Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBostad
FREDAG 25 AUGUSTI 2000
 
  

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad


Miljonklipp för ministern

Borde Laila Freivalds ha avstått från att köpa sin hyreslägenhet?
Ja Nej
Se resultat

Tyck till om att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter!
”TVUNGEN ATT KÖPA” – Vi såg vi oss tvungna att köpa vår lägenhet, säger justitieminister Laila Freivalds, som inte ville bli sina grannars hyresgäst.
Foto: LARS HEDELIN

ATTRAKTIV FEMRUMMARE Laila Freivalds har en femrumslägenhet på 126 kvadratmeter i den här fastigheten i Stockholms innerstad. När de allmännyttiga hyreslägenheterna säljs ut till bostadsrätter gör justitieministern ett miljonklipp. Hon köper lägenheten, med ett marknadsvärde på 3,6 miljoner kronor, för 2,2 miljoner. Detta samtidigt som regeringen drivit igenom ny lagstiftning för att hindra utförsäljning av allmännyttiga bostadsföretag.
Foto: PETER KNOPP

15 000 hyreslägenheter blir borätter
Nära 15 000 allmän-
nyttiga lägenheter i Stockholm, en stor majoritet i innerstan, är på väg att omvandlas till bostadsrätter.
Priserna ligger mes-
tadels mellan 11 000 och 15 000 kr/kvm. Första ombildningen i kanonläge på Östermalm låg vid 14 200 kr/kvm. Där är dagens marknadspris runt 32 000 kr/kvm.
Svenska Bostäder
ombildar 5 800 lägenheter i 167 föreningar. Så sent som i går såldes 600 lägenheter för 785 miljoner.
Familjebostäder har godkänt borätt för 4 553 lägenheter i 107 nya föreningar.
Stockholmshem har runt 4 500 intresseanmälningar. 21 nya föreningar med 890 lägenheter har redan köpt.

Freivalds köper sin hyreslägenhet – men försöker hindra alla andra
Justitieminister Laila Freivalds köper sin allmännyttiga hyreslägenhet – fem rum och kök, 126 kvadratmeter – i Stockholms innerstad för runt 2,2 miljoner kronor.
  Hon får då en attraktiv bostadsrätt, som enligt mäklarexpertis är värd minst 3,6 miljoner.
  – Vi såg oss tvungna att köpa trots att vår boendekostnad fördubblas, säger Laila Freivalds.
  
Justitieministerns lägenhet är en av 35 lägenheter, centralt på Kungsholmen, som den 29 september överlåts till en nybildad bostadsrättsförening.
  Säljare är Svenska Bostäder, Sveriges största allmännyttiga bostadsföretag.
  Innerstadslägenheter som blir borätter är klipp för köparna. Många har sålt snabbt, med vinster på hundratusentals kronor.

Försöker hindra utförsäljning
  
Samtidigt som köpet genomförts i justitieministerns hus har regeringen drivit igenom ny lagstiftning för att hindra utförsäljning av allmännyttiga bostadsföretag.
En tillfällig lag (19 juni 1999–30 juni 2001) tvingar kommuner som säljer sina bostadsföretag att betala 50 procent av vinsten till staten – om inte pengarna går till bostadsändamål.
En lag (framarbetad i Freivalds departement) innebär att två tredjedelar av husets hyresgäster måste gå med på en ombildning till bostadsrätt. Tidigare räckte det med hälften av hyresgästerna.
  Laila Freivalds har per e-post sänt Aftonbladet sin korta kommentar ”med anledning av att jag bor i en fastighet där hyresrätter ombildats till bostadsrätter”:
  – Eftersom en stor majoritet av hyresgästerna tyvärr var för en ombildning såg vi oss tvungna att köpa vår lägenhet, trots att det innebär nästan fördubblad boendekostnad. Dessutom känns det inte bra att vara hyresgäst till sina grannar.

Köper för 2,2 miljoner
  
Priset för femrummaren (2 217 000 kronor) beräknar Aftonbladet med hjälp av Svenska Bostäders säljpris för fastigheten: 17 600 kr/kvm.
  Enligt Svenska Bostäder är det föreningen som sedan prissätter de enskilda lägenheterna.
  Hyran för femrummaren, som Laila Freivalds fick via bostadsförmedlingen, har varit cirka 10 000 kronor i månaden.
  Huset, byggt 1991, har hög standard.
  Laila Freivalds uppger att hennes boendekostnad fördubblas. I så fall runt 20 000 kronor i månaden för bostadsrätten, vilket tyder på en rejäl lånekostnad.

Lägenheten är värd 3,6 miljoner
  
Lars Engelbert är chef för mäklarföretaget Bjurfors och ordförande i Mäklarsamfundet. Han för löpande statistik över innerstadens priser:
Lennart Arnstad
Lennart
Arnstad

  – Medelpriset för bostadsrätter på Kungsholmen ligger nu vid 28 800 kr/kvm. Attraktiva lägenheter kan kosta betydligt mer. Håller jag mig till snittpriset blir dagens marknadsvärde för denna lägenhet drygt 3,6 miljoner.

Partikollegan: Ett statsråd har ett moraliskt ansvar
Annika Billström (bilden), socialdemokraternas ledande politiker i Stockholm, är upprörd över partikollegan Laila Freivalds bostadsköp.
  
– Ett statsråd har ett moraliskt ansvar och ska inte delta i en bostadsrea där miljarder överförs till enskilda hyresgäster, säger Annika Billström.
  – Jag får många frågor från vanliga hyresgäster som är emot utförsäljning, men som givetvis ändå är i sin fulla rätt att köpa. På socialdemokratiska politiker måste man ställa större krav. Laila Freivalds är justitieminister och medverkar i lagstiftningen mot utförsäljning. Jag blir sorgsen när just hon köper sin allmännyttiga hyreslägenhet.
  Utförsäljningen av allmännyttan och ombildningen till bostadsrätter är en av de ideologiskt största stridsfrågorna någonsin i Stockholm.
  Den borgerliga majoriteten gick till val på att sälja ut. Oppositionen, med socialdemokraterna i spetsen, kämpar stenhårt för att ha kvar allmännyttan. Starkt stöd har kommit från bland andra bostadsminister Lars-Erik Lövdén.
Lennart Arnstad