Tala med henne

Spanskt drama i regi av Pedro Almodóvar, med bl a Javier Camara, Leonor Watling, Dario Grandinetti, Rosario Flores och Geraldine Chaplin.


En sak är säker med Pedro Almodóvars filmer: man glömmer dem inte.
  Här ligger en av huvudpersonerna i koma. Hon tas om hand av väldigt trevlig personal, ett par kvinnor och så en manlig sjuksköterska som är gränslöst villig att ställa upp. Det är han som står för filmens titel: vårdaren pratar med kvinnan i koma, fast alla säger att det är meningslöst.
  Han heter Benigno och är en hygglig typ. Efter ett tag förstår vi att hans passion har andra sidor också.
  I en annan historia finns känslosamme journalisten Marco som träffar kvinnliga tjurfäktaren Lidia. Han hjälper henne undan en orm, och deras förhållande växer. De två männen blir bekanta.
  Kärlek och svartsjuka, om älskandes behov av att kontrollera. ”Tala med henne” skildrar människor som går över gränser, och tvingar den som tittar att fundera över gott och ont.
  Den är bitvis rolig också. I en scen går Benigno på bio och ser en konstig stumfilm där en man krymper och krymper tills han blir så liten att han går in i en kvinnas vagina.
  Almodóvar är inte rädd för symbolik med stora gester. Kvinnor som ligger i koma, män som blir så små så små. Vårdaren Benigno blir snurrig, och inte bara han.
  ”Tala med henne” är en film som får åskådarna att växla mellan nervösa fniss och tårar.
  Den väcker känslor, och det är inte det enklaste.
Jens Peterson
2002-09-27