Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
MÅNDAG 9 OKTOBER 2000
 
  

I går berättade Aftonbladet om krisen bland svenska shoppingsajter. I Stockholm ökar företagskonkurser nu med 51 procent – till stor del på grund av e-handelsbolag i utförsbacke.
I dag kartlägger vi problembolagen som kommer att kräva kraftiga kapitaltillskott för att överleva.
På bilden nedan är eliten bland Sveriges riskkapitalister samlade.
  Tillsammans förvaltar de tillgångar på omkring 60 miljarder kronor. Omkring en tredjedel av kapitalet är våra pensionspengar.


De spelar med IT-miljarderna
527 Från vänster, övre raden: Erling Gustafsson, 41 (6:e AP-fonden), Sven-Christer Nilsson, 56 (Startupfactory), Robert Andreen, 56 (Nordic Capital), Ulf Jonströmer, 55 (Brainheart Capital), Ylva Hambreaus-Björling, 44 (Telia Business Innovation; har nyligen sagt upp sig). Från vänster, nedre raden: Jan Gapinski, 40 (Speed Ventures), Marcus Wallenberg, 43 (Investor), Jan Carlzon, 60 (Ledstiernan; nyligen sparkad som ordförande), Johan Hernmarck, 43 (IT Provider), Kjell Spångberg, 46 (Emerging Technologies).



DE SATSAR I RISKBOLAG Svenska pensionsfonder står för en tredjedel av riskkapitalens pengar. I ett par uppmärksammade konkurser förlorade 6:e AP-fonden 363 miljoner kronor.
Källa: Svenska riskkapitalföreningen. Avser hela Europa.

Grafik: PAUL WALLANDER

Hans företag har förlorat 13 miljarder Men Amazon.coms grundare tror stenhårt på branschen

I GÅR
Shoppingsajter förlorar miljarder Förlust: 2 000 000 000 kronor – Jätteökning av konkurser bland e-handelsbolagen


Här är de 10 hetaste doldisbolagen bakom IT-boomen Problemföretagen blir allt fler för Sveriges riskkapitalbolag. Aftonbladet har kartlagt läget för de 10 hetaste investerarna.

6:e AP-fonden
Vd: Erling Gustafsson, 41.
Förvaltar svenska statens pensionsmedel. Har som krav på sig att ge god avkastning samtidigt som riskerna sprids effektivt.
Förvaltar 22 miljarder kronor.
Halvårsresultatet + 1,8 miljarder.
Förluster under 2000:
Dressmart (konkurs)
Netsys (konkurs)
Problembolag:Linq system, Vitea, Simple World, Textile Solutions

Startupfactory
Grundare: Sven-Christer
Nilsson, 56.
Startades i slutet på 1999 och hjälper nystartade IT- och telekomföretag med kapital. Ägs bland annat av Investor och Carnegie. Förvaltar cirka 500 miljoner kronor. Inget presenterat resultat ännu.
Problemföretag:
MsFreckles, Wannago

Nordic Capital
Vd: Robert Andreen, 56.
Förfogar över
7 miljarder kronor. Ägs av stora europeiska institutioner. Det enda IT-bolaget i portföljen är Intentia.

Brainheart Capital
Vd: Ulf Jonströmer, 55.
Investerar i nya IT-företag.
Förfogar över 2 miljarder .
  Har intressen i två företag.

Telia Business Innovation
Vd: Ylva Hambraeus-Björling, 44 (har nyligen sagt upp sig)
Nybildat år 2000.
  Förfogar över 800 miljoner . Investerar i nya telekom- och IT-företag.

Speed Ventures
Vd: Jan Gapinski, 40.
Förvaltar 600 miljoner kronor. Flera investeringar i osäkra e-handelsbolag.
Problembolag:
Abcparents, Letsbuyit, Goyada

Investor
Vd: Marcus Wallenberg, 43.
Sveriges största investmentbolag kontrollerat av familjen Wallenberg.
  Förvaltar 25 miljarder som används för mer riskabla placeringar.

Ledstiernan
Sparkad ordförande: Jan Carlzon, 60.
Ledstiernan nästlade sig in på börsen via Ian Wachtmeisters The Empire.
  Förvaltar över en miljard som placerats i IT-bolag. Problembolag: Boxman

IT Provider
Vd: Johan Hernmarck, 43.
Förvaltar omkring två miljarder som satsats i IT-bolag. Flera av dem går med kraftiga underskott och behöver inom kort stora kapitaltillskott.
Problembolag:
Tradera, Letsbuyit

Emerging Technologies
Grundare: Kjell Spångberg, 46.
Förvaltar omkring 1,5 miljarder kronor i IT-företag. En stor del av bolagen går med mycket kraftiga underskott och kommer att behöva kapitaltillskott för att överleva.
Förluster: Dressmart (konkurs),
Problembolag: Linq system, QXL, Boxman, Oppido, Toga, Netonnet

När e-handelsföretagen går i konkurs försvinner pengar ur dina pensionsfonder.
  Riskkapitalbolagen som satsat i shoppingsajterna ägs till mer än hälften av pensionsfonder och försäkringsbolag.
  
– Det var eufori förra hösten, många hade inte gjort sin hemläxa och kastade ut pengar, säger Erling Gustafsson, vd för 6:e AP-fonden som förlorat 363 miljoner på IT-konkurser i år.
  Sveriges 200 största riskkapitalbolag förfogar över 173 miljarder kronor, enligt Veckans affärer. Summan har mång-
dubblats på några få år.

Bakslagen börjar komma
  
Anledningen är enkel. Riskkapitalbolagen, eller ventureföretagen som man säger i branschen, har gjort exceptionella vinster.
  
Bolagens affärsidé är att satsa på nystartade företag och bygga upp dem, och få en värdestegring på sitt satsade kapital. I fjol var förtjänsterna på vissa nystartade IT-företag flera tusen procent på kort tid.
  Men nu börjar bakslagen komma. Bolagen är till stor del finansierade med pensionspengar men ägs också av privatpersoner.
  Finansinspektionen, som övervakar banker och kreditinstitut är oroad. Inspektionen vill nu ha reda på hur stor del av bankernas utlåning som gått till IT-bolag och på vilka andra sätt bankerna hjälpt nybildade IT-företag.
  – En del av de här bolagen har ju visat väldigt nedåtgående tendenser. Och då är det intressant att få veta vilka som satsat dessa miljarder, säger inspektionens bankchef Ingemar Hägg.
  Den värsta förlusthärden just nu är e-handelsföretagen som säljer varor till konsumenter.
  Sveriges största ventureföretag är statliga 6:e AP-fonden som förvaltar 22 miljarder kronor av svenska folkets pensionspengar.
  Bolaget har i år drabbats av två konkurser som kostat 363 miljoner kronor.
  Det började med att klädsajten Dressmart gick omkull. Då förlorade fonden 33 miljoner kronor.
  För två veckor sedan kraschade programvaruföretaget Netsys – och skattebetalarna fick se 330 miljoner gå upp i rök.
  Erling Gustafsson, vd för 6:e AP-fonden, betonar att fonden trots konkurserna är en extremt god affär för svenska folket.
  – Vi får en lysande avkastning på vårt kapital i år. Vi satsade till exempel åtta miljoner i fiberoptikföretaget Altitun och fick 750 miljoner när vi sålde nyligen.
  Första halvåret gjorde AP-fonden en vinst på 1,8 miljarder på sina satsade 22 miljarder. Portföljen innehåller dock flera bolag som gör stora förluster.
  – Visst kommer flera av våra företag att läggas ned, men förlusterna blir förhoppningsvis inte så stora som i fallet Netsys.
  Experterna anser att riskkapitalbolagen ska chansa med sina satsningar. Deras viktigaste uppgift, förutom att ge ägarna vinst, är att stimulera ny företagsamhet.

”IT-investeringarna skapar enorm kraft”
  
– Alternativet är att inte chansa alls, då kan vi hålla på med stål- och skogsindustri här i Sverige. IT-investeringarna har skapat en enorm kraft och kompetens i samhället.
  Ledarna för venturebolagen kritiseras dock av entreprenörer för att de är fega och springer i flock. För ett år sedan pumpade de in miljarder i e-handelsföretagen. I dag vill ingen öppna plånboken för krisbolagen.
  – Tendensen att dra en bransch över en kam och att sluta satsa är inte bra. Men man har ansvar för både pensionspengarna och gentemot entreprenörerna så det är inte alltid självklart hur man ska göra: minimera förlusterna eller satsa mer, säger Tom Berggren, verkställande ledamot i Svenska riskkapitalföreningen.

maths.nilsson@aftonbladet.se

124 Uppgifterna gäller medlemmar i Svenska riskkapitalföreningen. Enligt Veckans affärer förfogar Sveriges 200 största riskkapitalbolag över mer än dubbelt så mycket pengar, 173 miljarder kronor.
Grafik: PAUL WALLANDER




Konkurserna bland näthandelsföretagen väntas öka kraftigt.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Många drabbas när e-sajterna går omkull
Aktieägarna
Förlorar hela sitt satsade kapital. I de flesta fall är ägarna riskkapitalister och företagens grundare. Riskkapitalbolagen är till stor del finansierade med pensionspengar.
Leverantörerna
Företagen som säljer varor till e-handelsföretagen är de stora förlorarna när de går i konkurs. Varorna säljs så gott som uteslutande på kredit, och när bolagen kommer på obestånd betalar de inte sina fakturor.
Kunderna
De som beställer varor med kontokort riskerar att få betala pengar utan att få varor levererade.
De anställda
Mister en eller flera månadslöner när bolaget gör bankrutt. Deras personaloptioner blir också värdelösa. Men i dagsläget har IT-personalen mycket lätt för att få nya jobb.
Skattebetalarna
Staten förlorar moms- och skattepengar och arbetsgivaravgifter.
Internetkonsulterna
E-handelsföretagen är storkunder hos internetkonsulter som Framfab och Icon Medialab. När de går omkull tappar de kunder.