Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 7 APRIL 1999
  

Jazz Anders Hvidfeldt Roligaste som hänt på länge

LONDON. Progg på sent 90-talsvis?
  Det är banne mig inte lätt att sätta etikett på ”All time high” med Bengt Berger Old School.
  ”Country & eastern” föreslår de själva och det är ganska mitt i prick.
  Vi har alla en massa kära musikminnen.
  Själv glömmer jag aldrig några sagolika kvällar i början av 70-talet på ”Nya Gästis” i Eskilstuna.
  På scen stod Arbete & Fritid, på golvet satt vi i publiken och stirrade häpet på Torsten Eckerman.
  Karln hade nämligen med sig en plasthink full med vatten när han klev upp på scen. Sen stoppade han ned sin trumpet i hinken – och började spela.
  Det lät som inget annat vi hört.
  Arbete & Fritid var ett band som levde sitt alldeles egna liv. Visst kunde man kalla musiken för jazz, ibland. Men där fanns också spår av folkmusik – från hela världen. Arbete & Fritid sysslade med ”world music” evigheter innan det blev ett begrepp.

Bengt Berger Old School har rätt stora likheter med just Arbete & Fritid. Där finns samma nyfikenhet och galenskap, samma tvära stilkast – och dessutom trummisen Bosse Skoglund, även han med i Arbete & Fritid då det begav sig.
  ”Orkesterledaren” Bengt Berger är som ni säkert vet också trummis och hans Old School-band är stort, färgsprakande och helt ljuvligt. Detta är ett band som kastar sig över all slags musik med samma smittande entusiasm.
  Vi bjuds på kantiga visor med texter av William Shakespeare, schottis i femtakt, blues, country, afro och österländsk ormtjusarmusik – för att bara nämna några stilar som svischar förbi.
  Bengt Berger Old School gör dessutom den mest humoristiska musiken jag hört på evigheter och live är de säkert ett alldeles makalöst svängigt dansband. Missa inte!

”Bara” standards. Men framförda med värme och kärlek. Plattan heter ”Fine together” och den är ett samarbete mellan svenske tenoristen Anders Lindskog och danskarna Jacob Fischer (gitarr) och Jesper Lundgaard (bas).
  Tillsammans har de gjort en vilsam, skön skiva med musik av bland andra Lars Gullin, Duke Ellington, Horace Silver, George Gershwin och Thad Jones.
  Skön jazz skräddarsydd att spelas i rökiga barer framåt småtimmarna.

Bäst just nu

Bengt Berger Old School: All time high (Amigo)
Thelonious Monk: Monk alone: The complete Columbia solo studio recordings 1962-1968 (Columbia)


Lindskog, Fischer & Lundgaard: Fine together (Touché Music)

Vill du skriva till Anders Hvidfeldt?