1972. Protester mot kriget i Vietnam. |
Morden på Kennedys och Martin Luther King överskuggade allt |
FÖR KOMMUNISMEN gavs arbetsro. Den kunde i slagskuggan av nyhetsbombardemanget från Amerika växa sig starkare. Med den tolerans för det totalitära som under sextiotalet rådde i tongivande kretsar, var Gulag och folkmord irrelevanta.
Den gryende konflikten mellan Kina och Sovjet sågs som stimulerande. Det var bekvämt att kommunismen fanns i olika alternativ - med Kina som sa att det stora språnget var fröet till den kommunistiska idealstaten och med Sovjet som pläderade en mera avancerad industristat.
Med kulturrevolutionen, som bröt ut i Kina i september 1965 och rödgardisternas proklamation, att vi ska slutgiltigt besegra USA och Västeuropa, vann maoismen många västeuropeiska ungdomars hjärtan.
Det fanns, inte minst i Sverige, en apologetisk inställning till kommunistregimers tilltag. Därför kunde i augusti 1961 utan att ett ramaskri hördes Östtyskland bygga Muren genom Berlin.
Det tillfogade inte Warszawapaktens länder varaktiga skador att de i augusti 1968 med stridsvagnar rullade in i Tjeckoslovakien och slog ihjäl den socialism med mänskligt ansikte som, anförd av Alexander Dubcek, fått tona fram under den så kallade Pragvåren.
De slogans som skanderades skildrar tidsandan.
I Prag ropade studenterna: Vakna Lenin! Bresjnev har blivit galen!
På Stockholms gator lät det: Tage och Geijer, Lyndons lakejer.