A prairie home companion

Amerikansk komedi i regi av Robert Altman, med bl a Garrison Keillor, Meryl Streep, Lily Tomlin, Lindsay Lohan, Woody Harrelson och John C Reilly.


En film som hyllar radio. Som hyllar det förflutna, utan att bli besvärande nostalgisk. Men här finns också gammaldags grepp, med en privatdetektiv (Kevin Kline) som tagen från 1940-talet och en Mystisk Kvinna (Virginia Madsen) med ett hotfullt uppdrag.
  Just de där figurerna ger en ansträngd ton åt Robert Altmans charmiga bagatell. Ramhandlingen är att det är sista kvällen för en radioshow som sänts i 30 år för nu ska teatern rivas. De samlas och uppträder som de alltid gjort. Programledaren Garrison Keillor är full av skrönor och musik, Meryl Streep och Lily Tomlin är fantastiska som sjungande countrysystrar som hjälpligt lyckats försörja sig genom livet och Lindsay Lohan är Streeps unga arga dotter som dikter om självmord.
  Woody Harrelson och John C Reilly är andra färgstarka sångare med småfräck repertoar. Mer fniss än något att bli upprörd av.
  Hypnotiskt fängslande som ett bra nattradioprogram.
Jens Peterson
2006-09-08