Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 21 SEPTEMBER 2000
 
 

”Jag vill inte kommentera avgången”
Oppositionsborgarrådet Annika Billström har varit en av de starkaste krtikerna till Laila Freivalds bostadsköp.
Men i dag säger hon inte mycket.
– Jag vill inte kommentera om det är bra med hennes avgång för bostadspolitiken, det får hon själv svara på, sa Annika Billström i kväll.
Oppositionsborgarrådet Annika Billström kommenterar inte avgången
Foto: BÖRJE THURESSON
”Avgången en nödvändig konsekvens”, säger hyresgästföreningens Barbro Engman
”Det är rätt naturligt”, säger moderaternas Gun Hellsvik
  I ett pressmeddelande säger hon:
  - Detta är mitt första pressmeddelande med anledning av bostadsrättsomvandling i Laila Freivalds hus. Jag har själv inte tidigare tagit några egna initiativ till att kommentera justitieministerns lägenhetsköp. Däremot har jag svarat på journalisters frågor.
  - Jag vill poängtera att jag tycker det är synd att Laila Freivalds avgår. Hon är en mycket duktig politiker och har framförallt varit en skicklig justitieminister.
  - När det gäller s.k "affärer" brukar människor antingen välja tystnad eller kräva ministrars avgång. Jag har inte valt någon av dessa positioner. Istället har jag svarat på journalisters frågor om vad jag anser om Laila Freivalds lägenhetsköp. Jag har tydligt framfört att jag tycker det var olämpligt av Freivalds att rösta för en ombildning, säger Annika Billström.

  Bo Lundgren, moderat partiledare:
  – Framförallt blev hon ett offer för socialdemokraternas politik. Hon valde att äga sin lägenhet vilket i sig är helt rätt men då kom hon i konflikt med sin egen politik. Hennes moral som privatperson och den som politiker är delade, det var det som var problemet.
– Det mest anmärkningsvärda är att Annika Billström och Göran Persson sagt att moderaterna har tvingat tusentals människor att köpa sin bostad som om det vore det stora problemet.
– Jag tycker det hon gjorde var rätt men man ska leva som man lär.

  Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande tycker att Freivalds avgång är en nödvändig konsekvens:
  – Jag tycker det var rätt att avgå. Det här sista brevet som hennes man har skrivit och där står det egentligen att vi vill inte att våra grannar ska drabbas av den socialdemokratiska politiken och när man skriver så som minister är det illa.
  Om det är så svårt att känna att den egna lagstiftningen är rimlig och riktig så måste man ju fundera över om den är det.
  Om man tillhör de få procent som bestämt sig för att bli politiker, det vill säga att ställaut mina värderingar till allmänheten så ska man vara beredd att bära de värderingarna.

  Pressombudsmannen, Per-Arne Jigenius:
  – Orimligt att hon skyller sitt beslut på mediabevakningen.

  Kristdemokraternas ledare Alf Svensson kommenterar Freivalds avgång så här.
  – Det är klart att alla väl ställer sig frågan om hennes privata agerande står i överensstämmelse med vad justitiedepartementet pläderar för i sammanhanget. Men jag tänker inte döma henne i det avseendet, det får andra göra, säger han.
  Han utgår dock ifrån att det avgörande för beslutet att avgå var att hennes egna partivänner drog sig undan eller kritiserade henne, inte att hon blev hårdbevakad i massmedia. Alf Svensson antar att kritiken från det socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Annika Billström, kändes särskilt tung.
  Alf Svenssons betyg över Freivalds gärning som minister är högt.
  – Hon har gjort utomordentliga insatser som justitieminister i så måtto att hon rakt, klart och entydigt försvarat sitt fögderi. Hon har enligt mitt enkla sätt att se det varit ett av Göran Perssons starkaste kort.

  Den socialdemokratiska riksdagsgruppens gruppledare Sven Hulterström beklagar att Laila Freivalds avgår.
  Men han förståelse för att hon gör det.
  – Hon har fått löpa gatlopp och jag förstår att det blev för mycket, säger han till TT.
  Han har ingen förståelse för den kritik som kommunpolitikerna i Stockholm riktat mot Freivalds bostadsköp. Han tycker att de har fått fel uppfattning av hur det gått till.
  – Kritiken är obefogad. De borde ha kunnat sätta sig in i hennes situation, säger han.
  Enligt Hulterström hade Freivalds inget val.
  -Det var inte hennes önskan att det skulle bli bostadsrätter. Ska hon då tvingas flytta för att hon inte kan delta? undrar han.
  I praktiken skulle det ha varit alternativet, enligt Hulterström.

  Den tidigare moderata justitieministern Gun Hellsvik, som varit Laila Freivalds debattmotståndare under flera år, är inte förvånad över Freivalds avgång:
  -Jag tycker att det är rätt naturligt att hon avgår. Det var en ohållbar situation. Trovärdigheten måste rimligen spricka när man pläderar för att allmännyttan inte ska få lova att privatiseras och sedan själv är med på det privat.
  Hellsvik tycker inte att mediernas och andra politikers koppling mellan Freivalds privatliv och politiska beslutsfattande gått för långt.
  -Nej, jag tycker inte det i det här fallet. Om man sitter i en maktposition och vill hindra människor att nå sina drömmar, att köpa en bostadsrätt, då måste man kräva att man själv lever upp till det. Men det är ingen människa som alltid gör rätt.
  Hellsvik vill inte recensera Freivalds tid som justitieminister.
  -Det har faktiskt inte hänt så mycket under de här åren. Hon kan inte må väl just nu och jag vill inte hälla salt i såren.
  Hellsvik pekar också på att avgången är ett exempel på hur hårda politikernas förutsättningar är.
  -Jag tror att många människor är omedvetna om vilken press man lever under som offentliga personer, men samtidigt har man rätt att kräva att offentliga personer med makt inte har en dubbelmoral.

  Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman - Jag har full förståelse för om hon känner sig kränkt och att hon reagerar mycket starkt på mediernas övertramp.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER