Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 5 AUGUSTI 2000
 
 

Två anhållna efter nazistbråk i Klippan
KLIPPAN Skottlossning utbröt natten till lördagen i Klippan mellan nazister och ett annat gäng. En 25-årig finländsk medborgare skottskadades, dock inte allvarligt.
  Han och en 23-årig svensk man anhölls på lördagskvällen.

  Det var läkare på lasarettet i Helsingborg som larmade polisen om att de behandlat en man med en skottskada i ryggen. Mannen togs efter omplåstring till förhör.
  Sent på lördagskvällen anhölls han misstänkt för olaga vapeninnehav, framkallande av fara för annan och vårdslöshet i trafik. Samtidigt anhölls mannen som tros ha skjutit mot 25-åringen. Det är en 23-årig man. Han misstänks för grov misshandel.
  Polisen gjorde under lördagen husrannsakan bland annat hos en ökänd nazist i Ljungbyhed som Klippans kommun länge försökt bli av med. Ingen var dock hemma när polisen dök upp. Vad husrannsakan i övrigt gav var polisen förtegen om.
  Det var vid tvåtiden på natten som skottlossningen inträffade. När polisen nådde fram till platsen var dock allt lugnt.

Brandbomb mot invandrarfamilj
  Senare under natten kastades en brandbomb mot en lägenhet som bebos av invandrare. Om de två händelserna har något samband är oklart.
  - Vi tror efter förhör och dörrknackningar att brandbomben inte var avsedd för invandrarfamiljen utan helt enkelt hamnat fel, säger Charley Nilsson, informatör vid Helsingborgspolisen.
  Enligt Nilsson är den anhållne nazist.
  - Vi kan inte fråga efter hans politiska hemvist, men klädsel och utseende tyder på att han är nazist.
  Under natten hittade polisen en övergiven bil med kulhål och blodfläckar inuti parkerad bara några kvarter från platsen där brandbomben detonerade.

Tidigare våldsbrott
  I Klippan har det tidigare förekommit flera grova våldsbrott med rasistiska inslag. I september 1995 knivhöggs en man från Elfenbenskusten till döds av en 17-årig yngling. I juli 1998 besköts en invandrare i sitt hem av en 23-årig man.
  En avdelning av den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk Front finns i Klippan. I torsdags beslöt Klippans kommun att avhysa den tyskfödde nazist som sedan en tid hyr ett hus i Ljungbyhed, det hus där polisen på lördagen gjorde husrannsakan.
  För en vecka sedan utgick en olaglig demonstration från nazistfästet i Ljungbyhed. Ett 60-tal nazister tog färjan över till Helsingör och tågade genom staden.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER