Aftonbladet  
Aftonbladet  

Tisdag 3 juni 1997

Tre tenorer i Stockholm


Lars Cleveman
Attrappen
Piano: Richard Pilat
I rollerna: Magnus Lindman, Thomas Hammar, Patrik Stenberg, m fl

Öyvind Fahlström
Det stora och det lilla
Arrangemang: Thomas Hammar
Uppläsning: Thomas Hammar, Lars Cleveman, Magnus Lindman

Scen: Teater Mandrillen på Lido
Speltid: 2 tim 15 min

Den mångförslagne Lars Cleveman har efter de tidigare kortoperorna Brödrosten och Warsawapakt nu givit sig på helaftonsverket Attrappen. Genren är operett, verket har fyra akter, en speltid på 45 minuter samt ett skamligt innehåll. Bengt ''Polo'' Johansson och Hjalmar Zachrisson blir samtidigt övergivna av sina respektive fruar varför de genast måste ge sig ut för att hitta lösfittor. Problemet är bara att det tredje världskriget har gjort Säffle till en av de få platser som inte kontaminerats av strålning. Som tur är finns skyddsdräkter och den farofyllda resan till Mönsterås kan anställas. På vägen hotas man av tre muterade höns, som vill offra de båda hjältarna till hönsens gud Siewert Öholm, men man når lyckligen Skrot-Bempa som inte bara för 20 riksdaler kan förse de båda längtande med de eftersökta lösfittorna, utan också bjuda publiken på en framtida musikalisk klassiker, ''Dämpa dig Bempa'', för två tenorer och baryton.
  Den oväntande upplösningen skall här inte avslöjas, men slut tar det förr än man anar.
  Efter paus presenteras en konstnärlig släkting till operetten Attrappen, nämligen Öyvind Fahlströms dikt ''Det stora och det lilla'' från 1953, samma år som manifestet för konkret poesi, ''Hätila ragulpr på fåtskliaben'' publicerades.
  Thomas Hammar har arrangerat dikten för tre tenorer, en hink med skramlande innehåll samt kolorerade diabilder. Denna performanceuppläsning ger Fahlströms ord, eller ska vi säga bord (bokstäver och ord), konkret fäste i ett musikaliskt-dramatiskt framförande som kraftfullt ger en poetisk tradition ett nytt strålande liv.
  Att på en och samma afton få bevittna mordet på operan och ordets återuppståndelse, lär inte vara många förunnat. Man spelar nämligen bara ett fåtal gånger. Efter torsdag är allt som vanligt igen.

Claes Wahlin


Kulturens web-redaktör: Pelle Andersson