Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 12 FEBRUARI 2000
 
 

”Vänner hjälper mig att parkera fel”

LAPPLISORNAS SKRÄCK Den här bilden på Mats Hinze togs 1997. Då uppgick hans skuld till 825 000 kronor. Nu är han uppe i 1 228 700 – och p-böter fortsätter att droppa in.
Foto: LASSE ALLARD


OS-bombaren har 1,2 miljoner i -skulder
Mats Hinze, 29, har 1 228 700 kronor i obetalda p-böter – mest i Stockholm.
  Trots att han sitter i fängelse fortsätter felparkeringsavgifterna att droppa in.
  – Kompisar kör mina bilar och hjälper till att parkera fel, säger han.
   – Det är en protest mot statens förmynderi och vinstsyfte samtidigt som det är en nagel i ögat för vän av ordning, säger Mats Hinze.
  Han har länge haft flera bilar, trots att han inte har körkort. Nu har han tre bilar som fortfarande körs omkring och samlar böteslappar. Han hävdar att han inte har parkerat bilarna alltför olägligt och trafikfarligt.
  – Jag vill inte vara till olägenhet för människor utan för staten. Dessutom blir de bortforslade då. Det är ett helt dagsprojekt att få tillbaka bilen och det kostar minst 1 500 kronor.
Varför gör du det här?
  
– Jag har inte mycket till övers för hur samhället är uppbyggt. Jag ser det som min moraliska uppgift att inte bidra till i mitt tycke statliga omoraliska handlingar. Och det gör man genom att ge staten pengar i form av parkeringsböter.
Vad tycker du om dem som betalar sina p-böter?
  
– Det är ju lätt för mig att raljera över dem. Jag har ingenting kronofogden kan utmäta. En ensamstående kvinna med barn har ju inget annat val än att betala annars dras ju summan från hennes bankkonto.
Men när du avtjänat ditt straff får du ju leva på existensminimum. Ser du inga problem med det? Du kanske vill skaffa familj?
  
– Ja, någon gång vill jag väl ha barn. Om jag hittar en kvinna att skaffa det med får jag väl fundera på att omprioritera. Det blir ju lite andra förutsättningar då.
  Mats Hinze har sedan 1992 åtalats för en rad brott.
  Olaga hot, rattfylleri, olovlig körning, våldsamt motstånd, skadegörelse, olaga affischering.
  1998 dömde Svea hovrätt Hinze till sju års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand.
  Domen fälldes sedan han anlagt branden i tennishallen på Lidingö och försökt spränga OS-statyn ”Människan och Pegasus” på Millesgården i luften.
  Nu avtjänar han straffet på kriminalvårdsanstalten i Kumla.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER