Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetDebatt
ONSDAG 4 OKTOBER 2000
 
  

Stor lägenhetsbrist råder i Sverige, och framför allt i Stockholm. Nu säljs också allmännyttan ut i allt större omfattning vilket oroar Barbro Engman.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Jag utmanar er, bostadspolitiker!
Hur ska unga människor få tag i en lägenhet i dag med det bostadskaos som råder? Har man inte kontanter eller kontakter ser läget ganska hopplöst ut. Hyresrätter görs om till bostadsrätter och nya lägenheter byggs inte i den takt som skulle behövas.
   Barbro Engman från HRF utmanar här ansvariga politiker att göra något åt saken.

DEN SENASTE tidens bostadsaffärer har väckt starka känslor. Förklaringen till ilskan står dock inte enbart att finna i de inblandades agerande utan framför allt i att bostadssituationen i Stockholm mer och mer liknar vilda västern. I Stockholms innerstad pågår en ekonomisk rensning som saknar motstycke: hyresrätten håller på att utplånas helt. Och det är inte bara allmännyttiga hyresrätter som blir bostadsrätter. Också de privatägda hyresrätterna ombildas i allt snabbare takt. Staden är laglöst land med svarthandel och andrahandsuthyrningar till ockerpriser. Risken är överhängande att andra stora bostadsmarknader går samma väg – signalerna kommer från Umeå, Linköping, Uppsala, Göteborg, Malmö och andra orter.
  I tillväxtregionerna växer ekonomin så det knakar. Det kräver nya bostäder i tiotusental. Men det byggs knappast nånting. Några lediga lägenheter finns inte. De ungdomar som står i tillväxtens bostadskö har ingenstans att bo. Tage Erlander fick betala ett högt politiskt pris när han på 1960-talet i en tv-intervju enbart kunde råda den tidens ungdomar att ställa sig i bostadskö. Idag finns på de flesta håll inte ens en kö att hänvisa ungdomarna till, de ungdomar som snurrar runt mellan andrahands- eller tredjehandslägenheter som de hyr till överpriser. Men förstås – för dem med kontakter och kontanter är situationen annorlunda.
  
I STOCKHOLMS morgontidningar kan vi under rubriker som Hyresmarknaden dagligen avläsa utvecklingen. Vi betalar upp till 30 000/ månad för en lägenhet, utropar de stora börsnoterade företagen med feta rubriker. Snart göre sig privatpersoner inte besvär. Skötsamma unga damer kan knappast förbli skötsamma på den bostadsmarknaden.
  Den katastrofala situationen drabbar inte bara de bostadslösa utan i lika hög grad dem som redan bor. I Malmö lider den socialdemokratiska kommunledningen av broyra och det kommunala bostadsföretaget bygger bara lyxlägenheter. Man har beordrat bostadsföretaget att bygga lägenheter som kostar 25 000 kronor i månaden om kostnaderna ska täckas. Nu blir hyran bara 15 000 kronor eftersom bolagets alla andra hyresgäster täcker mellanskillnaden. Tala om bostadsbidrag!
  I kommuner som tänker bygga anser man det vara okej att bygga dyrt – de som flyttar in får betala och om rekordhyrorna pressar upp hyrorna för de andra är det också okej. Vart tog alla goda uppslag från Byggkostnadsdelegationen vägen? Och Skanskas och Ikeas lågbudgetbyggande Bo Klok?

I Stockholms innerstad bor helt vanliga människor med helt vanliga inkomster. De har tack vare ett starkt besittningsskydd och hyresförhandlingar som skett i god ordning inte tvingats bort från sina hem – ännu. In på arenan kom så det nya moderatledda styret i Stockholms stadshus som snabbt lät meddela att man av ideologiska skäl vill sälja ut allmännyttan. Samtidigt passar man på att förbjuda allmännyttan att bygga nya bostäder och roffar åt sig miljarder från de allmännyttiga bostadsföretagen, pengar som istället kunde användas till att bygga bostäder.
  

  Då ingriper regeringen. Inte nog med att allmännyttan är i fara; hyresrätten är på väg att utplånas när och där den behövs som mest. Riksdagsmajoriteten antar en skyddslagstiftning för minoriteten. Det krävs att 2/3 av hyresgästerna är för om ombildning skall få ske. Här kunde ministrar och andra som i olika grad varit inblandade i affärerna, anlagt ideologiskt motstånd och förhindra att hyresrätten utplånas. Samtidigt fick de chansen att markera sin solidaritet med minoritetsintresset – som ju lagen ville skydda.
  Precis som i vilda västern griper nu guldruschen tag i människorna. Alltfler hyresrätter ombildas till bostadsrätter, de boende kan göra sig stora vinster på den bostadsrea som nu genomförs. Visserligen infinner sig storvinsterna bara om man flyttar. Och anledningen till att lägenheten är värd så mycket pengar är att det inte finns någonstans att flytta. Enda påtagliga föränd-ringen för de som bor kvar är att de får betala mer för samma bostad. Råttfällan slår igen.
  Vid sidan av guldruschen pågår det stora pyramidspelet – bostadsrätter säljs till alltmer absurda priser. Människor tvingas ta lån på allt högre belopp. Pyramidspel är bra för de första spelarna – ju fler som är med och ju högre priserna blir desto mindre är chansen att de som kommer in sent i spelet får tillbaka sina insatser.
  Det är oerhört tufft att vara hyresgäst i storstädernas centrala delar – man har ångest för att det kan bli marknadshyror och då kan man inte bo kvar eller, som i Stockholm, dessutom ångest över att tvingas ta miljonlån för att få bo kvar. Den ekonomiska rensningen i Stockholms innerstad flyttar ut pensionärer och låginkomsttagare. In flyttar företag och IT-miljonärer.
  
VILL VI HA DET SÅ? Är det inte dags för några klara besked från politiska ledare av skiftande kulörer? Vill ni att era innerstäder ska förvandlas från att vara öppna för människor i alla inkomstlägen till att bli rikemansghetton? Om inte – vad är ni beredda att göra för att hejda den utvecklingen?

Vad tänker ni säga till alla bostadslösa unga i nästa val? Att de ska tala med sin bank? Att de ska starta ett dot.com-företag? Att de valt fel föräldrar? Vad tänker ni göra för att få fart på ett bostadsbyggande med rimliga hyror? Är det
inte dags att komma överens över partigränserna nu?
  

  Vad vill ni göra för att komma tillrätta med svarthandeln? Var det egentligen så fel med bostadsanvisningslagen? Några lagliga medel måste det väl ändå finnas? Eller är mera marknad enda lösningen?
  Och så en fråga till m, kd och fp: Tänker ni införa marknadshyror eller inte? Är det inte otrevligt att rida på människors rädsla för marknadshyror och på så sätt skynda på ombildningarna till bostadsrätt? Det finns flera väljare än villaägare.
  Måste man tippa gödsel framför regeringsbyggnader och stadshus, tälta på Hötorget eller spärra gator med lastbilar, måste man bygga barrikader och riva upp gatstenar för att få till stånd en debatt och någorlunda acceptabla lösningar på bostadssituationen i tillväxtorterna?
  Jag utmanar er – partiledare, fastighetsborgarråd och andra bostadspolitiker – på duell. Som spänd publik kommer vi att ha alla landets bostadssökande, alla hyresgäster med dålig nattsömn och alla de som hade oturen att komma in sent i pyramidspelet.
Barbro Engman
Hyresgästernas Riksförbund


VAD TYCKER DU?
Håller innerstäderna på att bli rikemansgetton?


epost: debatt@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-562 528 99
växeln: 08-725 20 00

   

 
  FLER DEBATTARTIKLAR