Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
FREDAG 9 MARS 2001
 
  

Livet på isen – här tar det slut

Efter fyra år med Frölunda lämnar Tommy Boustedt Göteborg.
Foto: MICKE SÖRENSEN
Boustedt: Det känns vemodigt efter alla år
KARLSTAD Han har varit elithockeytränare sen 1983, men i går tog det slut.
  Tommy Boustedts sista match slutade med förlust 1–4 mot Färjestad.
  – Det är klart att det känns lite vemodigt efter alla dessa år i branschen, men jag brinner för mitt nya arbete att utveckla svensk hockey, säger han.
  
Tommy Boustedt hade kunnat få en roligare sorti på sin karriär som tränare och
coach.
  I matchen mot Färjestad i går tvingades han stundtals se sitt lag bli utklassat.
  Avgörandet skedde när finländaren Teemu Sillanpää snackade till sig ett matchstraff och när hans landsman Juha Ikonen överöste Jörgen Jönsson med knytnävsslag. Också det med matchstraff som följd.

Boustedt – en rubrikernas man
  
– Ja, det var inte särskilt smart. Jag har sagt vad jag tycker till dom, det får räcka, säger Boustedt.
  Han har ofta varit rubrikernas man, och agerandet i båset har ibland ifrågasatts.
  Den 14 januari i fjol anklagade Mathias Tjärnqvist i Djurgården Boustedt för att ha kallat honom ”jävla fitta” när Tjärnqvist låg på isen efter en tackling.
  Boustedt har också ryktet om sig att vara extremt stark och sägs utklassa de flesta elitseriespelare i bänkpress. Ett annat hett diskuterat ämne är hans frisyr.
   Men Boustedt har oftast hyllats för sin smarta tränarstil och sitt raka och ärliga sätt.
  Tränarkarriären har inneburit flera klubbyten. Hammarby, Djurgården, Linköping och Västra Frölunda.
  – Jag har levt med hockeyn sen tidigt 60-tal, det är klart att det kommer bli annorlunda när man lämnar hetluften, säger han.
  Tommy Boustedt nya jobb blir på hockeyförbundet.
  Där ska han ansvara för utvecklingen av svensk hockey och det är något som Boustedt brinner för.
  – Jag anser att vi måste ta bort såväl den etniska som den ekonomiska segregationen inom den svenska hockey. Klubbarna, staten och vi ledare måste ta vårt ansvar, säger Boustedt.
  Han menar att svensk hockeys utveckling kommer att stanna av om inte fler börjar spela.
  – Och ska vi få fler spelare måste vi stoppa de höga kostnaderna och dessutom se till att fler invandrarkillar får chansen. De har ofta en bättre mental inställning till idrottandet och behövs som motpol till alla bortskämda villaungar som har allt serverat, säger Boustedt.
  Det är svårt att se att han just gjort sin sista match i Frölunda, att laget åkt ur slutspelet och att han faktiskt lämnar arenan som en förlorare.

Blir kvar i hetlufter
  
Tommy Boustedt har ett stort socialt patos och ser att han har ett uppdrag att utföra. Kanske en viktigare uppgift än att försöka föra elitklubbar till SM–medaljer?
  – Om man satsar pengar på att bygga hockeyrinkar i tätbebyggda områden och på så sätt lockar in några ungdomar i hockeyn och en av dom klarar sig från att bli kriminell är hela rinken betald. Det måste fler tänka på, säger han.
  Och räkna med att Boustedt kommer att vara kvar i hetluften trots att han lämnar elitserien som en förlorare i går.
  Nu inleder han sin andra karriär.

Flyttar till Stockholm
Namn: Tommy Boustedt. Ålder: 41. Bor: Kullavik, men snart i Trångsund i södra Stockholm. Familj: Hustru Britta, barnen Johan, Joakim och Jeanette.
Meriter som spelare:
Boustedts tränarkarriär: 1979–1983: 19 år gammal tar han över Hammarbys juniorer. Han är lyckosam och har Leif Boork som mentor.
1983–1986: Flyttas upp till Hammarbys A-lag. 1986–1987: Värvas från lillebror Hammarby till storebror Djurgården. Får ta hand om juniorerna, och skolar många av dagens stjärnor i Djurgården.
1987–1988: Får ett mellanår i Nacka. 1988–1990: Elitseriedebutant. Vinner två raka SM-guld med Djurgården. Boustedt hyllas av media och spås en lysande tränarframtid.
1990–1992: Varvar ned och tar hand om divsion 1-gänget Vita Hästen, som tar sig till kvalserien. De långa pendlingarna till Norrköping tar dock ut sin rätt och han slutar i Vita Hästen.
1993–1996: Tillbaka i Djurgården, den här gången som huvudtränare. Han lanseras som ny förbundskapten av förbundsbasen Rickard Fagerlund, men förslaget spricker slutligen.
1996–1997: Linköping. Staden kräver elitserien, men det räcker inte.
1997-2001: Västra Frölunda blir ny arbetsgivare. Västsverige vill se guld, men laget kommer aldrig dit och i går kväll åkte laget återigen ut i en SM-kvartsfinal.