Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 15 JANUARI 2000
 

Aftonbladets Maud Adlercreutz död

210 Maud Adlercreutz, medarbetare på Aftonbladet i nära 40 år.
Foto: BIBBI JOHANSSON
Maud Adlercreutz, 92 år, är död. Hennes närmaste var sonen, fotograf Rolf Adlercreutz och hans sambo Bibbi Johansson, bildchef på Aftonbladet.
  I nära fyrtio år var Maud medarbetare på Aftonbladet som reporter och kåsör. Hon var en bit tidningshistoria, inte minst Aftonbladets.
  Maud Adlercreutz var en av journalistikens kvinnliga pionjärer, samma generation som Bang i DN, Attis i Svenska Dagbladet och Kid Severin som hon blev kollega med redan som volontär på Stockholms Dagblad.
  I november 1931 lades Stockholms Dagblad ner och Aftonbladet tog över både pressar och en stor del av den unga redaktionen.

Edward VIII och mrs Simpson
  Chefredaktör P.G. Pettersson, som fått i uppdrag att rädda Aftonbladet från en hotande undergång, skickade Maud till London för att berätta om abdikationskrisen när Edward VIII valde mrs. Simpson före imperiet. Direkt efter det åkte Maud vidare till Holland för att följa Julianas förlovning, bröllop och nedkomst. När sedan prinsessan Ingrid gifte sig med Danmarks kronprins, slog Aftonbladet upplagerekord.
  Som reporter fick Maud Adlercreutz bevaka Hitlers besök hos diktatorkollegan Mussolini i Italien. Finlands marskalk Mannerheim trodde sig vara utsatt för drift när Aftonbladets reporter och fotograf presenterade sig med de finländska hjältenamnen Adlercreutz och Sandels.
  När LO köpte över Aftonbladet 1956 nyttjades hon alltmer sällan som skribent, i stället blev hon bollplank åt bland andra H.K. Rönnblom och Karl Vennberg och framför allt – för oss få kvinnor på redaktionen – en utomordentlig mentor, både som journalist och som ensamstående, dubbelarbetande mamma. Omutlig och kvalitetskrävande.

Uppskattad kåsör
  Vid sidan om sitt arbete på Aftonbladet fortsatte hon att skriva som uppskattad kåsör i Femina, hon översatte från engelska och tyska och skrev ”moderna” böcker om vett och etikett.
  Läste gjorde hon så gott som till sin sista dag, inte minst Aftonbladet. Läste och kommenterade.

birgit.rembe@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER