Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 12 AUGUSTI 2000
 
 

Äntligen får
Nelson frid

FOLKET SÖRJDE Den 20 februari 1995 dog noshörningen Nelson. Fem år senare begravs askan av Nelson i konstnärens Lars Vilks (lilla bilden) skulptur Nimis på Kullaberg. Askan finns i behållaren bredvid Vilks.
Foto: KAI REHN
Noshörningen begravs i Lars Vilks konstverk
Hela Sveriges befolkning följde hans dödskamp. Nu får han äntligen frid.
  Stoftet av noshörningen Nelson har fått en egen begravningsplats.
  
Nelson var den första noshörningen som föddes i Sverige. Men han visade sig ha en medfödd hjärnskada. Hans tio dagar långa dödskamp engagerade hela svenska folket. Men det hjälpte inte. Han dog den 20 februari 1995.
  Efter döden kremerades Nelson, men Kolmårdens djurpark sa nej till en minnesplats.
  Men nu får han äntligen frid. Svenska Nelson-Clubben har begravt honom i Lars Vilks konstverk Nimis på Kullabergs klippor.
  – Vi fick aska från Nelson och bad att få ordna en minnesplats i Kolmårdens djurpark. Men Kolmården vägrade. Man sa att Kolmården är en park för levande djur, inte döda, säger en företrädare för föreningen till Aftonbladet.

”Nimis en värdig gravplats”
  
Det tog lång innan Nelson fick sin vila. I tre år har askan funnits i olika lägenheter i Hässleholm innan en begravningsplats utsågs.
   Konstnären Lars Vilks kände sig hedrad när han fick förfrågan.
  – Jag tycker att Nimis är en värdig gravplats för denna varelse. Här finns nu askan och en minnesplakett. Nu har alla Nelsons vänner en plats att komma till och minnas honom, säger han till Norrköpings Tidningar.
  Konstnären tror att intresset för begravningsplatsen kommer att bli stort.
  – Nelson har absolut inte fallit i glömska. Jag tror att många kommer att komma hit för att minnas och tänka på livet och dess förgänglighet, säger Lars Vilks.
  På Kolmårdens djurpark finns en minnesplats intill Kolosséum med en bild på Nelson där det står när han föddes och dog.
  Två år efter Nelsons död föddes en lillebror, Newton, i Kolmården. Oron var stor att han skulle gå samma öde till mötes som Nelson, men till allas glädje var han frisk och kry. Men glädjen blev kortvarig. På midsommaraftonen 1998 var han död. Ett och ett halvt år gammal dog noshörningen Newton – av hjärtsvikt.

Vårdar minnet av Nelson
  
Nelson-Clubben syfte är att vårda minnet av noshörningen Nelson. Som allra mest hade föreningen över 2 000 medlemmar. Herta Friberg är föreningens ordförande.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER