Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 17 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 15:47

Kamprad avslöjar allt i ny bok
STOCKHOLM. Ungdomssynderna som nazist, framgångar och fiaskon i affärslivet, familjen och arvtagarna, spritproblem och kärlekssorger.
   Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, berättar öppenhjärtigt om sitt liv i publicisten Bertil Torekulls bok Historien om Ikea - Ingvar Kamprad berättar.
   Torekulls bok presenterades stilenligt på Ikea i Kungens Kurva utanför Stockholm. Det här är den tredje boken på mindre än ett år om Ikeas grundare, men den enda med Kamprads medverkan.
   Torekull har under ett år haft många och långa samtal med Kamprad, hans medarbetare och familj och har också haft tillgång till Ikeas arkiv och handlingar.
  
Ikea för evigt
   Ingvar Kamprads mål är att Ikea skall leva för evigt. För att undvika framtida arvstvister har Ikeakoncernen fått en sinnrik och komplicerad ägarkonstruktion. Motståndet mot en börsintroduktion av Ikea är kompakt.
   - Hur fasen tror ni man skulle våga ta miljardbeslut om vi skulle varit tvungna att komma till börsen och redovisa bättre vinst vartenda kvartal.
   När Ikea satsar mångmiljardbelopp på nya etableringar, som nyligen i Ryssland, är det satsningar på sikt och man är beredda att vänta flera år på vinsterna. Att Ryssland tvingats devalvera sina valuta minskar inte Kamprads förtröstan om framtida vinster även där.
   - I Ryssland behöver man många miljoner små lägenheter och att kunna bo på liten yta är en Ikea-specialitet.
  
Ungdomssynderna
   Om Kamprads nazist- och fascistförflutna finns två kapitel i boken. Ingvar Kamprad själv säger att han har gjort enorma ansträngningar att minnas allt och ansatts hårt av Torekull för att en gång för alla reda ut vad som är sant och inte när det gäller den tidens engagemang.
   - Nu har jag talat om allt jag kan. Kan man någonsin få förlåtelse för en sådan dumhet, undrar han.
   Men hans sätt att sköta affären när bomben om hans förflutna briserade i Expressen beskrivs som närmast genialt, från det handskrivna brev till Ikeapersonalen där han klädde sig i säck och aska till den totala öppenheten om alla dokument som kunde grävas fram om hans samröre med nazister.
  
Alkoholen
   I boken beskrivs också detaljerat Ingvar Kamprads förhållande till alkoholen.
   - Under en tid i mitt liv, speciellt när vi byggde upp verksamheten i Polen, föll jag som många andra. Även till lunchen skulle man dricka, skåla för våra företags välgång, skåla för Sverige, skåla för Polen och så vidare. Och till allt elände så började det smaka gott.
   - Till slut gick jag till min husläkare och sa till honom: Hans, du får inte säga att jag skall sluta supa för det vill jag inte. Det är ju jäkla gott. Men jag måste behärska mig. Då sade han ta tre veckor tre gånger om året då du inte dricker någonting. Det var rätt beslut för mig.
   - Sedan dess blivit fyra-fem vita veckor tre gånger om året. Nu är jag inne i en period då jag bestämt mig för att klara tio veckor. Deadline är det 7 september klockan 19. Och jag funderar redan på vad jag skall ta för någonting. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan