Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 6 OKTOBER 1998
 

Björn Rosengren är förlåten

Björn Rosengren blir tillväxtminister i Göran Perssons regering efter tre år som landshövding i Norrbotten. Jobbet i Luleå går i stället till centerns Per-Ola Eriksson, som blev av med sin riksdagsplats i valet.
Foto: LOTTE FERNVALL

Namn: Björn Rosengren.
Ålder: 56.
Yrke: Landshövding i Norrbotten och styrelseordförande i Posten.
Familj: Hustrun Agneta, sonen Magnus, 30, svärdotter och barnbarnen
Victoria och Mikaela.
Bor: Residenset i Luleå.
Tjänar: 1 162 000 kronor enligt 1997 års taxering.
Tre års norrlandsexil har gjort honom rumsren
Björn Rosengren har fått revansch.
  Knappt tre års norrlandsexil har gjort honom rumsren.
  Fast den egentliga revanschen fick den före detta TCO-ordföranden redan 1996. Då blev utsågs den 56-årige stockholmaren till årets norrbottning.
  Annat var det sommaren 1994. Då avslöjades att Björn Rosengren besökt porrklubben Tabu i Stockholm och betalat notan med TCO:s kontokort. Skandalen var ett faktum. Han avgick snabbt som förbundsordförande och utsågs till landshövding i Norrbotten.
  Få trodde dock att han skulle bli kvar på sin post under särskilt många år. Björn Rosengren har nämligen alltid haft god kontakt med socialdemokratiska regeringar.
  Han föddes 1942 och sågs tidigt som ett socialdemokratiskt underbarn. Han hoppade av jobbet som ingenjör för en karriär inom fackföreningsrörelsen och blev endast 34 år gammal ordförande inom SKTF, kommunaltjänstemannaförbundet.
  1982 blev han ordförande i TCO och satt med i styrelsen bland annat för Sveriges Radio och Folksam.
  Sveriges Radio chef är också en av de otaliga poster som man har spekulerat i skulle gå till Björn Rosengren. Men statsminister Göran Persson, som också är god vän till Rosengren, väljer honom till sin nya regering.
Jessica RitzénFler nyheter