå ur regeringen i november 1995 sedan hennes trassliga kontokortsaffärer blivit kända.
  Efter nästan tre år i politisk karantän gjorde hon comeback som biträdande näringsminister i Göran Perssons regering i oktober förra året.
  I går avslöjade Aktuellt att det aktiebolag som Mona Sahlin drev, innan hon kom tillbaka till regeringen, 32 gånger hamnat hos kronofogdemyndigheten i Stockholm.
  Orsak: obetalda skulder på drygt 34 000 kronor i parkeringsböter.
   Sedan Mona Sahlins företag köpte en bil för två år sedan, en Volvo 855 av 94 års modell, har den fått parkeringsböter 98 gånger.
  Nästan alla felparkeringar är från gatorna runt det kontor på Skomakargatan i Gamla stan i Stockholm där Sahlins företag huserade.
  Mona Sahlin har varit långsam med att betala sina böter – i 32 fall så långsam att de hamnat hos kronofogden.
  – De flesta av dessa fordringar har betalats inom den tid vi gett henne, säger Karin Hedar, sektionschef på kronofogden, till Aftonbladet.

Sahlin fick anmärkningar
  
Men tre gånger har Sahlin inte betalat i tid. I ett handskrivet fax till kronofogden förklarar biträdande näringsministern att hon inte fått kravet på 4 650 kronor på grund av ”missförstånd med semesterposten”.
  I dag är samtliga skulder betalade, men eftersom de registrerades hos kronofogden har Sahlins aktiebolag fått över 30 betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsföretagen.
  – Det är mycket ovanligt att ett företag har så många betalningsanmärkningar, säger Jan Fritch, vice vd på kreditupplysningsföretaget UC.
Skulle du ge lån till ett företag med det registret?
  – Nej, betalningsanmärkningar visar att företaget har antingen dåligt med pengar eller visat dålig betalningsmoral. Ett sådant företag får svårt att få kredit.
  – Att det handlar om parkeringsböter gör dessutom att man får intryck av att synen på boten är något man kan strunta i, det är inte heller bra.
   Tio av de 32 kraven har Sahlin fått sedan hon blev biträdande näringsminister och ansvarig för småföretagarfrågor i regeringen.

”Det är pinsamt nog”
  
I går kväll ville Sahlin inte svara på några frågor om böterna mer än genom ett pressmeddelande där hon bland annat skriver:
  ”Det här handlar inte om statens pengar, det handlar inte om hur jag har skött statens kort, det handlar inte om hur jag som minister har fattat beslut, utan det handlar om att jag parkerat fel, fått böter och betalar dessa böter med egna beskattade medel, ibland för sent.”
  Sahlin anser även att detta är hennes ”problem”, men skriver också:
  ”Det är pinsamt nog, men inte en fråga som handlar om min roll som politiker.”


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER