Söndag 10 maj 1998
  Nyheterna glömmer miljarder människor

Tillbaka i Europa, efter några veckor i Indien, är det tydligare för mig än någonsin hur manipulerade massmedia är i västvärlden, i synnerhet i Sverige.
  En av vår tids stora och farliga myter är att vi och det vi kallar ”hela världen” lever i något slags informationssamhälle, att vi är inkopplade på det globala nätet, att vi med några sekunders lätt smatter på knapparna på datorn vips kan informera oss om allt som händer i världen. Vi har hur många tv-kanaler som helst och nya kommer hela tiden, som sänder nyheter dygnet runt. Hela världen ligger framför oss. Världen har kommit så nära. Heter det.
Allt detta är lögn och myt. Jag tror att svenska folket är sämre informerat om vad som händer i världen i dag än vad det var för till exempel 25 år sedan. Om man med ”världen” menar just det, den överväldigande majoriteten av jordens befolkning och inte det som vi oftast benämner världen, men som egentligen bara inkluderar Europa, Israel, USA, Japan och Australien.
  Huvuddelen av jordens befolkning, den stora massan av mänskligheten på jorden, lever inte i dessa länder utan i Asien, Afrika och Sydamerika. De surfar inte på nätet, de har inte ens en parabol.
  
För ungefär tjugo år sedan eller mer, innan myten om informationssamhället hade bedövat oss alla, hade svenska massmedia egna korrespondenter ute i världen. Varje större händelse i till exempel Indien, ett parlamentsval eller en hungerkatastrof, bevakades av ibland upp till tjugo svenska journalister. Därom kan jag ge besked, ty jag var själv med. Det var inte bara de största dagstidningarna, radio och tv som var där, även svenska landsortstidningar skickade ut folk liksom diverse specialmagasin plus veckotidningar som Se och Vecko-Journalen plus några större fackliga tidskrifter. Periodvis fanns svenska journalister permanent stationerade i Indien, de bodde i Delhi. På den tiden hade Indien cirka 600 miljoner invånare. I dag bor det nära en miljard människor i detta väldiga rike – ingen av dem är svensk journalist.
  
Det bor långt över en miljard fler människor i hela Asien nu än vad det gjorde för tjugo år sedan, men antalet svenska fasta korrespondenter där är hälften av vad vi hade då, i dag sällan fler än tre. Samma sak gäller i Afrika, Central- och Sydamerika. Världens befolkning har nästan fördubblats, problemen likaså, men seriös rapportering i svenska media om denna majoritet av jordens befolkning minskar.
  Globaliseringsfällan har smällt igen i skallen på oss alla med en smäll. Ju längre tiden går, desto hårdare sitter vi fast i denna myt, vi ser bilder och hör ljud från dramatiska händelser i ”hela världen”, men vet vi mer för det?
Huvudflödet av alla nyheter som strömmar ut ur alla våra apparater är levererade av amerikanska nyhetsmedia. Det är inget fel i det. Journalisterna arbetar professionellt, ytterst få sitter och ljuger medvetet.
  Men de ser naturligtvis på världen genom sina amerikanska ögon. Allt som sker speglas direkt eller indirekt mot amerikanska intressen, politiska, ekonomiska och militära. Det är dessa journalisters plikt och skyldighet. Finns det ingen sådan amerikansk beröring är det inte troligt att händelsen rapporteras överhuvudtaget. Den har då aldrig inträffat. En svensk journalist, utsänd till en händelse på andra sidan jorden, har andra prioriteringar än en amerikansk, fransk eller rysk. Hans publik har andra erfarenheter och intressen än den amerikanska eller den kinesiska. Svenskens rapportering blir därför annorlunda än till exempel en indiers. Det är så självklart att det är pinsamt att behöva säga det.
  
Det var den ekonomiska krisen som tvingade hem huvuddelen av de svenska fasta utrikeskorrespondenterna. Under tiden har informationsmyten bitit sig så fast att det finns en stor risk för att företagen tror att utsända svenska medarbetare inte behövs längre, ”vi får ju newsen i alla fall”. Det är en farlig inställning.
Sanningen om tillståndet i världen manipuleras inför våra ögon, vi bedövas med ”nyheter” men får ändå veta mindre än förr.
Dags att återupprätta den svenska utrikeskorrespondenten!


Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: