Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 19 JANUARI 2000
 

Besked i dag: Familjen Demir får stanna

Barnen får stanna.
Foto: KAI REHN
Tord Nordblom
De kurdiska flyktingfamiljen Demir får stanna i Sverige.
  Utlänningsnämnden har tillfälligt ställt in avvisningen av de tio syskonen Demir.
  – En halv seger. Barnen är lättade, det har varit en orolig natt, säger Tord Nordblom, kyrkoherde i Ucklums församling, som stöttat barnen hela den svåra tiden.

  De kurdiska syskonbarnen Demir skulle avvisas enligt Utlänningsnämndens beslut. Trots att barnen mår dåligt och har levt under stark press. Två av barnen ligger just nu inlagda på barnpsykiatrisk klinik. Och nu backar alltså Utlänningsnämnden, och låter barnen stanna tillfälligt.
  Orsaken är barnens psykiska hälsa.
  – Den psykiska hälsan för fyra av barnen ska undersökas mera noggrant, enligt Utlänningsnämnden. Det betyder inte att barnen i slutänden får stanna, men det är ju vad vi hoppas, säger Tord Nordblom.
  – Det här är en öppning, tillägger han.
  Barnen är utspridda på olika platser. Flera av dem har ännu inte nåtts av glädjebeskedet.
Hur mår de?
  – Så där. Det har varit en orolig natt inför beslutet från Utlänningsnämnden. Folk har sovit hos barnen för att lugna dem, säger Tord Nordblom.

Sökte politisk asyl i Sverige
  Barnen har ännu inte haft någon kontakt med sina föräldrar, men det kommer de snarast att få. Senare på dagen ska flera av barnen samlas i Ucklums kyrka.
  Den kurdiska familjen Demir bodde flera år i Tyskland. När de tyska myndigheterna beslöt att utvisa familjen till Turkiet sökte familjen politisk asyl i Sverige.
  Föräldrarna har sedan dess hållt sig gömda för att undgå en avvisning.
  I oktober förra året beslutade Utlämningsnämnden att avvisa de tio barnen till Tyskland eftersom familjen bodde där innan den kom till Sverige. Detta enligt EU:s regler.
  Barnen hade då under en längre tid sökt fristad i Ucklums kyrka i Bohuslän, där kyrkoherde Tord Nordblom starkt kämpat på barnens rätt.
  Efter Utlänningsnämndens första beslut bröt tre av de tio barnen ihop och tvingades föras till Östra sjukhuset i Göteborg.
  Många menade att Utlämningsnämndens beslut förra året var ett tecken på att nämnden låter byråkrati gå före humanism och moral.
  Barnen har varken träffat eller haft kontakt med sina föräldrar på över ett år.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER