Ted Nätterqvist favoritövning: förvänd sluta
Foto: www.birger.just.nu
Öppna och sluta på volt

Evas ridtips

   Att rida öppna och sluta på volt är gymnastik för hästen. Den blir mjuk och smidig i sidorna och tränar upp varje ben då hästen inte kan ”smita undan” utan måste arbeta med varje ben var för sig. Denna övning stärker hästen och tränar också upp koordinationen.
  Vad är öppna och sluta? Jo det är sidvärtsrörelser och om hästen tar framdelen innanför kallas det öppna och om den tar bakdelen innanför kallas det sluta.
   Sluta är svårare för hästen än öppna för du måste kontrollera rytmen, ha kontroll över hela överlinjen från nacken, halsen, ryggen till korset. Det är en bra övning att engagera bakbenen och det är bra för frambenen för att bogarna är mer fria. Att rida sluta på en volt är förberedande för att kunna rida galoppiruetter.
   När man rider öppna och sluta ska hästen alltid vara ställd inåt. Ha innerskänkeln vid sadelgjorden och ytterskänkeln lite längre bak. Du ska kunna se hästens ögonvrå på insidan. Behåll ställningen hela tiden.
   Ett vanligt ryttarfel i öppna är att ryttaren drar tillbaka innerskänkeln och flyttar hästen i sidled med den. Då blir det inte en öppna utan en skänkelvikning. Hästen ska hela tiden vara formad kring den inre skänkeln! (En innerskänkel är alltid den skänkel kring vilken hästen är ställd och böjd oavsett var hästen befinner sig på ridbanan. Har alltså ingenting med mitten av ridbanan att göra.)
   Dina händer ska ha en mjuk kontakt med hästens mun och ställa hästen inåt. Annars ska de vara helt stilla och tänk steget vidare att du sedan ska kunna rida på kandar. Så en massa fladdrande händer och ledande tygeltag är aja baja. Nu ska jag berätta en liten ”hemlis”, och det är att man kan fuska lite ibland och tränga med yttertygeln om det behövs för att förtydliga för hästen att den ska gå i öppna. Samma princip som westernryttarna gör när de lägger tygeln mot hästens hals för att få den att vända.
   Med skänklarna i samma läge och händerna stilla oavsett vad som händer. Hur ska jag då vända hästen utåt och inåt ? undrar du kanske då: Jo, med din egen kropp!
   När du rider öppna så vrider du dig i sadeln inåt, så flyttar hästen sig efter din kropp. När du ska rida sluta så (ursäkta) visar du din bakdel inåt så gör hästen likadant. Växla bara med att vrida din egen kropp.
   När du lär dig detta första gångerna är det lättast att göra det i skritt på fyrkantsspåret. Men när du kommit på tekniken kan du göra det i alla gångarter och på raka eller böjda spår som du vill.
   På tävling är det väldigt viktigt i öppna att man tvärar så att hästen går på tre spår. Vid träning kan man själv anpassa graden. Ju mer man tvärar, framförallt i sluta, desto svårare blir det för hästen. Anpassa tvärningen efter hästens utbildningsståndpunkt och det viktiga är att den bibehåller balans och takt.
   I Sverige rider man oftast öppna och sluta på raka spår. I volten har du mer kontakt med framdelen, en elastisk men permanent kontakt. Men det är väldigt viktigt att kunna rida övningen rakt fram på diagonalen efter du har gjort det på en volt.
   Jag brukar börja med att rida i skritt på en stor volt med hästen ställd och böjd efter voltspåret. Så rider jag lite öppna en bit, byter och rider lite sluta och så växlar jag mellan dessa en stund. Har du en häst som inte är så van vid dessa övningar kan du rida öppna några steg och sedan följa voltspåret och sedan rida några steg i sluta och så följa voltspåret.
   Så minskar jag volten, fortfarande växlande mellan öppna och sluta. När jag kommer in till mitten rider jag sista stegen i sluta vilket då blir detsamma som en piruett. Där ställer jag om hästen och ökar volten i förvänd öppna och växlar sedan mellan förvänd öppna och förvänd sluta innan jag byter varv och gör om samma sak. Just förvänd sluta är min hopptränare Ted Nätterqvist favoritövning. Han brukar ge långa pläderingar om hur hästen då gymnastiserar sitt inre bakben.
   Efter det låter jag hästen få sträcka ut halsen i fri skritt innan jag tar tyglarna och gör om alltihopa i trav. Så låter jag hästen få länga lite på sig innan det är dags för övningen i galopp.
   Att rida i öppna och sluta i galopp är mycket mer krävande för hästen än att göra det i skritt och trav. Kräv därför inte att din häst ska kunna utföra detta några längre sträckor i början utan träna upp det successivt. Med målmedveten träning kommer du så småningom in till mitten och se – det blev en liten piruett!