Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
 
  

Vinn Flickornas handbok i jakt och fiske
Vill du vinna Melissa Banks ”Flickornas handbok i jakt och fiske?”.
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 28 juli. Märk mejlet med ”Melissa Bank”. Böckerna kommer från Bokus- Utan böcker hade jag inte varit den jag är i dag

”Det är det här man ska nyttja berömmelsen till” säger Oprah som är USA:s bäst betalda kvinnliga underhållare.
Foto: AP


Med sin bokklubb har Oprah Winfrey fått amerikanerna att börja läsa igen. Det är hennes tack till litteraturen.

LOS ANGELES. Hon har aldrig skrivit en bok på egen hand. Ändå skapar Oprah Winfrey den ena bästsäljaren efter den andra. I sin bokklubb. Fortfarande nästan fyra år efter lanseringen är hennes boktips i tv-programmet Oprah Winfrey show oerhört populära. - Ingen trodde på det här när vi körde igång. Jag var själv med och begravde inslaget i slutet av prog-rammet, säger hon. I dag vet hon bättre. Bara Oprah - USA:s egen drottning i pratshowkretsar - kan på egen hand göra en bok till en megahit. Ingen annan har sådan genomslagskraft i litteraturbranschens försäljningssiffror som den svarta programledaren. Det räcker att hon rekommenderar en bok i sitt program så skjuter upplagesiffrorna i höjden.


Jag måste älska boken personligen. Annars funkar det inte
- De första inslagen vi gjorde var bara på fem minuter. Men sedan har det växt. Nu lanserar hon en gång i månaden en titel under rubriken "Oprahs bokklubb". Hon bjuder författaren och några av programmets gäster på middag, för att de ska kunna diskutera boken. Höjdpunkterna från middagen visas i programmet.
   Om Oprah gillar diskussionerna kan författaren få återvända - och fortsätta diskussionen med publiken. - Jag älskar böcker. Jag tycker att böcker öppnar fönster till världen för oss alla , säger hon. Men hennes starka kärlek till litteraturen har samtidigt kostat på. Varje gång bokklubben visas tappar hennes prat-show 1,5 miljoner tittare. Oprah tycker det är värt priset. - Visst, vi tar en smäll. Men jag kan inte tänka mig att jag skulle blivit den person jag blev utan böcker. - Hur skulle jag kunnat veta att det fanns en annan värld utanför min lilla, isolerade känsloövergivna tillvaro? För mig blev böcker synonymt med frihet. När Oprah först drog igång bokklubben den 17 september 1996 var greppet helt nytt. Sedan dess har hon fått flera efterföljare.

FAKTA/ Oprah Winfrey

Namn: Oprah Winfrey. Ålder: 46 Bor: I lägenhet i Chicago Familj: Sambo med Stedman Graham. Bakgrund: Föddes av unga, fattiga föräldrar i Mississippi. Hon uppfostrades av sin mormor innan hon flyttade till Milwaukee för att bo med sin mamma, Vernita Lee. Där blev hon sexuellt utnyttjad av en manlig släkting. Hon hamnade i trubbel och tvingades flytta till sin pappa i Nashville. Han gav henne det hem hon saknat och hon lyckades vända den negativa spiralen. Fyllda 19 fick hon sitt första tv-jobb på en lokalkanal i Nashville. 1978 gjorde hon pratshowdebut i Baltimore med "People are talking". 1984 hade hon rekryterats till Chicago där hon slaktade konkurrensen i morgon-tv. Extraknäck: Oprövad som skådespelerska fick Oprah en roll i Steven Spielbergs "Color purple" 1985. Hon nominerades till en Oscar för sin insats. Hon har sedan medverkat i ytterligare några filmer, bland annat ”Beloved” från 1998. Inkomst: 1999 tjänade hon 1,3 miljarder kronor. Hennes samlade förmögenhet överstiger sex miljarder kronor. Aktuell: Med "Oprah Winfrey Show" - pratshowen som i USA ses av närmare 20 miljoner tittare.
Men ingen har lyckats kopiera den succé hon skapat. Oprah har helt enkelt fått amerikanerna att börja läsa igen. Och det är hon stolt över - trots att hon långt ifrån saknar meriter. - Det är det här man ska nyttja berömmelsen till, säger Oprah som är USA:s bäst betalda kvinnliga underhållare. Oprah väljer inte själv vilka författare som ska uppmärksammas i hennes bokklubb. Det gör i stället hennes medhjälpare Alice McGee. Men när författaren väl är vald går programledaren igenom den. För Oprah har vetorätt. - Personligen måste jag älska boken. Annars fungerar det inte, säger hon. Hittills har hon älskat mer än 50 författare som blivit bästsäljare. Bokförläggarbranschen har inte varit sen att uppskatta henne. I november förra året tilldelades hon National Book Foundations 50-åriga jubileumsguldmedalj för att ha uppmärksammat "läsningens fördelar och glädje". Pulitzer-prisets vinnare Toni Morrison instämmer: - Oprahs bokklubb är inte bara en revolution. Det är en omvälvning.

Magnus Sundholm

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805