Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 3 JANUARI 1999
  

Gatubarnet som blev affärskvinna

Hon har lämnat tillvaron som gatubarn. Skaffat fast bostad och öppnat en blomsterhandel. Hon är gatubarnens framgångssaga.

Nu säljer Maribel blommor på torget där hon sov förut
LIMA, PERU. Maribel, 20 år, är kvar på torget där hon brukade smeta in sig med bajs för att polisen inte skulle röra henne.
  Men hon sover inte längre på Plaza de San Martin.   Hon har startat eget och säljer blommor. Livet som gatubarn har hon lämnat bakom sig.

   Maribel är unik.
  Oddsen för att överleva åren på gatan är låga. Chansen att lyckas växla över till en normal tillvaro nästan obefintlig.
  Vi sitter på stenmuren till en av fontänerna på torget. Mittemot ligger det anrika kolonialhotellet Gran Hotel Bolivar där det kostar en fattigs månadslön att dricka en Pisco sour i baren.
  Maribel pekar på fontänen.
  – Där brukade vi barn sova. Vattnet var avstängt. Ofta var vi 50 stycken som sov ihop så att ingen skulle våga attackera oss. Lyckades polisen släpa iväg oss till sina bilar brukade vi få rejält med stryk.
  Men det var ändå bättre än hemma med nio syskon där mamma var handikappad och pappa alkoholist. Barnen var ständigt hungriga och fick stryk om de inte gick och köpte öl till pappa mitt i natten.

”Hade du klocka blev du rånad direkt”
   Dagarna på torget tillbringade Maribel med att stjäla.
– Den som kom till torget med en klocka på armen var rånad inom mindre än en timma. Dom hade inte en chans. Om polisen lyckades gripa oss så skar vi oss i handleden. Då fick vi åka till sjukhuset i stället för polisstationen.
   Hon visar upp en underarm tatuerad av smala, horisontella ärr.
  Ibland lyckades Maribel få påhugg som karamellförsäljare på gatan.
– Men polisen beslagtog nästan alltid mina varor så det var bättre att stjäla.
   I dag håller Maribel till drygt hundra meter från fontänen, i en träkur i utkanten av torget. Åtta på morgonen börjar hon sätta ut blommorna och krukväxterna. Hon driver butiken ihop med en av sina vänner från åren i fontänen, 23-åriga Flor.
  De kunde starta rörelsen tack vare ett samarbete mellan hjälporganisationen Generacion och Lima kommun. Kommunen ville ha bort gatubarnen eftersom de skrämde iväg turisterna.
  Maribel och Flor fick gå en kurs i hur man startar ett mikro-företag. Hur man gör inköp, enkel bokföring och redovisning.
  Men det räckte inte. Arbete var bara en del. Det gällde att få bort Maribel och Flor från gatan nattetid.

”Mina barn ska aldrig hamna på gatan”
   – Jag fick hjälp med att köpa en markplätt i en kåkstad, berättar Maribel.
  Hon fick också material för att bygga ett enkelt skjul.
– Tanken är att hennes familj bit för bit ska kunna bygga ut skjulet till ett mer ordentligt hus, i takt med att de får råd, förklarar Lucy Borgia från Generacion.
   Det är hon som tagit initiativ till projektet.
  I några år har Maribel lyckats leva ett normalt familjeliv. Ändå är hon för evigt märkt av den hårda uppväxten. Längs ena kinden och hakan löper ett långt och brett ärr. Det går aldrig bort.
  – En kille skar mig med en flaska under ett gängbråk.
  Dottern Lucitania sitter i Maribels knä. Hon trycker sig tätt mot mamma.
  – Jag ska göra allt jag kan för att mina barn inte ska hamna på gatan. Klarar jag det har jag lyckats i livet.

   
 FLER NYHETER