|
|
Här räddas ett nyfött barn
Det har bara gått några timmar sedan kvinnan förlöste sitt barn i flyktinghavet. Hon är mycket medtagen och vacklar fram, men kan kan ändå skatta sig lycklig att ha tagit sig till Makedonien. Hjälparbetare smugglade dem över gränsen när polisen såg åt ett annat håll. Det kan ha räddat både mor och barn från en säker död.
|
De smugglades över gränsen undan döden
BLACE.
Den medtagna kvinnan och hennes nyfödda barn hjälps längs den dammiga landsvägen.
Det har gått två timmar sedan förlossningen i det folkhav där de hölls fångna.
De smugglades ut från människomassan på ett traktorflak skyddade av en ring hjälparbetare.
Hundra meter in i Makedonien lyfter sjukvårdsarbetare ned först den svårt medtagna kvinnan, sedan mannen som håller sitt spädbarn.
Kvinnan hjälps upp på den dammiga landsvägen och leds varsamt iväg mellan två män som ger henne vatten. Hon är kanske 30 år gammal, fullständigt utmattad och vacklar långsamt framåt med tomt ansikte.
Mannen är även han i dåligt skick, men pekar åt fotograf Mats Strand att han ska ta bilder på familjen.
Vi får veta att de kommer från Kosovos största stad Pristina, att de köat vid gränsen till Makedonien i flera dagar, att förlossningen skedde för bara två timmar sedan.
Någon förklarar på knackig engelska vad som hände en minut tidigare. Familjens flykt från det enorma havet av människor som väntat i dagar på att få komma in i Makedonien gick blixtsnabbt.
Smugglades förbi poliserna
Andra flyktingar hjälpte fram den lilla familjen precis till den linje där militär och polis står uppradade. De informerade också de hjälparbetare som släppts in i området på traktor för att kasta ut förnödenheter.
När de cirka 20 hjälparbetarna var klara lyfte de blixtsnabbt upp kvinnan, barnet och mannen på flaket och omringade dem.
Poliserna märkte inte vad som hände, och traktorn vände och åkte tillbaka.
Hjälparbetarna skrek till Röda korsets personal att familjen måste till sjukhus. Mannen, kvinnan och babyn stoppades in i en risig liten röd bil och kördes iväg av en av hjälparbetarna från traktorn.
Utan denna resoluta räddningsinsats hade modern och barnet utan tvivel riskerat att dö. Ingen vet hur många kvinnor och nyfödda som dukat under medan politikerna tvistat om vad som ska göras med flyktingarna, det talas om ett 30-tal.
I dag finns mellan 40 000 och 50 000 människor i detta så kallade ingenmansland vid Blace. Flyktingarna har lämnat Kosovo och är formellt inne i Makedonien men de hålls kvar vid gränsen av en linje poliser och militärer.
Några få släpps släpps igenom vidare in i Makedonien. Vi ser flyktingar packas in i röda bussar som senare kör mot Skopje och vidare ut i Makedonien.
Personalen som ska hjälpa de tiotusentals flyktingarna vid gränsen släpps nu bara fram till linjen av polis och militär. Där får de stå och slänga mat, vatten och filtar från traktorflak ut till den desperata massan som slåss om varorna.
Hjälparbetare och journalister tvingades i går längre och längre bort från lägret av aggressiva poliser. En polis började misshandla en tv-fotograf med batong och många av vittnena skrek ironiskt bravo, bravo.
Munskydd mot koleraepidemi
Poliserna använder nu munskydd mot koleran som tycks fått fäste i lägret. Det är en bakteriesjukdom som sprids via vatten och mat. Den ger svår diarré och därför riskerar flyktingarna här snart att börja dö av uttorkning om inget görs.
Ett 20-tal människor dog vid Blace i går natt. Situationen för de överlevande blir alltmer desperat.
Samtidigt stoppas hjälporganisationernas sändningar i tullen.
Makedonien gör nu allt för att situationen ska bli så fruktansvärd som möjligt, för att bokstavligen tvinga världen att lyfta ut flyktingarna från landet, säger en FN-man.
Fakta flyktingvågen
Situationen för de flyende kosovoalbanerna blir värre för varje dag som går.
Minst 80 000 människor står och väntar runt Makedonien. Många av dem svårt sjuka och medtagna. Varje natt dör ett 30-tal människor.
Sammanlagt 31 hjälpflygningar kom i går till Makedonien och Albanien från bland annat tyska och franska baser.
I dag ska Nato börja flyga ut 100 000 flyktingar med de väntande planen.
Fler och fler länder lovar nu att ta emot kosovoalbaner. Tyskland släpper in 40 000, USA och Turkiet 20 000 vardera, Österrike, Kanada och Grekland släpper in 5 000. |
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
|
|