Arabiskt Fullblod: Bahrain
Bahrain ligger i Persiskaviken cirka 15 mil från Arabiens östkust. Det består av en grupp öar på tillsammans runt 230 kvadratmil. Visserligen är där ökennatur, men till skillnad mot resten av Arabien finns där många källor med trädgårdar runt. Bahrain har regerats av Alkhalifafamiljen sedan 1782. Alkhalifafamiljen tillhörde Anazehfolkstammarna från Nejd, och de hade enligt major Upton på 1800-talet, de bästa hästarna.
  År 1716 gav Bani Utbahklanen av Anazeh, bestående av de tre familjerna Kahifa (senare Bahirain), Sabbah (senare Kuwait) och Jalahma, upp sitt nomadliv och slog sig ned tillsammans med sina hästar i nuvarande staden Kuwait. År 1782 erövrade Ahmed Alkhalifa Bahrain från perserna, och sedan dess har familjen regerat där. Den regerande familjen har alltid fortsatt med sin fullblodsarabavel.
  Till skillnad mot resten av Arabien blomstrade ön långt innan oljeindustrin tack vare sin urgamla pärlindustri sin strategiska position, och sina friska vattenkällor.
  Judith Forbis berättar om araberna i Bahrain i sin bok "Authentic Arabian Bloodstock":
  "...majoriteten av arabhästar i världen idag spåras i något mått till de ojämförliga hästarna av Abbas Pasha I, vicekonung av Egypten från l848-1854, vilkens samling av araber har blivit historiskt jämförd med det av Kung Salomo. Nyligen upptäckt och översatt av original Abbas Pasha manuskript skrivet med bläck år 1848 upplyser den en gång skuggans historia omkring flertalet stammar av arabiska hästar och avslöjas att stort antal av de ovärderliga stona och hingstarna Abbas Pasha erhöll från Al Khalifas av Bahrain.
  Kommande in till svängningen av det nittonde århundradet finner vi att den noterade Bint el Bahrain sto uppfödd av Rais Issa Bin Khalifa, skänkt av honom till Khedive Abbas Pasha Hilmi II år 1888, och senare köpt av Lady Blunt, blev inflytelserik i Egypten och följande i Amerika genom Durra-familjen (BINT BINT DURRA, importerad av Babson på 30-talet) och på 60-talet genom BINT MAISA EL SAGHIRA (importerad av Gleannloch och U.S. Top Ten i halter och föreställning), den nyligen importerade ANSATA BINT ELWYA och hennes son efter IBN HAFIZA, ANSATA AL KHALIFA, och genom söner och döttrar av Egyptian Agricultural Organization's hingst GASSIR, far till ZAGHLOUL, BINT SHAHBAA I och LEBLEBA, och EL SAREEI, ...., NAHLAH, och U.S. Top Ten hingsten SABAA EL ZAHRAA, bland andra.
  År 1931 den ryktbara Kuhaylan Afashingsten åkte till Gumniska stuteriet av prins Roman Sanguszco i Polen och hade ett djupt inflytande på polskt avelsprogram. ...Ett annat berömt stuteri, Barton Lodge stuteri i England, har som sitt grundsto NUHRA, ett Wadnasto från Bahrain."
  Den regerande Alkhalifafamiljen har, som nyss nämnts, bevarat hästuppfödningstraditionen från Anazeh och fortsatt sin avel enligt de gamla beduintraditionerna. Det kungliga stuteriet har idag ungefär 300 av de bästa gamla familjestammarna. Hingsten väljs ut från endast sex av stammarna, nämligen: Jellabi, Krushan, Dahman, Shawaf, Wathmam, och Mlolshan. Krushstammen är den mest sällsynta i världen. De hingstar som väljs ut för avel måste dessutom ha maskulint utseende, ha kilformat huvud, stora ögon, bred panna, lång och kraftfull hals, bred bröstkorg, kort rygg, långa underarmar, stora fötter, samt tunt skinn.
  Araberna i Bahrain är oftast kopparbruna med svarta detaljer, näst vanligast är flugskimmel, och sist förekommer några få fuxar.
Eva Eternell Hagen