Söndag 19 april 1998
  Jycken på plats i Bosnien
SÄKER NOS Aftonbladets läsares egen Jycken sätter nosen i marken på övningsfältet strax utanför Sarajevo. I tolv veckor ska hon tränas innan det är dags för det slutliga minsökarprovet. ”Jag tror inte att det blir något problem”, säger hennes tränare Paul Näsström.
Foto: ÅKE ERICSON

– tack vare alla bidrag från Aftonbladets läsare

SARAJEVO. Hon sätter genast nosen i marken och sniffar runt det sönderbombade huset.
  Minhunden Jycken är framme i Bosnien.
  Och det tack vare Aftonbladets läsare.

  På Zuc-bergets sluttning, ett par hundra meter bort, hade serberna sin frontlinje. Tvärs över dalgången, på den andra bergskammen, låg den bosniska armén, muslimerna.
  Under två år, mellan 1992 och 1994, gick krigets konfrontationslinje just här. Bara i den här lilla dalgången går det att räkna till tretton utbombade hus.
  Men nu är det fred och den gamla krigsskådeplatsen har gjorts om till träningsbana för minhundar.
  Biståndsorganisationen Norsk folkehjelp har lagt ut massor med nergrävda oapterade minor.

”Nu kan vi röja mycket snabbare”
  – Vi är så glada för Aftonbladets insats, säger Oddbjörn Flem, chef för Norsk folkehjelps minröjningssektion.
  – Hundarna gör att vi nu kan röja bort minorna betydligt snabbare.
  Hittills har Norsk folkehjelp inte haft tillgång till godkända minhundar. Men tillsammans med Aftonbladets labrador Jycken kom också tre andra hundar till Sarajevo i veckan, alla utbildade på Hundskolan i Sollefteå. En av dem är fredspristagaren Jody Williams schäfer Golda.
  De svenska hundförarna Paul Näsström och Hans-Erik Nilsson ska nu under tolv veckor träna hundarna i Sarajevo innan det är dags för det stora slutprovet.

21 döda i minolyckor på bara en månad
  Att minhundar behövs i Bosnien råder det ingen tvekan om. Förra månaden dödades 21 personer och 62 personer skadades i minolyckor runt om i landet.
  Enligt experterna på FN:s ”mine action center” finns det enbart i Sarajevo 1 393 kända minfält.
  – Det verkliga antalet minfält är betydligt större. Vi räknar med att cirka 40 procent av fälten fortfarande fattas på våra kartor, säger chefen för FN-centret, svensken Thomas Jarnehed.
  Han och representanter från Norsk folkehjelp visar oss runt i de mindrabbade delarna av Sarajevo.
  Minfälten sträcker sig in långt in i stadens centrum.
  Längs gatorna är de flesta grönområdena avspärrade. Gul tjep med texten ”MINE” varnar för de dolda farorna.
  Thomas Jarnehed visar ett exempel – en trädgård till ett vanligt bostadshus. Bara på denna några tiotal kvadratmeter stora tomt har minröjarna hittills hittat sju trampminor och 30 granater. Halva gräsmattan är fortfarande avspärrad.
  Grannarna har samma problem. Minfältet går rakt genom bostadsområdet.

Nu väntar träning – och slutprovet
  Lite längre bort, i de utbombade höghusen, har några få modiga personer vågat flytta in i ruinerna – trots risken för odetonerade granater.
  Enligt Thomas Jarneheds beräkningar skulle det ta 917 år för en minröjare att säkra Sarajevo, förutsatt att han arbetar sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet.
  Minhundar är det enda sättet att snabba på arbetet. Hundens känsliga nos hjälper till med att avgränsa minfälten och därmed skynda på röjningen.
  För Jyckens del återstår det nu tolv veckors intensiv träning. Vid slutprovet krävs det att hon inte missar en enda av de nergrävda minorna – först då blir hon godkänd.
  Därefter väntar träning med en ny, bosnisk hundförare. I slutet av augusti kan Jycken sedan börja jobba ute i minfälten.
  – Med hundarna kan vi röja mellan fyra och tio gånger mer på samma tid som i dag, säger Oddbjörn Flem.
  Om olyckan är framme, och någon trampar på en mina, så kan en hund dessutom snabbt lotsa räddningsstyrkan genom minfältet fram till offret.
  – Vi hade en olycka med två systrar som hade förirrat sig in i ett minfält och utlöst minor, säger Oddbjörn Flem.
  – Den gången tog det oss en timme och tjugo minuter att nå fram till offren, och då var det försent. Med en hund hade vi varit där på tio minuter, och deras liv hade troligen räddats.

Läsarna skänkte 250 000 kr
Aftonbladets läsare har tillsammans samlat in 250 000 kronor som bekostat utbildningen av minhunden Jycken. Aftonbladet har via Sixten Gemzells fond bidragit med grundplåten, 50 000 kronor – resten har ni läsare ställt upp med.

Dagens bild


Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: