Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 26 FEBRUARI 2000
 
 

Nu ska Daléus äta sig ur krisen

Ska Lennart Daléus kunna äta sig ur centerpartiets kris eller är det bara han själv som kommer att växa med den taktiken?
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Centerns problem
Vem är Lennart? (obs detta alluderar till valaffischen Vem är Lennart?)
Rader av affischnamn lämnar politiken – bland andra vice ordföranden Andreas Carlgren.
Suddigt budskap.
Internt missnöje med ledningen.
Slitningar mellan höger- och vänsterfalangen.
Oenighet om man är ett borgerligt parti. Eller ett ickesocialistiskt.
Motsättningar mellan Stockholm och resten av landet.
Hög personalomsättning bland anställda.

aftonbladet.se i går:
Lennart Daléus: Siffrorna ska bli bättre Nu ska centern satsa på it och bredband

Kan en tallrik soppa rädda Lennart Daléus?
  Det hoppas i alla fall centerpartiet som nu söker sig tillbaka till sina rötter. Ut på landsbygden, till köttbönderna och till potatisodlarna.
  
Förtroendet för centerpartiet har dalat under mer än ett kvarts sekel. I valet 1973 lade var fjärde svensk sin röst på partiet. Enligt den senaste mätningen från opinionsinstitutet Temo är motsvarande siffra i dag 3,7 procent.
  Centern löper med andra ord allvarlig risk att åka ur riksdagen i nästa val. De interna domedagsprofetiorna har avlöst varandra och de välmenande råden till partiledningen är otaliga.

Tillbaka till rötterna
  
I hopp om att vända utvecklingen söker sig nu centerpartiet tillbaka till sina rötter. I slutet av mars startar en bussturné som ska pågå ända till valet i september 2002. Temat är livskraft, hela landet ska leva på sina egna kunskaper och inte på statsbidrag.
  Precis som Gudrun Schyman, som för flera år sedan bjöd de övriga partiledarna hem till sitt köksbord för diskussion, har centern identifierat måltiden som ett forum för viktiga politiska samtal.
  Följaktligen kommer det att bjudas på soppa på torget eller måltider vid sittande bord under den landsomfattande turnén. Och under måltiderna ska det pratas politik, centerpolitik.
  Den nuvarande partiledaren Lennart Daléus har under sina 20 månader som partiledare koncentrerat sig på ett budskap som är i det närmaste obegripligt. Han har talat om det i och för sig behjärtansvärda ämnet digital allemansrätt. Det vill säga bredband åt alla i hela landet.

Ett nonsensuttryck
  
Men för en människa som inte intresserar sig för politikens finare nyanser betyder orden digital allemansrätt ingenting. Det är ett nonsensuttryck. Vad har nollor och ettor med blomplockning att göra?
  Alltså är det många som känt sig förvirrade. Men nu söker sig partiet alltså tillbaka till fast mark. Till paradord som levande landsbygd, decentralisering och matkvalitet.
  Det är begrepp där centerpartiet har hög trovärdighet även utanför den egna medlemskåren. Det är områden som identifieras som äkta centerpolitik.

Som ett företag i kris
  
Det kan alltså bli ett vinnande koncept. Särskilt som det tar till vara en av partiets verkliga kärntrupper, lantbrukarna. De vill ha en levande hembygd. Och de vill producera mat som är så bra att folk är beredda att betala lite extra för den.
Lena Mellin
Lena
Mellin

  Utgångsläget är inte vidare bra. Centern har inte hämtat sig ännu från kostymbytet 1998. Då försvann praktiskt taget hela ledningen – tre månader före riksdagsvalet. Sedan dess har personalomsättningen varit hög på alla nivåer och profilen suddig.
  Men nu gör centern som företag i kris. De söker sig tillbaka till ursprunget – back to basics.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER