|
|
Föryngra
dig med
vitaminer
Ansiktslyftningar i all ära vill du mer än släta ut rynkorna ska du tänka på vad du äter och hur du lever.
Det ungdomliga utseendet får du på köpet.
Ungdom och vitalitet upptar mycket av vår tid och energi. Mycket handlar om utseende vi konkurrerar på ett nytt sätt om både jobb och partners. Men vi vill också behålla hälsan och vitaliteten så länge som möjligt.
Föryngringsmedicin är en ganska ny forskningsdisciplin där man anser att många sjukdomar och processer kopplade till åldrandet beror på att våra gener inte är anpassade efter modern livsstil, miljö och kost.
Sund kost en bra grund
Grunden till ett friskt liv och en föryngring av både insida och utsida är en sund och bra kost, avpassad efter individen.
Naturläkaren och näringsterapeuten Peter Wilhelmsson har satt samman tre olika hälsosamma kosthållningar som passar olika typer av människor. De skiljer sig mycket från den moderna husmanskosten eller sjukmanskosten som han föredrar att kalla den.
40-30-30-kosten
innehåller 40 procent kolhydrater, 30 procent proteiner och 30 procent fetter. Att äta så passar den som mår bäst av köttmat och har en snabb förbränning. Den är också bra för den som behöver stabilisera blodsockernivån. Den anses särskilt lämpad för alla med blodgrupp 0.
60-20-20 kosten
innehåller 60 procent kolhydrater, 20 procent proteiner och 20 procent fetter. Den här kosten är mycket lik den så kallade medelhavskosten som hyllas av många näringsforskare. Den passar de flesta, såväl kött- och fiskätare som vegetarianer. Bäst är den för dem som har en blandad förbränningstakt och blodgrupp AB och B.
80-10-10 kosten
innehåller 80 procent kolhydrater, 10 procent proteiner och 10 procent fetter. Den är mest för vegetarianer, veganer, för dem som lätt samlar på sig gifter och alla som har svag matsmältning. Samt för dem med blodgrupp A.
37 procent fett i maten
Modern husmanskost innehåller i genomsnitt 50 procent kolhydrater, 13 procent proteiner och 37 procent fetter.
Men att bara äta räcker inte för att täcka vårt näringsbehov, det är allt fler forskare överens om. I synnerhet inteom det handlar om att hålla kroppen ung, vital och att förhindra sjukdomar. Rätt näringsbalans gör kroppen stark, motståndskraftig, glad, energirik och pigg.
Här är ditt näringsbehov
![](http://www.aftonbladet.se/vinj/smagrafik/fyrkant_svart_8x8.gif) Enligt näringsterapeuten Peter Wilhelmsson behöver du äta det här varje dag om du vill förebygga sjukdomar och den nedbrytning av kroppen som åldrande normalt betyder:
3-4 gram Omega 3 genom fiskolja
300-400 milligram E-vitamin
1000-4000 milligram C-vitamin
500-2000 bioflavinoider
400-800 milligram magnesium
9-25 milligram betakaroten
20-100 milligram vitamin B3
100-300 milligram vitamin B5
20-50 milligram B6
100-600 mikrogram B12
600-2000 mikrogram folsyra
500-1000 milligram kalcium
200-800 mikrogram krom
200-300 milligram selen
15-30 milligram zink
60-120 milligram Q10
100-200 milligram glutation
100-200 milligram L-cystein
50-300 milligram liponisyra
50-200 milligram pycnogenos
200-600 milligram fosfatidylserin
500-2000 milligram acetyl L-karnetin
![](http://www.aftonbladet.se/vinj/smagrafik/fyrkant_svart_8x8.gif)
Har du problem med sjukdomar behövs terapeutiska doser och då bör du rådfråga läkare. Var också uppmärksam på att vissa kosttillskott och örtmediciner kan ha negativ verkan på vissa läkemedel. Äter du blodförtunnande medel bör du rådfråga läkare.
|
Välj rätt kosttillskott
Kosttillskott för att föryngra huden:
Vitamin A, betakaroten, vitamin C, vitamin E,
pycnogenoler, zink, kalcium, magnesium, kisel, svavel, EPA, GLA, Q10, bipollen, bidrottninggelé.
Kosttillskott vid prostatabesvär:
Vitamin E, zink och EPA/DHA.
Kosttillskott vid
hjärt-kärlbesvär:
Vitamin C, bioflavinoidkomplex, vitamin E, selen, krom, kalcium, magnesium, L-arginin, L-karnitin, L-taurin, Q10, EPA.
Källa: Peter Wilhelmsson, Lev ung längre.
Läs mer här
Peter Wilhelmsson: Friskare Liv,ICA bokförlag 1999
Peter Wilhelmsson: Lev ung längre, ICA bokförlag 2000.
Jean Carper: Sluta åldras nu,
Forum 1999.
Apotekets råd om vitaminer och mineraler.
Miriam Polunin:
Läkande mat,
Richters 1997.
|
|