Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 29 FEBRUARI 2000
 
  

Dansband Michael Nystås Svenska dansband har erövrat världen förr
Vikingarna intar Tyskland.
  Ett intressant fenomen.
  Men ingalunda nytt – inte efter Sven-Ingvars på spanska och Thorleifs och Lasse Stefanz på danska.
   Vikingarna försöker få en helt ny karriär i Tyskland, och klättrar redan på listorna med debutsingeln ”Kuschel Dich in meine Arme”. Och med ett färskt album i ryggen (tre plus i Aftonbladet i torsdags) ser bandet ut att kunna nå betydande framgång.
  Jag tror faktiskt att Vikingarnas tyska cd kan uppnå samma kultstatus som en gång Leif Norbergs ”Highway to Hellsingland” (Start Klart). För ni minns väl Hudiksvallsbandets inverterade Black Ingvars-platta med dansbandsversioner av hårdrockslåtar?
  Vikingarna är fortfarande populära i de nordiska länderna. Men bandet har aldrig tidigare gjort en så här stor, medveten satsning utanför Norge, Danmark, Finland och Island.
  På 80-talet spelade Vikingarna vid ett flertal tillfällen i dåvarande Sovjetunionen, bland annat i Novgorod. Och så sent som i höstas släppte orkestern ett album speciellt för den isländska marknaden, och kontakterna med Danmark fördjupades med medverkan i långfilmen ”Bornholms stemme”.

Svenska dansband har alltid sneglat på andra länders marknader, och försökt slå utomlands. Här är några andra sentida exempel:
  Sven-Ingvars
sångare Sven-Erik Magnusson släppte – mest som en klackspark – en singel i Spanien 1997. Under namnet Sven-Enrique Magnusson flörtade han med den spanska publiken i låtarna ”Tus ojos lindos” och ”Mi guitarra”, i Sverige mer bekanta som ”Två mörka ögon” och ”Min gitarr”.
  Arvingarna gjorde en rejäl utlandssatsning 1998 med albumet ”Airplane”, som producerades av demonproducenten Tony Visconti, med bland andra David Bowie på meritlistan. Trots detta floppade plattan oväntat och Arvingarna är numera tillbaka i god form på svensk mark, nu senast med grammisnominerade albumet ”Lime” (Musikverkstan).

Vanligare och betydligt tryggare är att rikta blickarna mot något av våra närmaste grannländer. Både Thorleifs och Lasse Stefanz satsade för några år sedan på sina danska lyssnare.
  Thorleifs gjorde succé med ett album med sina största hits insjungna på danska, bland annat ”Med dig vil jeg leve”, och Lasse Stefanz klättrade på listorna med ”Dig vil jeg elske” 1996.