Himmelsk adress till salu på internet
STOCKHOLM.
Bakom auktionen står Internetprovokatören Robert Boström, ägare till företaget Control Alt Delete (CAD), som blev först i Sverige med så kallad namnnappning.
CAD har registrerat ett par hundra företag, organisationer och begrepp under Internets toppnivådomän "com". För varje com-adress betalar CAD motsvarande 280 kronor om året till ett amerikanskt företag som administrerar Internetadresser.
Auktionen på gud.com är en stödaktion för tidningen Flashbacks ansvarige utgivare Jan Axelsson. Sommaren 1995 publicerade Flashback namn, adress, telefon och bild på dömda sexbrottslingar. En av dem stämde Axelsson för grovt förtal. I höstas dömde tingsrätten Axelsson till förtal och att betala 50000 kronor i skadestånd till sexbrottslingen.
Tålmodig väntan
- Jan Axelsson har visat civilkurage. Därför stöder jag honom, säger Robert Boström till TT.
I förra veckan bjöd en privatperson 12000 kronor för gud.com. Adresserna regeringen.com och wallenberg.com ska också läggas ut på auktion. Pengarna ska täcka skadeståndet mot Axelsson och hans rättegångskostnader i hovrätten dit målet är överklagat.
CAD har investerat cirka en miljon kronor i domänadresser. Företaget gör inget annat än att bevaka adresserna.
- Jag ser mig som en slags frimärkssamlare. Just nu är kanske samlarvärdet inte så högt, men om ett par år kan adresserna mycket väl auktioneras ut på Bukowskis, hoppas Boström.
"Samlingen" innehåller potentiella dyrgripar som bonniers.com, nordbanken.com, politik.com, posten.com, stenbeck.com och vingresor.com.
En handfull företag har köpt sin com-adress av CAD. Autoliv betalade 48000 kronor för rätten till sitt eget namn.
Viktig dom
Swedish Match i USA är det enda företag som har stämt CAD sedan 1996. För att ge upp swedishmatch.com krävde CAD att Swedish Match skulle skänka en krona till Cancerfonden och återta stämningen.
- Som gammal FNL-are gillar jag att provocera näringslivet, säger Robert Boström.
Men Swedish Match vägrade. Och eftersom CAD inte kom till rättsförhandlingen lär processen sluta med en tredskodom till CAD:s nackdel.
I höst kommer den första namnnappning-domen i Sverige. Porslinsföretaget Gustavsberg har stämt en rörläggarfirma som hann före med att registrera gustavsberg.com. Principfrågan är om företagsnamnet i en com-adress är identiskt med företagets varumärke.
Återstår att se vem som ropar hem gud.com. I Sverige betraktar Boström "etikindustrier" som Svenska kyrkan, Filadelfia och Livets Ord som intressanta kunder:
- Vem vill inte göra Gud till ett varumärke i cyperspace!?
Fotnot: Begreppet namnnappning kommer från engelskans name napping.
Lars Pedersen/TT
Publicerad: 1999-01-11