Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 31 MARS 1999
  

Sverige har blivit det nya vinlandet

CHATEAU GRÄNNA Angela Channing i tv-serien ”Falcon Crest” får se upp. Hos Jonas Andersson i Gränna växer vinrankorna – trots det karga klimatet. Redan nästa år kan den första flaskan vin vara klar.
Foto: KAI REHN
I Gränna har vinstockarna börjat bära frukt
GRÄNNA. Välkommen till Sveriges Falcon Crest. En vingård av äkta blågult märke.
  Må vara att jorden är lite kargare än i Kalifornien – men visst har stockarna slagit rot och börjat bära frukt.
  Redan nästa år får Sverige officiell status som EU:s fjortonde vinodlarland.
  

  Här på en vacker sluttning mellan Grännaberget och Vättern finns den första experimentgården. Tre till är på gång: en vid Idrefjorden i Bohuslän och en på Ven.
  – Vårt vin kommer att bli mycket speciellt, ja helt unikt, lovar vinmakare Calle Wärnelius, Hässlö Vinmakare i Västerås.
  Det svenska klimatet är egentligen alltför skoningslöst mot grödor av vinrankans ömtåliga kaliber. Men skam den som ger sig. Familjen Wärnelius, som drivit vingård i Kalifornien i 17 år, har spanat in de lämpligaste odlingsplatserna och fastnat för Gränna och Ven.

Druvorna måste ha 100 dagar sol
  
– Solreflexerna från vattnet är till stor hjälp med tanke på att vindruvorna behöver minst 100 dagar sol för att bli riktigt fina. Vi har satt 300 stockar i Gränna och lika många på Ven, berättar Calle Wärnelius.
  Enligt EU:s krav får alkoholhalten för bordsvin inte understiga 8,5 procent. I kallare klimat får druvorna lägre sockerhalt och då måste mera socker tillsättas för att styrkan ska bli godtagbar.
  Ansvarig för vingården i Gränna är lantbrukare Jonas Andersson på Vretaholms gård.
  Han visar ett tunnland spretande stockar, de flesta av tysk börd.
  – Vi provar sex olika sorter, bland annat en svensk från Stockholmstrakten som vi kallar 08. Och den har faktiskt varit duktigast hittills. I höstas, på fjärde året, fick vi de första druvklasarna.
När kan ni servera det första glaset Chateau Gränna?
  – Mmm, kanske vi har till en provflaska redan nästa år.
Polkagrisrandig förstås?
  – Ja, självklart.

Om England kan så...
  
På Systembolaget följer man experimentet med intresse.
  – Jätteroligt att någon vill försöka odla svenska druvor, säger varuutbildare Peter Moschna.
  – Tyvärr blir det nog inte fråga om någon större produktion med tanke på klimatet. Men å andra sidan: Englad producerar hyfsade bordsviner under liknande betingelser som i Sverige. Syrliga och fullt godkända.
Ebba von Essen
ebba.von.essen@aftonbladet.se


Vinerna som är nyttiga
Satsa på ett chilenskt rödvin så lever du längre.
  Nu har forskare kommit fram till att vissa rödvin skyddar bättre mot hjärt- och kärlsjukdomar än andra.
  
Det har länge varit känt att rött vin i måttliga mängder kan vara bra för hjärtat. Nu har det dock visat sig att alla rödviner inte har samma effekt.
   Bäst är viner med höga halter av flavonoider – ämnen som har en antioxidativ effekt och därmed hindrar blodkärlen från att slamma igen. Vinets flavonoid-halt påverkas bl a av klimatet och tjockleken på druvans skal.

Två glas om dagen ger skydd
  
Forskarna har kommit fram till att viner från Chile gjorda av druvan Cabernet Sauvignon har högst halt av de skyddande ämnena. Även viner från Frankrike, Italien, Australien och Kaliforninen gjorda av samma druva är bra för hjärtat.
  Professor Lars Rydén på Karolinska sjukhuset bekräftar att olika halter av antioxidanter i rödvinet kan ha olika hälsoeffekter. Enligt professorn kan man unna sig ett till två glas rödvin om dagen och samtidigt få ett visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men det är också viktigt med umgänge, motion, rökfrihet och fettsnål mat.
   Själv dricker han gärna kaliforniskt rödvin. Men inte för att det innehåller höga halter av flavonoider:
  – Jag tänker inte på mina kranskärl när jag väljer vin, säger Lars Rydén. Det viktigaste är att det smakar bra.
Lena Michanek
  

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER