Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 10 JULI 1999
  


”Jag skulle inte känna mig komplett som människa om jag inte fick ha en hund”, säger Eva Agaeus och kramar om kelgrisen Bella.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Äntligen kan jag ha hund
Eva blev fri från allergin efter behandling med ny metod
Teorin bakom metoden:
När kroppen utsätts för ett allergiframkallande ämne börjar cellerna svänga efter ett särskilt mönster för att försvara sig. Svängningen orsakar besvär, till exempel klåda.
  Genom att utsätta cellerna för spegelvända signaler kan svängningen stoppas. Det blir som när två motsatta vågor möts i vattnet - de släcker ut varandra.

Så går det till:
1 Apparaten räknar ut det allergiframkallande svängningstalet och spegelvänder det.
2 Det nya svängningstalet förs in i kroppen via sensorer som patienten har i händerna.
3 Signalen når cellerna som sätts i balans.
Eva Agaeus älskar hundar, men har varit allergisk i över 40 år.
  Efter att ha provat en ny metod har hon nu blivit botad.
  – Äntligen kan jag få gosa med en hund som jag har längtat efter så länge, säger Eva.

Hon tittar på sin airedale terrier Bella och tindrar med ögonen. Bella har sin egen plats på golvet på Evas kontor i Stockholm. Hon följer matte varje steg hon tar. Kontorsrummet har inga fönster och har dessutom heltäcknings-
matta på golvet. En dålig kombination för någon som är svårt allergisk mot pälsdjur. Men det är ett minne blott för Eva.
   – Det är en märklig känsla att helt plötsligt inte vara allergisk längre. Det känns som ett litet mirakel, förklarar hon med glädje.

Värt varenda sekund
  Hon har gått under behandling i cirka åtta månader. Det har stundtals varit väldigt jobbigt, men värt varenda sekund, anser hon.
Allergi
Allergi innebär att kroppen överreagerar på främmande ämnen, så kallade allergener (ämnen som kan utlösa en reaktion).   Allergier är oftast ärftliga. De kännetecknas av eksem, hösnuva, astma, nässelutslag och kontakteksem.
  – Eva blev väldigt trött under den första perioden, när ”gifterna” rensades ut ur kroppen, säger Solveig Izzo, Evas homeopat som utförde behandlingen.
  Men allergin har alltid varit hennes största fiende. Tidigare kunde hon aldrig åka hem till folk utan att först kolla om de hade några djur. På resor fick hon alltid ta med sig egen kudde och beställa allergifria rum. Hon kunde inte bära dunjackor eller sova under duntäcken. Ett ständigt dilemma.
  Copywritern Eva Agaeus, 44, är uppvuxen med husdjur. Hon har alltid varit lite allergisk, även som barn, men det är inget som hon har lidit av direkt. Det var först när hon födde sitt första barn, vid 29 års ålder, som astman kom. Efter många års kamp mot allergin kom vändningen för knappt ett år sedan.

Var först lite skeptisk
  Det var hennes väninna som tipsade om en metod som kallas bioresonansterapi.
  – Men först var jag faktiskt lite skeptisk mot metoden. Jag vågade inte utsättas för hoppet igen.
  Hon hade ju lärt sig att leva med problemet, eftersom läkarna hon träffade inte gav henne några alternativ.
  Men redan efter ett par behandlingar blev allergin avsevärt bättre. Inga blodprov, ingen smärta, inga mediciner och inga biverkningar. Man använder sig helt enkelt av en apparat som avger svaga elektriska frekvenser. Syftet är att balansera de celler som är i obalans.
  En behandling kostar cirka 300 kronor. Vanligtvis krävs 7–12 behandlingar.
  Nu har det gått snart ett år och Eva är helt allergifri. Ett liv som har varit helt otänkbart tidigare.
  – Jag skulle inte känna mig komplett som människa om jag inte fick ha en hund, säger hon.


shirin.ragby.djavidi@aftonbladet.se


Metoden är okänd
bland specialister

Bland svenska allergispecialister är den alternativa metoden okänd.
  – Jag kan inte bedöma den eftersom jag inte tagit del av några vetenskapliga studier som visar att det är just den här behandlingen som patienterna blir friska av, säger Pär Gyllfors, legitimerad läkare på allergimottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm.
  Metoden är inte godkänd av Socialstyrelsen.

Här är två andra alternativa behandlingsmetoder som används mot hundallergi:
Allergimediciner förhindrar symptomen.
Hyposensbehandling ges i form av en spruta, regelbundet en gång varannan månad. Det är en liten dos av det ämnet man är allergisk mot som gör att man utvecklar en tolerans.