Hotell Rwanda

Brittiskt/Sydafrikanskt drama i regi av Terry George med bland andra Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix och Nick Nolte.


Trots att det känns som om man körts ett par varv i centrifugen när eftertexten rullar upp är detta en riktig måste-se-film. ”Hotell Rwanda” är omskakande och dram o lär inte lämna ens den mest kallhamrade cineast oberörd.
  Filmen bygger på den sanna historien om hotelldirektören Paul Rusesabagina som räddar 1000-tals tutsiers liv undan hutu-milisen under det blodiga inbördeskriget som startade i Rwanda 1994. På bara tre månader mördades över en miljon människor medan FN och västvärlden valde att blunda.
  Det är en otäck skildring av det upptrappade våldet och av hur ingen förstår allvaret innan det är för sent. Extra starkt blir det eftersom det inte går att rycka på axlarna och tänka att det bara är på film.
  Med risk för att låta lite skolfrökenaktig: Det här är ett riktigt jäkla måste för att få upp ögonen för ett av de värsta folkmorden i vår nutidshistoria! Sällan har en film känts så viktig.
  Fast den är inte bara viktig, det är en brutalt stark filmupplevelse också. Dramatiken är knivskarp och skådespeleriet briljant. Roligt att se Don Cheadle i en riktigt ordentlig huvudroll som hjälten Paul Rusesabagina. Han imponerar då han låter sin karaktär växa från halvsnobbig direktör till en man som är beredd att offra livet för att rädda andra.
  ”Hotell Rwanda” är ingen film man tuggar i sig tillsammans med popcornen en stökig fredagskväll. Kanske smälter man den bäst en stilla söndagseftermiddag.
Karin Lindstedt
2005-03-18