Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 19 APRIL 1999
  

Hennes söner försvann på drömresan

FEM MÅNADER UTAN LIVSTECKEN Nu åker bröderna Tappers mamma till Centralamerika för att få klarhet i vad som hänt sönerna.
Foto: MARCO GUSTAFSSON

De skulle cykla från Alaska till Kap Horn
Så kan du hjälpa räddningsaktionen.
Externa länkar:
Räddningsaktionens hemsida.
Brödernas resedagbok på internet. Sista avsnittet skrevs i Punta Gorda, Belize.
Resan till Sydamerika skulle bli Stefan och Jonas drömresa.

”Nu reser jag till Centralamerika - jag måste få veta vad som hänt”
NYNÄSHAMN. Snart fem månader har gått sedan bröderna Jonas och Stefan Tapper, 25 och 22 år gamla, försvann under mystiska omständigheter i Centralamerika.
  Nu åker deras mamma Inger Tapper ned med en räddningsgrupp i ett sista försök att hitta sina söner.
  – Vi ska hitta dem. Helst levande, om inte, i alla fall få reda på vad som hänt, säger hon.

   Bröderna Tapper försvann under en seglats utanför Honduras i slutet av november förra året. De båda är kända som duktiga idrottsmän och var ute på en äventyrsresa. Meningen var att de skulle ta sig över Nord- och Sydamerika på cykel.
  – Den här resan var deras dröm, säger Inger Tapper i hemmet i Nynäshamn.
  Men bröderna kom inte längre än till Belize i Centralamerika. I ett sista meddelande på deras hemsida på internet uppger de att de blivit rånade på sina cyklar.

Köpte en liten segelbåt
  
– Men nu i efterhand har vi fått reda på att de inte blev rånade utan sålde sina cyklar. Varför de uppgav att de blivit rånade vet vi inte, säger pojkarnas pappa Jan Tapper.
  Pengarna de fick för cyklarna använde bröderna för att köpa en liten öppen segelbåt. Den 16 november var det meningen att de skulle segla iväg från Punta Gorda i Belize mot Panama eller Venezuela. Vad som hände sedan vet ingen.
  Hittills har det antagits att pojkarna seglat iväg, men att deras bristande sjövana i kombination med tuffa vindar lett till att de gått runt med båten och omkommit.
  Men nya vittnesuppgifter tyder på att pojkarna övergett försöket att segla vidare och tagit sig i land någonstans längs kusten. Om de överhuvudtaget gav sig i väg med båten. Det kan vara så att bröderna insåg omöjligheten i att ta sig till Panama eller Venezuela från Belize i en öppen båt i svår sjö och i stället försökte ta sig vidare på land.

Flera olika möjligheter
  
– Vi tror inte längre att de har drunknat. Något annat har hänt dem. Det finns flera olika teorier. Det kan vara så hemskt att de hamnat i fel sällskap och blivit mördade. Men min önskan och förhoppning är att de befinner sig på någon av de isolerade öarna utanför kusten, säger Inger Tapper.
  Andra möjligheter som räddningsgruppen ska undersöka är att bröderna skadats och ligger på något mindre sjukhus längs kusten, blivit bortrövade eller tillfångatagits och finns inlåsta i något fängelse.
Kan inte en räddningsaktion i de här områdena vara farlig?
  
– Jag är medveten om det. Men det känns inte som om jag har något val. Jag måste få reda på vad som har hänt. Annars får jag ingen inre ro, säger Inger Tapper.
  Den privata räddningsgruppen flyger den 29 april. Gruppen ska stanna i området i tre till fyra veckor.
  – Vi är oerhört tacksamma för alla som ställt upp och engagerat sig för att vi ska hitta grabbarna.
Joakim Båge
joakim.bage@aftonbladet.se


Detta har hänt
15 juli 1998
Jonas 25 år och Stefan Tapper 22, ger sig ut på ett äventyr från Alaska i norr till Kap Horn i syd.
6 nov 1998
Köper en segelbåt i det brittiska Honduras, Belize. Det antas att de tänkt segla till Panama eller Venezuela och ta sig hem till Sverige därifrån.
8 nov 1998
De anländer till Punta Gorda i Belize.
12–15 nov 1998
Ett vittne ska ha sett bröderna i Puerto Barrios, Guatemala, en stad till vilketn det går att ta sig med färja från Punta Gorda. Bröderna tros ha åkt hit för att köpa proviant till seglingen. Ett kontouttag bekräftar detta.
16 nov 1998
Det sista livstecknet. De sänder vykort till anhöriga från Punta Gorda. På ett av dem står det ”I morgon seglar vi vidare” och att de har provianterat för 20 dagar.
19 nov 1998
Ett bankuttag på 50 dollar i La Ceiba, Honduras. En banktjänsteman identifierar bröderna.
12 dec 1998
Båten hittas drivande av en lokal fiskare norr om Omoa. Båten är vattenfylld och innehåller vissa av brödernas ägodelar.
8 mars 1999
Räddningsaktion sätts igång.
22 mars 1999
En insamling startas för att finansiera räddningsaktionen.
14 apr 1999
Det bestämdes att en räddningsgrupp bestående av brödernas mor och en svensk västindienexpert ska åka ned till Honduras för att där möta två andra deltagare.
29 apr 1999
Planerad avresa.

Så kan du hjälpa
90 000 kronor har samlats in till räddningsaktionen som organiseras i samarbete med representanter från Rotary, Lions, Pingstkyrkan, Sjömanskyrkan, experter på båtar och Västindien samt föräldrar. Målet är att få ihop 200 000.
Vill ni hjälpa till går det bra att sätta in pengar på pgnr 199 68 59-3. Märk talongen med ”Bröderna Tappers räddningsfond.”

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER