Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 18 APRIL 2000
 
 


Våldet mot de vita markägarna i Zimbabwe trappas upp.
900 farmer är ockuperade. Misshandel har övergått till mord. Bland offren finns fyrabarnspappan David Stevens, gift med svenskan Maria.
Domstolarna anser att ockupationerna av de vita farmerna, stommen i Zimbabwes ekonomi, är rättsvidriga. Men president Mugabe ger ockupanterna sitt stöd. Allt för att vinna det kommande valet.
I dag är det 20 år sedan Zimbabwe blev självständigt. Men firandet är inställt. I stället närmar sig ett inbördeskrig.

Hjälten har blivit grym diktator
618 DESPOTISK HÄRSKARE Zimbabwes president Robert Mugabe har ingen förståelse för att de vita försvarar sina jordegendomar mot de svartas ockupationer. Att han i går kväll sade att han skulle stoppa ”laglöshet och banditvälde” tvivlar de flesta på.
Foto: AP

618 OCKUPANTERNA SKRIKER SLAGORD Krigsveteraner och Mugabeanhängare skriker slagord på Glenarafarmen två mil norr om Harare. De säger att de inte tänker lämna gården trots en dom i Zimbabwes högsta domstol. På flera av landets 900 ockuperade gårdar har misshandel av de vita jordägarna nu gått över till mord. I helgen mördades David Stevens, som är gift med svenska Maria Stevens. ”David behövde inte lida. Jag har fått veta att han blev skjuten utan förvarning”, säger hon.

Foto: REUTERS

110 När Mugabe kommit till makten i början av 80-talet var han frihetshjälte. Bland de nära vännerna fanns såväl Gro Harlem Brundtland som Olof Palme.

Mugabe fick makten 1980
Namn: Robert Mugabe. Ålder: 76. Inkomst: Stor och svåröverblicklig. Får hög skattefri pension livet ut. Har fria bilar, gratis flyg. Kom till makten: Blev premiärminister 1980, efter ha vunnit valet som följde på det sju år långa gerillakriget. 1987 ändrades författningen så att Mugabe blev president.

Rhodesia var brittisk koloni
Yta: Något mindre än Sverige. Huvudstad: Harare, 1,5 miljoner invånare.
Befolkning: 12 miljoner, 99 procent svarta, 1 procent vita. Språk: Engelska, shona, sindebele. Historia: 1923 – Syd-rhodesia blir brittisk koloni. 1965 – Rhodesia förklarar sig självständigt – vilket förkastas av Storbritannien. 1980 – Zimbabwe självständigt efter det första fria valet.


Robert Mugabe var Palmes vän – nu är han på väg att starta inbördeskrig i Zimbabwe
Han kunde ha blivit en ny Nelson Mandela.
  I stället är Robert Mugabe på väg att starta inbördeskrig i sitt eget land.
  Blod har redan börjat flyta i Zimbabwe. Det har Mugabe inget emot.
  Att skapa allmänt kaos och att utmåla de vita som nationens fiender är Mugabes desperata försök att hålla sig kvar vid makten.
  I dag är det 20 år sedan Zimbabwe fick sin självständighet och Mugabe blev premiärminister.
  Då var han en frihetshjälte med högt internationellt anseende. Biståndsvärldens kelgris.
  Mugabe satt tio år i fängelse för sin övertygelse. Han slogs för att befria sina landsmän från en vit apartheidliknande regim. Bland sina nära vänner kunde Mugabe räkna in personer som Olof Palme. Han hustru Sally umgicks nära med Lisbet Palme.
  Förvandlingen till girig diktator chockar många. I dag är det svårt att hitta en tydligare illustration till talesättet ”makt korrumperar”.
  När Rhodesia blev Zimbabwe anslog Mugabe mycket försonliga tongångar mot de vita. Han var en tidig Nelson Mandela och alla var övertygade om att Zimbabwe skulle blomstra. Mugabe behöll många vita ministrar.

Vita är hans hatobjekt
  I dag är de vita Mugabes främsta hatobjekt. Han försöker piska upp rent rasistiska stämningar.
  Hans främsta hantlangare är de så kallade krigsveteranerna. En liten stomme män som deltog i befrielsekriget mot de vita. Men de flesta är yngre Mugagetrogna som handlar på order från regimen.
  Krigsveteranerna har på Mugabes uppdrag ockuperat drygt 900 vita farmer.
  För att vinna stöd inför parlamentsvalen nästa månad har Mugabe lovat att dela ut de vitas egendom till svarta som saknar jord.
  Två zimbabwiska domstolar har fördömt detta handlande som författningsvidrigt. De har beordrat krigsveteranerna att lämna tillbaka farmerna.
  Mugabe har med diktatorns självklara rätt svarat att han struntar i domstolens beslut. Marken ska delas ut och regimen tänker inte betala ett öre. Ekonomin har missköts till den grad att det inte finns några pengar.
  Någon förståelse för att de vita försvarar sin egendom har han inte.
  – Jag har varnat dem. Gör de motstånd får de skylla sig själva.
  Med ord som dessa har Mugabe i praktiken gjort de vita fredlösa. Mordet på svenskan Maria Stevens make är ett exempel.

Kom med oväntat löfte i går kväll
  Även om det ännu inte finns några starka rasmotsättningar i landet kan vi få se en vit massflykt.
  Frågan är hur lugnade de vita blir av Mugabes löfte i går kväll att stoppa ”laglöshet och banditvälde”. Orden fällde Mugabe sedan han överraskande kallat till sig representanter för de vita jordägarna för ett en och en halv timme långt möte. Vad löftet är värt i praktiken återstår att se.
  Jordockupationerna slår an en sträng hos många fattiga svarta. Ända sedan självständigheten har Mugabe lovat att genomföra en omfattande jordreform. 4 500 vita jordägare äger 70 procent av den bästa marken, totalt 20 procent av landets brukningsbara jord.

Många har köpt eller ärvt sina ägor
  Många av dem har köpt marken efter självständigheten. Inte stulit den som krigsveteranerna påstår. Andra har ärvt den från kolonialtiden.
  Det är stora kommersiella jordbruk där det odlas exportvaror tobak och apelsiner.
  Jordbruken är stommen i Zimbabwes ekonomi. Men också beviset på en mycket tydlig klyfta i levnadsstandard mellan vita och svarta.
  Mugabe har genom åren fått hundratals miljoner kronor i bistånd för att genomföra en jordreform men bara lyckats dela ut små mängder mark. Då företrädesvis till egna partimedlemmar och vänner som tack för politiskt stöd.
  Nu försöker han dölja sitt eget misslyckande med att göra de vita till syndabockar.
  En majoritet av de vita flydde från Zimbabwe när de svarta tog över. Av 250 000 var det 80 000 som valde att stanna. Majoriteten av dem välvilligt inställda till Mugabe. De såg honom som en mycket duglig och ansvarsfull statsman.
  I dag är det många av de vita som arbetar för demokratiska förändringar i landet. Något som fått Mugabe att se dem som ett hot.
  Trots sina 76 år och en växande opposition bland de svarta mot hans styre är Mugabe inte villig att låta någon annan ta över. Makten har blivit ett självändamål.
  Zimbabwe som var ett av Afrikas rikaste länder står nu på ruinens brant. Landet har inte längre råd att betala för import av el och olja. Arbetslösheten är över 50 procent. Mugabe har skickat 11 000 soldater för att utkämpa ett kostsamt krig i Kongo.
  Sverige har reagerat med att frysa visst bistånd. Inga nya avtal ingås.
  Krisen har återverkningar för hela Afrika. I Sydafrika är det många utländska investerare som säljer ut aktier därför att de fruktar en liknande utveckling där.
  Mugabe personligen har utvecklats från en intelligent och bildad person till en bitter åldring med drag av förföljelsemani.
  Han omger sig med folk som är trogna mot betalning. Korruptionen har blivit en varböld.

Nya kvinnan ville ha ett privatjet
  Redan innan hustrun Sally dog i cancer 1992 fick han två barn med sin 40 år yngre sekreterare Grace. En kvinna med smak för det goda livet. Hon lär ligga bakom inköpet av en välinredd Boeing-jet som paret använder på sina resor.
Wolfgang Hansson
Wolfgang
Hansson

  Pompan och ståten i självständighetsfirandet i dag har Mugabe ställt in. För valen i maj har han ännu inte satt något datum.
  Troligen är det början till Mugabes fall vi nu bevittnar. Risken är stor att mer blod kommer att flyta.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER