Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 4 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 08:26

Kommunbolagschef och politiker åtalas för fiffel
LINKÖPING. På fredagen väcktes åtal i ytterligare ett mål där kommunala chefer och politiker misstänks för att ha rest och roat sig för skattebetalarnas pengar.
   Det är härvan kring kommunala bolaget Västanstång i Linköping som nu skall prövas av domstol.
   Den förre vd:n för de kommunala bolagen Västanstång och Dukaten, Åke Abrahamsson, finns med i alla 14 åtalspunkterna.
   - Det handlar om misstanke om trolöshet mot huvudman. Jag anser också att han i fem fall har gjort sig skyldig till bestickning av kommunalt anställd personal, säger kammaråklagare Ulf Barck-Holst till Östgöta Correspondenten.
   Dessutom åtalas Västanstångs förre styrelseordförande Lennart Ohlson (s) och styrelseledamoten Börje Gillding (fp) för de omtalade resorna till Polen och Skottland.
   - Båda misstänks för trolöshet mot huvudman. Jag har bedömt att det är rena nöjesresor som inte skall belasta det kommunala bolagets verksamhet, säger Ulf Barck-Holst.
   Han är även åklagare i Motalaskandalen, vilket har gjort att åtalet i fallet Västanstång dragit ut på tiden. Fifflet i bolaget kom i dagen redan 1995.
   Den omfattande förundersökningen vittnar om många resor där jakt och fiske varit ett återkommande inslag.
   Här finns också flera pikanta detaljer, som när Åke Abrahamsson av misstag sköt en kronhjort under en resa 1995. Det kostade 22 000 kronor i troféavgift - som Västanstång fick stå för.
   Bolaget fick också betala 2 600 kronor för ett träningspass som Åke Abrahamssons fågelhund genomgick 1993.
   Polenresan i november 1994 var officiellt för att besöka ett stålverk. Men något besök blev det inte. I stället blev det jakt för Abrahamsson, Gillding och Ohlson. Kostnad för Västanstång: 49 606 kronor.
   Samma tre personer åkte till Skottland i mars 1995 för att jaga och fiska. Kostnad: 31 604 kronor.
   Ulf Barck-Holst kommer i höst att vara upptagen med hovrättsförhandlingar i Motalaskandalen och hoppas att målet mot de tre i Linköping inte skall komma upp före december. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan