Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 18 FEBRUARI 2000
 
 

Ericsson tänker kolla anställdas e-post och surfvanor
Storkoncernen Ericsson tänker kontrollera anställdas internet- och e-postanvändning, om de bedömer att det finns risk för missbruk.
  – Vi förbehåller oss rätten att gå in och titta hur de anställda använder internet. Vi kommer att gå ut och informera personalen bättre internt om vad som gäller, och vad vi vill ska gälla, på området, säger Lars A Stålberg, informationschef för Ericsson-koncernen.

  I dag har företag allt större möjlighet att kontrollera anställdas surfande på internet och e-postanvändning. En surf-spion kan enkelt kontrollera anställdas internetanvändning. Ericsson arbetar med en helt ny företagspolicy för anställdas internet- och e-postanvändning.
  – En arbetsgrupp arbetar med policyförändringar, och jag kan inte svara på i dag vad de kommer fram till, säger Lars A Stålberg.
  Vad gäller i dag?
  – Om vi har misstankar om missbruk av internet och e-post så kan vi gå in, säger Lars A Stålberg.
  Vad är missbruk?
  – Icke arbetsrelaterad användning. Till exempel sådant som belastar systemet med stora informationsmängder. Vi har blockerat vissa sajter, som porrsajter, säger Lars A Stålberg.
  – Och man ska veta, att om man använder våra arbetsredskap privat, så finns det möjlighet att gå in, eftersom det är öppet för insyn, tillägger han.
  Vet de anställda om det här?
  – Nej, vi har konstaterat att det finns behov av att tydligare internt kommunicera vad som gäller, och vad vi vill ska gälla. Vi kommer att ge utökad information till anställda, både om hur internet och e-post ska användas, säger Lars A Stålberg.
  Hur mycket är det tillåtet att surfa privat på Ericsson?
  – Vi har inga sådana regler i dag. Arbetsgruppen arbetar med ny policy för det, säger Lars A Stålberg.
Ett sätt att kontrollera anställdas e-post och internetanvändning, är spionprogrammet Webspy. Men det tänker inte Ericsson använda.
  – Nej, det är inte aktuellt. Vi har varken planer eller ambitioner på systematisk kontroll av våra anställda. Det faller på sin egen orimlighet, säger Lars A Stålberg.
  Webspy säljs i Skandinavien av Upstream software. Programmet tittar in i varje dator på arbetsplatsen, och kollar loggfilerna och vilka sajter som internetanvändaren besökt.
  Det går exempelvis att se de 100 vanligaste sajterna som en anställd besökt. Eller vilka tio anställda som besökt flest sajter.
  Tio svenska arbetsplatser har köpt programmet. Varje företag har 50-100 anställda. Ingen av företagen vill framträda med namn.
  – Jag tror de tycker det är pinsamt, säger George Brontén, projektledare på Upstream software.
  Vad vill företagen använda programmet till?
  – Många företag är medvetna om att internet används privat, och de vill se hur internetanvändningen ser ut, säger George Brontén.
  Kränker inte det här anställdas integritet?
– Nej. Det viktigaste är att företaget har en policy, en uttalad strategi för hur internet ska användas på jobbet, säger George Brontén.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER