Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 12 FEBRUARI 1999
  

Regeringen stoppar Robin Hood-skatten
En seger för kändisarna – och de rika kommunerna
Det hårt kritiserade förslaget till skatteutjämning mellan rika och fattiga kommuner kommer enligt vad Aftonbladet erfar inte att genomföras.
  I stället utreds frågan på nytt. Under mellanperioden används ett modifierat system.
  
Biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén har sedan han utsågs som regeringens kommunansvarige för tre månader sedan mottagit skurar av protester mot förslaget till nytt skatteutjämningssystem mellan rika och fattiga kommuner, populärt kallad Robin Hood-skatten.
  Argast har företrädare för kommuner i Norrland och i Stockholmsområdet varit. De skulle förlora mest på förslaget.
  Så sent som i går uppvaktades Lars-Erik Lövdén av företrädare för samtliga partier i Stockholms stad, inklusive den lokala s-ledaren Annika Billström.
  Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer utredningsförslaget inte att genomföras. I stället väntas Lars-Erik Lövdén att lägga fram förslag till modifierat system som dock får en begränsad livslängd.
  En ny utredning får i uppdrag att gå till botten med problemet och arbeta fram ett nytt förslag som är enklare, begripligare och tar hänsyn till de speciella förhållandena som råder i både glesbygds- och storstadskommuner.

Omfördelning av 21 000 miljoner
  
Det nuvarande skatteutjämningssystemet infördes 1966 och har sedan dess lappats och lagats, senast för två år sedan.
  I dag fördelar systemet om drygt 21 000 miljoner från rikare till fattigare kommuner.
  Skatteutjämningssystemet består av två delar. Utjämning av inkomsterna mellan kommuner med hög och låg skattekraft. Och utjämning av kostnaderna. Till hjälp används 15 olika variabler i ett komplicerat system.
  Men en av de mest kritiserade inslagen handlar om den så kallade Pomperipossaeffekten. Systemet är nämligen så egendomligt utformat att det för ett 20-tal kommuner kostar pengar om en av kommuninvånarna höjer sin inkomst, exempelvis får jobb efter en period som arbetslös.

Kända namn i Stockholmsupproret
  
Förslaget till ny Robin Hood-skatt har fått blodet att koka hos fler än kommunpolitikerna. Nyligen startade Stockholmsuppropet, en namninsamling i protest mot skatteutjämningsförslaget.
  Sångerskan Eva Dahlgren, författaren Lasse Strömstedt och skådespelaren och regissören Brasse Brännström är några av undertecknarna.
  Meningen var att förslaget till nytt skatteutjämningssystem skulle ingå i regeringens vårbudget som presenteras i mitten av april.

Lena Mellin
lena.mellin@aftonbladet.se

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER