Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ANNANDAG JUL 1998
  

”Jag firar med partiledardebatt”

Statsminister Göran Persson fyller femtio år snart. Något stort firande blir det dock inte. ”Jag firar med en partiledardebatt”, hälsar Persson.
Foto: LASSE ALLARD

Namn: Göran Persson. Ålder: 49. Inkomst: 83 000 kr/mån. Familj: Hustrun Annika, hennes söner samt döttrarna Anna och Linnea. Bostad: Lägenhet i Malmö och Sagerska huset i Stockholm.

Statsministern om skatterna, euron och 50-årsdagen
Göran Persson vill minska kostnaderna för dem som bor i hyreshus.
  Han tycker att en folkomröstning om euro är naturlig.
  Och om det finns pengar vill han sänka skatten för heltidsjobbare i vanliga lönelägen.
  – Vi måste se skatterna ur ett rättviseperspektiv, säger han.
   Vi sitter i statsministerns arbetsrum i Rosenbad. För ett år sedan, i samband med Jeltsins besök, byttes soffklädseln ut. Från ett mönster med tropiska växter till ett enfärgat rött.
  Symboliskt? Kanske. I alla händelser ser Göran Perssons topplista för nästa års viktigaste frågor ut så här:
Arbetslösheten.
   – Vi är på god väg. Men går det tillräckligt fort?
Kommunerna.
   – Det handlar om att ge bra vård och omsorg i hela landet. Det är det skatteutjämningen mellan kommunerna handlar om. Den frågan måste lösas ut snabbt.
Skatterna.
   – De har ett starkt fördelningspolitiskt inslag. Som debatten nu förs handlar det om sänkt skatt på kapitalinkomster eller förmögenheter. Så enkelt är det inte.
Kärnkraftsavvecklingen.
   – Det vore bra om vi kunde stänga en reaktor i Barsebäck. Frågan har stort symbolvärde. Det blir ingen fart i övergången till andra energikällor innan avvecklingen kommit igång, trots att den tekniska livslängden på verken börjar närma sig slutet. Vi har behov av att visa att det är allvar.
Skattesamtalen mellan partierna fortsätter i januari. Hur vill du att de framtida inkomstskatterna ser ut?
   – Först och främst har vi inte råd att göra vad som helst. Jag är inte nöjd med situationen i vården och skolan. Men om vi därefter har pengar kvar kan det finnas mycket starka skäl att sänka skatten för dem som jobbar heltid men inte har särskilt hög lön.
Hur gör man då?
   De som tjänar omkring 15 000 i månaden på ett heltidsjobb har oerhört små marginaler. Man kan åstadkomma skattelättnader genom olika former av avdrag.
Det blir dyrt, där befinner sig ju majoriteten av Sveriges löntagare?
   – Ibland är det rätt klokt att tänka på majoriteten. Många av dem har det ganska svårt.
Du vill också sänka kostnaderna för dem som bor i hyresrätt?
   De som bor i småhus och i bostadsrätter har tillgodogjort sig frukterna av saneringspolitiken genom sänkta räntor på sina lån.
  – Det behöver inte betyda att det handlar om ytterligare sänkningar av fastighetsskatten för flerfamiljshus. Det kan exempelvis handla om moms på fastighetsservice. Jag är öppen för olika lösningar.
Är du oroad över att huvudkontoren flyttar från Sverige när svenska storföretag går ihop med utländska partner?
   Det är klart att jag inte vill att de lämnar Sverige, jag vill att de stannar här. Det innebär en närhet till ägarna, en dialog som genom åren varit fruktbar. Vi har i Sverige en grundforskning som innebär att exempelvis Astra-Zeneca lägger sitt forskningscentrum i Södertälje.
  – Men det finns en fusion som jag grunnar över. Merita Nordbankens juridiska hemvist borde ha varit Stockholm. Att den inte blev det beror på aktieutdelningar inte beskattas alls i Finland medan de gör det i Sverige.
Vad innebär det?
   – I flera fall finns logiska förklaringar till att huvudkontoret flyttar. För att fortsätta med exemplet Astra-Zeneca får institutionella brittiska placerare bara vara kvar om företaget finns med på Financial Times index. I de flesta fall finns alltså en logisk förklaring till flytten.
  – Men i ett fall gör det inte det. Och det gäller Merita Nordbanken. Skulle det bli ett mönster är jag beredd att göra justeringar.
Att slopa dubbelbeskattningen på aktier?
   – Ja, dubbelbeskattningen. En annan lösning är att EU ålägger Finland att beskatta utdelningar på svenska aktier på samma sätt som på finska.
Regeringen vilar på ett förslag om sänkt skatt för utländska experter?
   Jag har inga svårigheter att sälja in och motivera skattesänkningar för utländska experter som jobbar under två år i Sverige, som inte utnyttjar vårt socialförsäkringssystem i någon högre grad eller låter sina barn gå särskilt lång tid i svensk utbildning. Systemet finns redan i Danmark och Finland.
Hur allvarlig är den internationella krisen, anser du?
   Just nu är den inte särskilt allvarlig för vår del. Men den kan bli det om alla domedagsprofetior får fotfäste, då blir den psykologisk.
  – Objektivt ser det ganska bra ut. Vi har låga räntor, låga prisökningar, sysselsättningen ökar, arbetslösheten minskar, folk handlar igen och de gör det inte med lånade pengar utan med höjda reallöner. Mycket är väldigt bra.Vi borde, kort sagt, ha ganska hyggliga år framför oss.

Inte orolig för finanserna
Trots det skriver finansminister Erik Åsbrink ner prognoserna så att ditt löfte om högst fyra procents öppen arbetslöshet år 2000 inte ser ut att infrias?
   Målet ligger fast. Vi får bara kämpa lite hårdare. Jag känner mig trots allt rätt lugn, det är inom räckhåll.
Nästa år blir det enligt Ekonomistyrningsverket underskott i statens affärer. Vad säger du om det?
   Jag är inte orolig för finanserna.
Efter valet ligger socialdemokraternas opinionssiffror still. Hur ska du göra sossarna mer populära?
   Jag tror trots allt att det handlar om resultat. Våra väljare har inte känt att de fått det bättre. Nästa år höjs pensionerna liksom pensionärernas bostadstillägg, skatterna sänks något, många börjar uppleva att det också för deras del börjar gå åt rätt håll.
  – Vi har redan sett, i makrosiffror, att krisen är över. Men de som sitter vid köksbordet kanske gör det först nästa år.
Det blev inget ”Saltsjöbadsavtal”, en ny stabilitetspakt på arbetsmarknaden. Är du ledsen?
   – Ja, det var en chans att åstadkomma det samarbetsklimat som ett litet land behöver. Nu missades det. De, arbetsmarknadens parter, borde besinna sitt ansvar och gå varandra till mötes.
Vill du ha en folkomröstning om övergång från krona till euro?
   Om vi bestämmer oss för att ta upp frågan känns, just nu, en folkomröstning mest naturlig.
När?
   När svenska folket haft en rimlig chans att sätta sig in i frågan och när vi sett hur det fungerar i praktiken.
Vill du ha en sanningskommission om den svenska åsiktsregistreringen?
   – Jag har förutskickat partiledaröverläggningar i mitten av januari. Är det så att inget annat funkar har jag inget emot en sanningskommission. Man får inte bortse från de politiska dimensionerna. Jag vill inte att mitt parti hamnar på defensiven för något som hände för 50 år sedan.
  – Men om man tror att en kommission sätter punkt bedrar man sig. Det enda som gör det är seriös forskning med tillgång till bra källmaterial.
Du fyller snart 50 år. Hur ska du fira?
   Med en partiledardebatt i Sveriges riksdag.
Va?!
   – Någon form av mottagning blir det väl. Men inget är bestämt.
Ville Erik Åsbrink hoppa av till följd av bråket om pengarna till försvaret?
   – Jag vill inte kommentera det. Började jag med det skulle det aldrig få något slut.
Två av tjugo statsråd sitter kvar på samma poster som för fyra år sedan. Flyttar du folk för ofta?
   Nej. Jag har gjort två stora ommöbleringar, 1996 och 1998. Vi jobbar i så högt tempo att alla ska ha en chans att lämna gruppen eller byta inom den. Det får inte bli en lunk, det är viktigt att behålla fräschören.
  – För egen del hade jag inte haft något emot att vi behållit 1994 års finansminister (Göran Persson). Men för mig har det varit viktigt att generationsväxla, att byta ut gråhårsmännen.
Text: Lena Mellin Till sist, PKK-ledaren Öcalan vill träffa dig enligt ett öppet brev i Aftonbladet?
   – Jag har självklart inget emot att tala med folk. Men jag vill inte ta ställning innan jag sett hans brev.
Perssons löften inför 1999
Sänkt skatt för heltidsjobbare i vanliga lönelägen.
Sänkta kostnader för hyresgäster.
Folkomröstning om euro.
Sanningskommission om åsiktsregistrering.
”Diskussion” om dubbelbeskattning på aktier.


   
 FLER NYHETER