Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet kvinna.
    Tisdag 26 maj
 
”Vi tar tillbaka kvinnokroppen”

KROPPSMINNEN ”Kroppen minns sig själv” heter min väggskulptur i metall”, säger Dascha Esselius. ”Trots att kroppen åldras och förändras efter barnafödande till exempel, minns den hur den har varit. Själva skulpturen symboliserar kroppen i dag och skuggorna förfluten tid, det kroppsliga minnet.”
Foto: PETER KNOPP


28 kvinnor ställer ut sin kroppskonst

Kvinnliga konstnärer visar sina former.
  Genom tiderna har manliga konstnärer visat kvinnliga kroppar i sin konst. Nu tycker utställaren Mia Klintewall att det är de kvinnliga konstnärernas tur.

  Utställningen ”Kvinnliga former” pågår fram till den 28 juni i Prinsens Bar i Stockholm. Helene Billgren, Channa Bankier och Marianne Lindberg De Geer är några av de 28 kvinnliga konstnärer som är representerade.
  –Kroppen är kvinnors uttrycksmedel nummer ett, säger Mia Klintewall. Vi uttrycker oss genom håret, smycken, smink och tatueringar. Verken ska spegla den fysiska kroppen och kroppen som språk.

Carolina Ekéus


PEPPARKAKSGUMMAN ”Jag frågade mig själv vad fan jag skulle göra”, säger Lotta Barlach. ”Jag köpte 35 pepparkaksformer och provade att löda och skruva ihop dem, men det funkade inte visuellt. Lösningen blev det enkla och mest självklara, en enda pepparkaksgumma. Det är en representativ kvinnlig form, tycker jag.”

SLAGFÄLT ”Det här är en vass vulva, som man kan skära sig på”, säger Maria Bengtsson. ”Balettflickan längst upp symboliserar klitoris, vrid upp henne så dansar och spelar hon,ha, ha. Kroppen är ditt slagfält skulle man kunna säga.”