|
|
Framtidsmaten
En morgondagens, tack!
En lunch i framtiden kan bestå av bara en banan, skräddarsydd för att tillgodose dina näringsbehov. Och gillar du inte frukt finns nyttiga kex och piller att tillgå.
Foto: SARA RINGSTRÖM |
Om 100 år kanske vi inte längre äter måltider
Framtidens mat kommer att vara enformig och smaklös men nyttig.
Livsmedlen proppas fulla med vitaminer, mineraler och substanser som motverkar sjukdomar.
Vi kommer bara att äta i ett syfte: att leva längre.
Innetrenden med functional food, livsmedel som påverkar hälsan positivt, är bara början.
Kostbranschen genomgår en fullständig förvandling.
Inom en 20 årsperiod kommer våra affärer att erbjuda matvaror fyllda av vitaminer, mineraler plus örtmediciner och substanser som förebygger sjukdomar.
Mat mot sjukdomar
Köttdiskarna, mejerikylarna och frukthyllorna ersätts av avdelningar med mat mot hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.
Alla kommer att äta för att förlänga livet.
Framtidsbilden målas enigt av ledande amerikanska kostexperter i tidningen USA Today.
De närmaste fem åren kommer det att finnas fullt med mat som innehåller ingredienser som kan optimera hälsan, säger
Clare Hasler
, vd för Functional Foods for Health Program på universiteten i Illinois, Chicago och Urbana-Champaign.
Professor
Fergus Clydesdale
, chef för avdelningen för kostvetenskap på Massachusetts universitet, tror att människor snart själva kommer att kartlägga sina genetiska svagheter för sjukdomar. De kommer sedan att handla mat, främst på internet, som passar deras enskilda näringsbehov.
Skräddarsydd mat
Det kommer att gå att välja på tio eller fler varianter av samma produkt. De olika produkterna kommer att smaka och se likadana ut, men innehålla olika ämnen för att matcha varje persons blodprov, säger Fergus Clydesdale.
Den mest extrema uppfattningen när det gäller framtidens mat har dock
Manfred Kroger
, professor i kostvetenskap, på universitetet i Pennsylvania.
Hans framtidstro låter som en ren science fiction-historia.
Om 100 år är det inte säkert att vi äter några måltider alls utan istället tar individuellt designade kex som innehåller rätt mängd kolhydrater, fett, proteiner, fibrer, mineraler och vitaminer och medicinska örter för att passa just våra individuella behov.
Näringskex i automater
Vi kommer att ha ett kreditkort i plånboken och när det är dags för mat går vi till en automat och köper detta kex, säger Manfred Kroger.
Den skräckbilden köper dock inte
Nils-Georg Asp
, professor vid Lunds universitet, avdelningen för livsmedelskemi.
Det där tror och hoppas jag inte på. Det går inte att komprimera näringsbehovet såpass mycket, säger Nils-Georg Asp.
Men han är övertygad om att vi i framtiden kommer att äta ännu hälsosammare.
Vi kommer nog inte att få en ny sorts mat, men de livsmedel som finns kommer att ha ett högre plusvärde sett ur hälsosynpunkt, säger han.
Trenden med hälsomat startade i USA
Begreppet functional food, funktionella livsmedel, kommer från USA.
Det står för livsmedel som innehåller en naturlig eller tillförd substans som ska ha positiva effekter på hälsan.
Ämnena finns naturligt i produkten eller också tillsätts det, säger professor
Nils-Georg Asp
vid Lunds universitet.
Enligt Asp ska livsmedlet ha en specifik, dokumenterad hälsobefrämjande eller prestationshöjande effekt på den som äter det.
I dag får inte svenska livsmedel lanseras som sjukdomsförebyggande. Men en ändring diskuteras.
Jordbruksdepartementet överväger att driva frågan inom EU.
Enligt nuvarande lagstiftning måste svenska, liksom europeiska, livsmedel klassas som godkända naturläkemedel för att få säljas med argumentet att de kan förebygga eller bota sjukdomar.
Men intåget av functional food, funktionella livsmedel, har skapat en debatt om förändring.
Livsmedelsverket har på uppdrag av jordbruksdepartementet utrett behovet av en förändring.
Vi ska titta på underlaget och sedan ta ställning till åtgärder. Vill vi kan vi driva frågan inom EU, säger
Anita Janelm
.
|
|
|