Monster

Amerikanskt drama i regi av Patty Jenkins, med bl a Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern och Lee Tergesen.


Bygger på den sanna historien om Aileen Wuornos, en kvinna som våldtogs som barn, som blev gravid och sålde sin kropp innan hon blev 15 år. Hon flyttade till värmen i Florida och försörjde sig som prostituerad utmed motorvägarna.
  I slutet av 1980-talet mördade hon sju män, greps, dömdes till döden och avrättades 2002.
  Vi möter henne när hon stapplar in på en bar och blir bekant med 18-åriga lesbiska Selby (Christina Ricci). Efter en inledande konfrontation blir de vänner, sedan älskare. De flyttar ihop på motell, sedan den unga Selby brutit med släkten hon bor hos.
  Aileen Wuornos fortsätter prostituera sig för att försörja dem. En av hennes kunder kör iväg till ett ödsligt område och misshandlar henne svårt. När hon försvarar sig för att rädda livet dör mannen. Det är inledningen på en serie mord. Den unga Selby verkar inte ha en aning om hur de får pengar, eller ständigt nya bilar.
  ”Monster” skildrar trovärdigt en mycket trasig människa, och hennes bakgrund. Charlize Theron övertygar i huvudrollen, och har man sett henne i filmer som ”Ciderhusreglerna” eller ”The Italian job” är det svårt att se att det är samma människa. Det är inte bara ett utseende eller kroppsspråk, det är allt som formar en utstrålning. Hon är väl värd den Oscar hon fick för rollen.
  En gripande historia om en amerikansk verklighet. Ett porträtt av en kvinna som utsattes för förfärliga saker och som gjorde förfärliga saker. Filmens titel känns som en fråga: Vilka är monster och hur blev de monster?
Jens Peterson
2004-04-23