Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 16 FEBRUARI 1999
  

---EXTRA--- – Jag är Elvis riktiga dotter

ELVIS PRESLEY Rockkungen Elvis Presley dog av en överdos l tabletter i augusti 1977.
Foto: AP
LISA JOHANSEN I flera år har Lisa försökt hitta födelsebevis och offentliga dokument om sig själv. Hon vill ha tillbaka sitt riktiga namn.GRACELAND Här, från pappa Elvis Graceland, har Lisa sina första minnen.
Foto: AP
Är hon Elvis Presleys riktiga dotter som gömdes i Sverige? Eller en bildlik bluff som bara försöker att tjäna pengar?
Lisa Johansen lever i en Stockholmsförort med sina två barn.
Nu släpper hon boken ”Jag, Lisa Marie – den sanna historien om Elvis Presleys dotter”.
Aftonbladet har läst den häpnadsväckande boken – som första tidning i världen.

Lisa, 31, lever i Sverige – nu ger hon ut boken om sitt liv
Den Lisa Marie Presley, som gift sig med artisten Michael Jackson, är någon annan. En dubbelgångare som satts dit i hennes ställe.
  Allt var ett arrangemang för hindra den riktiga Lisa Marie att få ut arvet efter sin far, rocklegenden Elvis Presley som dog 1977.
  Hennes mamma Priscilla Presley lämnade henne i Sverige 1979, av ”säkerhetsskäl”. Här skulle hon stanna till 25-årsdagen då hon skulle få arvet.
  Men när väl dagen är inne går inget som hon tänkt sig.
  
Boken bjuder på många detaljer som kan tyckas osannolika. Men som författaren påpekar, det liv som Elvis Presley levde, i en enorm lyx, var heller inte särskilt sannolikt.
  Döm själv.
  Handlingen börjar när hon är en liten flicka på den grandiosa egendomen Graceland i Memphis.
”Min tidiga barndom på Graceland var som i en saga, med pappa som kung och mig själv som den bortskämda prinsessan.”

”Jag kallades Sunshine”
  
Hon minns sig själv som ett lyckligt barn, pappa kallade henne ”Sunshine”.
  Det första minnet av pappa är de gigantiska välkomstfesterna på Graceland när han kom tillbaka från en turné eller en skivinspelning.
  Och att han brukade sjunga vaggvisor:
”Jag kom inte ihåg det förrän jag fick ett eget barn. Jag började sjunga för att hjälpa henne att slappna av. En natt, när jag hade gått igenom alla sånger jag kunde – alla barnvisor – började jag sjunga ”Love Me Tender”. Då kom jag ihåg att pappa brukade sjunga den sången för mig. Det var min vaggvisa.”
  Första minnena av mamman Priscilla är att hon mest höll på med sin make-up och sitt hår i flera timmar, en mamma som var rätt ointresserad av sin dotter.
  Och när pappa Elvis kom hem var det lilla Lisa Marie som han gav största uppmärksamheten – till mammas förtret.
  På Graceland fanns alltid massor av människor, både anställda och vänner, och deras barn och massor av husdjur. Men Lisa Marie föredrog att leka själv. En av favoritlekarna var att samla skalbaggar och ha tävling med dem.
  En annan gång hittade hon några små ormar och försökte fånga dem. När pappa Elvis fick höra detta blev han arg och högljudd – och beordrade att området skulle genomsökas. Ormarna skulle slås ihjäl för att inte skada lilla Lisa Marie.

Hade hemligheter ihop
  
Pappa Elvis var ofta glad och på lekhumör, till skillnad mot mamma. Och de hade egna hemligheter tillsammans, enligt boken.
”Några av de bästa stunderna med pappa var sent, sent på natten, när alla andra låg och sov. Pappa och jag brukade trippa ner till köket och göra våfflor, pannkakor eller toast.”
  Hon berättar också att Elvis en annan gång kastade glödlampor i poolen som han sedan sköt prick på.
”Det här talar vi inte om för mamma, eller hur?”
Elvis och Priscilla skilde sig och Lisa Marie bodde då omväxlande hos pappa på Graceland och hos mamma i Kalifornien.
”Men efter ett tv-program, insåg jag att den byggnaden var scientologernas center i Los Angeles och inte alls hennes eget hus. Under alla dessa år trodde jag att det var där hon bodde”.
  Författaren berättar hur hon vanligen fick vänta på något tråkigt hotellrum om hon var med pappa ute på spelningar. Men en gång fick hon följa med upp på scenen.
”Publiken blev vild. Lisa, vinka åt dem, sa han. Jag var skräckslagen av de skrikande fansen, som jag alltid blev av ostyriga folkmassor, men jag vinkade och log åt allihopa på det sätt som jag hade blivit lärd.”
  När hon flög mellan mamma och pappa hände det att farfar Vernon reste med henne på vanligt reguljärflyg. Då fick hon använda ett annat namn. Men efter att en annan passagerare känt igen henne vid en resa, blev det pappas privatplan i fortsättningen.

Var rädd för kidnappare
  
Anledningen var Elvis rädsla för kidnappare. Han berättade:
”Om de tog mig skulle de skära av mina fingrar en i taget och skicka dem till honom tills han betalade lösensumman.”
  Den skräcken ledde också till att hon fick specialundervisning i främmande språk – skandinaviska språk.
”Han sa att jag aldrig fick tala om för någon att jag kunde någon finska eller svenska. Han sa att det bara fick användas om jag blev kidnappad. Om jag pratade på de språken och inte engelska, skulle kidnapparna tror att de hade tagit fel barn.”
  Emellanåt berättade Elvis om sin mamma Gladys mystiska förfäder i ett avlägset nordiskt land. En pusselbit som föll på plats när hon blev lite äldre.
  Sommaren 1977 skulle bli den sista på Graceland.
  Elvis Presley var dålig och proppade i sig massor av piller.
  Den 16 augusti dog han.
  Lisa Marie, som då var nio år, minns inte att att hon var där den natten, men väl hur hon blev skjutsad dit i bil.
  Hon berättar hur hon åkte omkring inne på Graceland i sin golfvagn hon fått av pappa. Massor av folk hade samlats vid grindarna.
  Innan begravningen tog farfar Vernon henne åt sidan, och förklarade samtidigt som han gjorde en vid, svepande rörelse med ena armen:
”Allt det här kommer att tillhöra dig en dag, Lisa. Allt kommer att bli ditt när du blir 25.”
Närmaste tiden efter begravningen var förvirrande. Mamma och moster Michelle tog henne med på en långresa till Europa. De hattade fram tillbaka mellan olika länder och kom så småningom till Göteborg.

Kom till finländskt par
  
Där blev hon lämnad till ett par med finländsk bakgrund, nya fosterföräldrar. Priscilla förklarade:
”Du får aldrig tala om för någon vem du är. Du kommer att hallas Sari, Sari Rosenquist. Förstår du. Det är för din egen säkerhets skull, Lisa Marie?”
  Lisa Marie tyckte inte att det lät orimligt med tanke på tidigare säkerhetsarrangemang. Och hennes mamma hade även tidigare lämpat av henne hos nästan främmande människor som barnvakt utan att säga när hon skulle komma tillbaka.
Den nya familjen visade sig bo en en fin förort till Stockholm. Första intrycken var att barn var ute och lekte själva, utan vuxna som vakade över dem.
  Språket blev inget problem och styvbröderna accepterade henne snart.
  Snart fann hon sig själv i situationen i det nya landet.
”Den enskilt största orsaken kan sammanfattas i ett ord: frihet. Jag kunde gå ut, springa runt kvarteret och gå praktisk taget vart som helst med mina vänner.”
  Veckor blev månader som blev år.
  Men aldrig släppte hon tanken att det en dag skulle komma en man och säga:
”Det är dags att åka hem, Lisa Marie.”
  Samtalen från mamma blev glesare, det sista kom när Lisa Marie var 15.

”Fick en dubbelgångare”
  
När bilder började dyka upp av en Lisa Marie Presley i tidningarna antog hon att detta var en del i hennes skydd. Mamma hade satt in en dubbelgångare i hennes ställe.
  När Lisa-Marie några år senare själv blev mamma, var dottern i behov av avancerad sjukvård.
  Och Lisa-Marie blev i behöv av pengar.
  Men när hon berättade för fosterföräldrarna att hon nu tänkte kontakta mamma Priscilla vägrade de att ge henne telefonnumret. Och vägrade att ringa åt henne.
  Då började det gå upp för henne att något mystiskt var på gång. Någon person eller organisation, kanske scientologerna, försökte manövrera ut henne. Och lura henne på arvet.
Hon åker till USA med sin pojkvän vid flera tillfällen och försöker få kontakt med hjälp av advokater. Hon försöker hitta födelsebevis och offentliga dokument om vad hon ska ärva och när.
  Utan resultat på något håll.

”Kraniet är för litet”
  
En tekniker på Kungliga Teknika högskolan i Stockholm gör sedan en avhandling som går ut på att den kvinna som utger sig för att vara Lisa Marie i USA måste vara en bluff. Hennes kranium är 13 procent mindre än vad den riktiga Lisa Marie hade som nio-åring.
  Med den rapporten i ryggen blir hennes sökande, och försök att avslöja bluffen, uppmärksammat i medier i hela världen. Även Aftonbladet 1995.
  Men lyckas gör hon ändå inte. Då började tanken på att lägga fram hela sanningen i en bok att växa fram. Det är den som hon nu ger ut.
  Men det är inte bara arvet hon är ute efter:
”Jag bryr mig egentligen inte om hur mycket egendomen är värd. Mitt huvudsakliga intresse är att få tillbaka min födslorätt och mitt namn”.
Fotnot:
Lisa Marie Presleys/Lisa Johansens bok ”I, Lisa Marie” kan beställas på internet: http://www.i-lisa-marie.com.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER