Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 13 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 15:21

Fp: skolan en murbräcka mot segregationen
STOCKHOLM (TT). Förskola åt alla, sommaröppna skolor och högre löner åt lärare som jobbar i utsatta områden.
   Så vill folkpartiet göra skolan till en ”murbräcka mot segregation”.
   - En bra skola är mycket väsentlig för att nästa generation invandrare ska klara sig, säger Bijan Fahimi. Vid en pressträff på torsdagen presenterade han och riksdagsledamoten Karin Pilsäter en rapport om hur skolan kan bekämpa den ökande segregationen.
   Bijan Fahimi kom som politisk flykting från Iran till Sverige 1987 och har genom sin nu 16-åriga dotter sett hur skolsystemet kan hjälpa, eller stjälpa invandrare. Framför allt har han sett vad skolans brister kan betyda, även om han själv som välutbildad kunnat ge dottern det stöd som saknades i skolan.
   Folkpartiet vill bland annat erbjuda alla barn förskola. Genom dagens regler och höga avgifter utestängs barn från dagis. Barn till invandrare utan jobb till exempel, som ”missar flera år av pedagogisk träning och hamnar efter i skolan”.
  
”Magnetskolor”
   Folkpartiet vill öka friheten för skolorna ännu mer så att de kan profilera sig fritt och bli ”magnetskolor”. Detta, i kombination med en skolpeng som följer eleven, ökar trycket på skolorna att bli bättre. För lärare som väljer att arbeta i områden med problem ska lönerna vara högre. I skolor där det inte finns svenska barn ska språkundervisningen vara intensivare, och i utsatta områden ska skolan ha öppet för extra undervisning under loven.
   Någon finansiering av förslagen redovisas inte. Men enligt Karin Pilsäter är inte kostnaderna så stora.
   - Kommunerna måste inom sig fördela resurserna så att de skolor som behöver mer får mer, säger hon.
   Ett tidigare förslag från folkpartiet innebär att statens bidrag till kommunerna ska ta hänsyn till sociala faktorer så att hårt drabbade kommuner kan få mer pengar. Det skulle också underlätta för kommuner med problemområden att satsa mer på skolan, anser Pilsäter.
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan